Χεβρώνα – Ένας δρόμος μόνο για εποίκους στην πόλη φάντασμα και το σημείο ελέγχου εννέα μέρες κλειστό

shuhada-street-renamed-apartheid-street--hebron_845861Δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν το πρωί της Κυριακής στην οδό Σουχάντα της Χεβρώνας διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι για ένατη συνεχή ημέρα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κρατούν κλειστό ένα σημείο ελέγχου στο κέντρο της πόλης, διαταράσσοντας τη ζωή στην πόλη αυτή της νότιας Δυτικής Όχθης.

Οι κάτοικοι λένε ότι λόγω του κλεισίματος του σημείου ελέγχου (τσεκ-πόιντ), έχουν αναγκαστεί να ακολουθούν μια διαδρομή 3 με 4 χιλιομέτρων που παρακάμπτει όλη την περιοχή, ενώ τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους απέχουν μόλις μερικά μέτρα.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν περιορίσει δραστικά την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην οδό Σουχάντα ήδη από το 1994, μετατρέποντας την καρδιά της πολύβουης Παλιάς Πόλης της Χεβρώνας σε μια βαριά στρατιωτικοποιημένη πόλη-φάντασμα. Ισχυρίζονται ότι το κάνουν για την προστασία των περίπου 500 εβραίων εποίκων που έχουν καταλάβει σπίτια στην περιοχή και έχουν εκδιώξει τους κατοίκους τους.

hebrona_map2

Πατήστε πάνω στο χάρτη για μεγέθυνση

hevrona2Παρά το κλείσιμο της οδού, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διασχίζουν την περιοχή για να κινηθούν στο κέντρο της Χεβρώνας και το κλείσιμο του σημείου ελέγχου έχει προκαλέσει σοβαρά εμπόδια. Το σημείο ελέγχου έκλεισε αρχικά μετά τη ρίψη μολότοφ πάνω σε αυτό, αλλά οι ζημιές έκτοτε αποκαταστάθηκαν, ενώ προστέθηκαν τσιμεντένια διαχωριστικά κι ένας νέος πύργος ελέγχου που βλέπει στην παρακείμενη οδό Μπερσίμπα.

hevrona3«Η ισραηλινή κατοχή προσπαθεί να εξαναγκάσει τους παλαιστινίους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην οδό Σουχάντα ώστε να μπορέσουν εύκολα οι έποικοι να καταλάβουν την περιοχή» δήλωσε στο Maan ένας ακτιβιστής από τη Συμμαχία της Νεολαίας Ενάντια στους Εποικισμούς της Χεβρώνας. Παρά την πίεση από την κατοχή και τους εποίκους στην οδό Σουχάντα και στην κοντινή γειτονιά Τελ Ρουμέιντα, ο παλαιστινιακός πληθυσμός είναι αποφασισμένος να παραμείνει στα σπίτια του και δεν πρόκειται να τα αφήσει ποτέ στους εποίκους, είπε.

Hebron-Shuhada-street

Ένας άλλος ακτιβιστής από τη Συμμαχία Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χεβρώνας δήλωσε στο Maan ότι αφού πριν τους εμπόδισαν, στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν τους μαθητές του σχολείου Κουρτουμπα –που είναι περικυκλωμένο από έναν ισραηλινό εποικισμό- να περάσουν από το σημείο ελέγχου, παρά τον αποκλεισμό. Επιπλέον, ο ακτιβιστής είπε ότι επιτράπηκε επίσης η διάβαση στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

hebron shuhada str.

Αν και η οδός Σουχάντα είναι συνήθως κλειστή για τους περισσότερους Παλαιστίνιους, οι εβραίοι έποικοι επιτρέπεται να διασχίζουν την περιοχή. Ο δρόμος είναι χωρισμένος από τσιμεντένια οδοφράγματα για να τους διαχωρίζει από τους λίγους Παλαιστινίους που επιτρέπεται να τον διασχίσουν, αφού πρώτα αποδείξουν στο σημείο ελέγχου ότι αυτός ο δρόμος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο πρόσβασης στο σπίτι τους. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να μπαίνουν στα σπίτια τους από τα παράθυρα που είναι σε παρακείμενους δρόμους καθώς η οδός Σουχάντα είναι συχνά κλειστή ακόμα και για εκείνους κατά τη διάρκεια των εβραϊκών εορτών ή των διαδηλώσεων.

Πηγή: Maan, Youth Against Settlements, Btselem

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: