Ιρλανδοί καλλιτέχνες δεσμεύονται για μποϊκοτάζ του Ισραηλινού Απαρτχάιντ

H καμπάνια  “Δέσμευση Ιρλανδών Καλλιτεχνών για Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ” της Ιρλανδο-Παλαιστινιακής Εκστρατείας Αλληλεγγύης, που περιγράφεται από την Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτισμικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) ως «μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία», μόλις έφτασε τις 500 υπογραφές. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για μια τόσο μικρή χώρα, και περιλαμβάνει καλλιτέχνες, δημιουργούς και εκτελεστές που κατοικούν σε όλο το νησί της Ιρλανδίας.

Η «Δέσμευση» κυκλοφόρησε δημόσια τον Αύγουστο του 2010, όταν είχε 140 υπογράφοντες. Το κείμενο της δέσμευσης είναι το εξής:

«Σε απάντηση του καλέσματος της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών για ένα πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, εμείς δεσμευόμαστε να μην επωφεληθούμε από οποιαδήποτε πρόσκληση για συναυλίες, παραστάσεις ή εκθέσεις στο Ισραήλ, ούτε να αποδεχθούμε οποιαδήποτε χρηματοδότηση από οποιοδήποτε φορέα που συνδέεται με την κυβέρνηση του Ισραήλ, μέχρις ότου το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις οικουμενικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. »

Οι 500 υπογράφοντες κυμαίνονται από, μερικές από τις πιο διεθνώς γνωστές προσωπικότητες της Ιρλανδίας, μέχρι καλλιτέχνες που μόλις αρχίζουν τη σταδιοδρομία τους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από δυσφήμηση και εξοστρακισμό από τους υποστηρικτές του Ισραήλ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες είναι μυθιστοριογράφοι, ποιητές, ζωγράφοι, γλύπτες, σκηνοθέτες, χορευτές, συνθέτες, μουσικοί και άλλοι/-ες συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της Ιρλανδικής Ακαδημίας των Καλλιτεχνών Aosdana, που επιχορηγείται από το κράτος.

Αυτό ήταν το πρώτο εθνικό πολιτιστικό μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ το οποίο σύντομα ακολούθησαν παρόμοιες πρωτοβουλίες στην Ελβετία και τη Νότια Αφρική. Εκφράζεται η ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το ίδιο πρότυπο στο εγγύς μέλλον.

Ο Raymond Deane, μέλος της εκστρατείας IPSC, είπε: «Δυστυχώς, η δέσμευση αυτή παραμένει το ίδιο απαραίτητη όπως όταν ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Η τελευταία δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει σκοτώσει πάνω από 2.100 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Η αποτυχία των δυτικών κυβερνήσεων να τιμωρήσουν το Ισραήλ αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρονται για τη δικαιοσύνη, επομένως εξακολουθεί να είναι καθήκον της κοινωνίας των πολιτών να αναλάβει δράση. Η δέσμευση αυτή επιτρέπει στους ανθρώπους από την καλλιτεχνική κοινότητα να πάρουν θέση, σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό. Πράγματι, σχεδόν οι μισοί από τους υπογράφοντες πρόσθεσαν τα ονόματά τους από τη στιγμή που ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση «Protective Edge», αποδεικνύοντας έτσι ότι η ιρλανδική κυβέρνηση είναι βαθιά σε αντίθεση σε όλα τα επίπεδα με την ιρλανδική κοινή γνώμη.»

Ο κ. Deane τόνισε επίσης ότι «οι καλλιτέχνες γνωρίζουν τη δήλωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών του 2005, ότι «βλέπουμε τον πολιτισμό ως ένα εργαλείο προπαγάνδας πρώτου βαθμού, και … δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ προπαγάνδας και πολιτισμού.» Με την υπογραφή στη δέσμευση, οι καλλιτέχνες αρνούνται να επιτρέψουν να αξιοποιηθεί η τέχνη τους από ένα κράτος απαρτχάιντ, που αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τις οικουμενικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι καλλιτέχνες προσβλέπουν στην ημέρα που κανονικές πολιτιστικές σχέσεις θα μπορέσουν να δημιουργηθούν με ένα Ισραήλ το οποίο θα έχει συμμορφωθεί πλήρως με αυτούς τους νόμους και τις αρχές. »

Κλείνοντας, ο κ. Deane κάλεσε περισσότερους Ιρλανδούς καλλιτέχνες να υπογράψουν τη δήλωση δέσμευσης, λέγοντας «αν είστε Ιρλανδός καλλιτέχνης ή ένας καλλιτέχνης που έχει ως βάση του την Ιρλανδία και θα θέλατε να προσθέσετε την υπογραφή σας, παρακαλούμε δείτε http://www.ipsc.ie/cultural-boycott/ipsc-irish-artists-pledge-to-boycott-israel»

Πηγή: IPSC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: