Οι ακαδημαϊκοί της Νέας Υόρκης υπερασπίζονται τα δικαιώματα των «Φοιτητών για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη»

cropped-SJP-LOGOΠάνω από 100 ακαδημαϊκοί της Νέας Υόρκης υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου, προς όλες τις διοικήσεις του συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης υπερασπιζόμενοι την ελευθερία λόγου και δράσης των φοιτητών που μετέχουν στην οργάνωση «Φοιτητές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη».

Στην επιστολή τους αναφέρουν πως έχει διαπιστωθεί άνιση και άδικη μεταχείριση των φοιτητών της ομάδας αυτής με στόχο και αποτέλεσμα τον εκφοβισμό τους, ύστερα από πιέσεις τόσο εσωθεσμικών όσο και εξωθεσμικών παραγόντων, «που έχουν συμφέρον να εμποδίσουν τον ανοικτό και ειλικρινή διάλογο για ζητήματα που αφορούν στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη». Η επιστολή καταλήγει με την προειδοποίηση προς τις διοικήσεις ότι τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου θα παρακολουθούν στενά ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι των φοιτητών τους.

Για την Ελευθερία των SJP να Οργανώνονται:

Μια Ανοικτή Επιστολή των Μελών ΔΕΠ του CUNY

1 Σεπτέμβρη 2014

Ως μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης (City University of New York – CUNY), γράφουμε αυτή την ανοικτή επιστολή στις διοικήσεις σε ολόκληρο το σύστημα του CUNY, αναφορικά με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι και αναφορικά με τον τρόπο που αυτές οι ελευθερίες ισχύουν στην περίπτωση των φοιτητών που ασχολούνται με την οργάνωση Φοιτητές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (Students for Justice in PalestineSJP) σε διάφορα κολέγια του CUNY.

Έχουμε διαπιστώσει με μεγάλη ανησυχία περιπτώσεις άνισης και άδικης μεταχείρισης της SJP από μέλη της διοίκησης του CUNY τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα περιστατικά έχουν καταγραφεί από ομάδες νομικής υπεράσπισης, όπως το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, την Εθνική Ένωση Δικηγόρων και τη Νομική Υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης, καθώς και από φοιτητές που εμπλέκονται με την SJP στο CUNY και από τους συμβούλους των μελών ΔΕΠ. Σε αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνονται αυθαίρετες αλλαγές στις πολιτικές αναφορικά με τις ομάδες φοιτητών, που αποσκοπούν ειδικά στην περιστολή των δραστηριοτήτων της SJP, υπερβολική αστυνόμευση των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων της SJP, ακόμα και σε απλές ενέργειες όπως το μοίρασμα φυλλαδίων, με έναν τρόπο που έχει προκαλέσει εκφοβισμό στους φοιτητές, και εξαπόλυση αβάσιμων κατηγοριών που οδηγεί σε «έρευνες» σε ευρέως διαφημισμένες εκδηλώσεις. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν αποθαρρυντικές επιπτώσεις στην ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και στον ανοικτό διάλογο.

Καλούμε τα μέλη της διοίκησης σε όλο το σύστημα του CUNY να αντιμετωπίζουν τη SJP όπως θα αντιμετώπιζαν οποιαδήποτε άλλη φοιτητική οργάνωση, σεβόμενοι το δικαίωμα της διοργάνωσης εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών που διέπει τέτοιες οργανώσεις και να σταματήσουν να της θέτουν άδικα εμπόδια ή να υποβάλουν τη SJP σε διαφορετικά στάνταρτ από ότι τις άλλες φοιτητικές ομάδες. Αυτοί οι φοιτητές ενεργούν μέσα στο πλαίσιο των παραδόσεων της πνευματικής έρευνας και της δημόσιας υπευθυνότητας που καθοδηγούν το CUNY από την ίδρυσή του.

Κατανοούμε ότι θα συνεχίσετε να υφίστασθε πίεση από ομάδες και ιδιώτες, τόσο εντός όσο και εκτός του πανεπιστημίου, που έχουν συμφέρον να εμποδίσουν τον ανοικτό και ειλικρινή διάλογο για ζητήματα που αφορούν στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Σας καλούμε να δείξετε θάρρος και να τηρήσετε τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι.

Κατανοούμε ότι μπορεί να μην συμφωνείτε με τις απόψεις που ακούγονται σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες οργανωμένες από την SJP, πράγματι, κάποιοι από μας που υπογράφουμε αυτή την επιστολή μπορεί να μην συμφωνούμε με όλες τους τις απόψεις. Αλλά υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το δικαίωμά τους να εκφράζουν αυτές τις απόψεις χωρίς το φόβο των αντιποίνων ή της άδικης μεταχείρισης από αυτό το πανεπιστήμιο.

Ως μέλη ΔΕΠ, γνωρίζουμε ότι το δικό μας δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου είναι αδιαχώριστο από εκείνο των φοιτητών μας, όποιες κι αν είναι οι απόψεις τους. Αυτό το δικαίωμα έχει νόημα μόνο όταν εφαρμόζεται σε ζητήματα που είναι αμφιλεγόμενα.

Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, θα παρακολουθούμε στενά ώστε να διασφαλίσουμε ότι η διοίκηση του CUNY –τόσο στο επίπεδο των πανεπιστημιουπόλεων όσο και των Κεντρικών Γραφείων- σέβεται το δικαίωμα της SJP να οργανώνεται στο CUNY χωρίς περαιτέρω διοικητικά εμπόδια ή παρενοχλήσεις. Οι αρχές της ισότητας και της ελευθερίας του λόγου θα πρέπει να ισχύουν για όλες τις ομάδες των φοιτητών, χωρίς διακρίσεις.

Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες

(η διαδικασία συλλογής υπογραφών είναι σε εξέλιξη, δείτε εδώ το κείμενο της επιστολής με τις μέχρι τώρα υπογραφές)

Μεταξύ των πολλών δεκάδων αξιότιμων μελών ΔΕΠ που υπογράφουν την επιστολή, αναφέρει το Middle East Monitor περιλαμβάνονται οι: David Harvey, διακεκριμένος καθηγητής Ανθρωπολογίας, Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών και Ιστορίας; Talal Asad, διακεκριμένος καθηγητής Ανθρωπολογίας; Linda Martín Alcoff, Διευθύντρια, Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γυναικείων Σπουδών και Κέντρο για τη Μελέτη των Γυναικών και της Κοινωνίας; Moustafa Bayoumi, καθηγητής Αγγλικής φιλολογίας; Corey Robin, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών; Susan Buck-Morss, διακεκριμένη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών; Stanley Aronowitz, διακεκριμένος καθηγητής Κοινωνιολογίας; Ervand Abrahamian, διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας και Sarah Schulman, διακεκριμένη καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: