Υπόθεση Σαλαΐτα – Μια απροκάλυπτη επίθεση στις ακαδημαϊκές ελευθερίες με αφορμή το Παλαιστινιακό και ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης

Ο ακαδημαϊκός Στίβεν Σαλαΐτα

Ο ακαδημαϊκός Στίβεν Σαλαΐτα

Η ανάκληση της πρόσληψης του ακαδημαϊκού Στίβεν Σαλαΐτα από την πρύτανη του πανεπιστημίου του Ιλινόις μετά την ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter φιλοπαλαιστινιακών θέσεων κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ έχει ξεσηκώσει ένα κύμα αλληλεγγύης στον διωκόμενο πανεπιστημιακό και έχει οδηγήσει  χιλιάδες ακαδημαϊκούς και επιστήμονες στις ΗΠΑ και διεθνώς σε δέσμευση για μποϊκοτάζ του πανεπιστημίου του Ιλινόις. Αυτό που διακυβεύεται, αναφέρει η έκκληση για μποϊκοτάζ, είναι η συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία του λόγου εν γένει και ιδιαιτέρως το δικαίωμα των  ακαδημαϊκών να εκφράζουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις για το Παλαιστινιακό ζήτημα και την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό, χωρίς θεσμικές παρεμβάσεις και ρατσιστικές κυρώσεις. Αναλυτικά:

Η Υπόθεση Σαλαΐτα: Στα τέλη Ιουλίου 2014 το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανακάλεσε ξαφνικά την προσφορά της θέσης εργασίας που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2013 στον Στίβεν Τζ. Σαλαΐτα, ως καθηγητή Αμερικανικών και Ινδιάνικων σπουδών, και την οποία ο ίδιος είχε αποδεχτεί. Η ανάκληση έγινε μετά από αναρτήσεις του Στ. Σαλαΐτα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ενώ για τον διορισμό του εκκρεμούσε η τυπική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του πανεπιστημίου, νωρίτερα φέτος τον Αύγουστο η διοίκηση, και συγκεκριμένα η πρύτανης του πανεπιστημίου, ενημέρωσε με μία επιστολή τον Στ. Σαλαΐτα ότι η υπόθεση του διορισμού του δεν θα έφτανε καν στο ΔΣ, καθώς μία θετική ψήφος θεωρούνταν απίθανη. Ο Στ. Σαλαΐτα μετά την αποδοχή της θέσης στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις είχε παραιτηθεί από την προηγούμενη θέση του στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και βρίσκεται αυτή τη στιγμή χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι και χωρίς ασφάλιση υγείας.

Η υπόθεση του ακαδημαϊκού Σαλαΐτα ξεσήκωσε ένα κύμα οργής και αλληλεγγύης στην ακαδημαϊκή κοινότητα των ΗΠΑ και διεθνώς. Πολύ γρήγορα μετά τη γνωστοποίηση της ακύρωσης της πρόσληψής του και των λόγων που οδήγησαν σε αυτήν, συντάχθηκε μία έκκληση που καλεί σε μποϊκοτάζ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις μέχρις ότου αυτό ανακαλέσει την απόφασή του. Την έκκληση είχαν υπογράψει μέχρι τις 31 Αυγούστου 3.849 ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου και ήδη αποδίδει καρπούς, αφού έχει οδηγήσει τις τελευταίες μέρες στην ακύρωση των διαλέξεων 7 προσκεκλημένων ακαδημαϊκών, της προβολής ταινίας από έναν όγδοο αμερικανοεβραίο ακαδημαϊκό και σκηνοθέτη, στην ακύρωση της φιλοξενίας ενός 4ήμερου αμερικανικού εθνικού εκπαιδευτικού συνεδρίου και σε ψηφίσματα άρσης εμπιστοσύνης προς την πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Ιλινόις από τρία τμήματα μελών ΔΕΠ του ίδιου του πανεπιστημίου.

Η έκκληση για μποϊκοτάζ παραμένει ανοικτή για υπογραφές από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες και ακολουθεί μεταφρασμένη στα ελληνικά και με στοιχεία επικοινωνίας στο τέλος του κειμένου.

Μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 7 ακαδημαϊκοί είχαν ακυρώσει προσκλήσεις, τις οποίες πρωτύτερα είχαν αποδεχτεί, να είναι ομιλητές σε εκδηλώσεις του πανεπιστημίου του Ιλινόις.  Ο David J. Blacker, καθηγητής φιλοσοφίας και νομικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, ενημέρωσε στις 29 Αυγούστου το Κέντρο Ανώτατων Σπουδών ότι δεν επιθυμεί πλέον να συμμετάσχει στην επιφανή Σειρά Διαλέξεων MillerComm/Κέντρο Ανώτατων Σπουδών. Η ομιλία του ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου. Στις 30 Αυγούστου ο Allen F. Isaacman, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, επίσης ακύρωσε τη συμμετοχή του στην ίδια σειρά διαλέξεων. Η δική του ομιλία ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Οκτωβρίου. Αντίστοιχες προσκλήσεις για διαλέξεις έχουν ακυρώσει επίσης οι ακαδημαϊκοί Eric Schwitzgebel, Jonathan Judaken, Julie Livingston, Kyla Wazana Tompkins και Karma Chavez, ενώ ο αμερικανοεβραίος καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια και σκηνοθέτης Bruce Robbins ακύρωσε μία προβολή ταινίας που θα γινόταν στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Επίσης στις 30 Αυγούστου, το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δικαιοσύνης, που ανήκει στο τμήμα εκπαιδευτικής πολιτικής, οργάνωσης και ηγεσίας του πανεπιστημίου του Ιλινόις, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το Εθνικό Συνέδριο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Φυλακή, που επρόκειτο να φιλοξενήσει. «Η απόφαση ελήφθη από τους επικεφαλής του προγράμματος μετά από συνομιλίες με επίδοξους ομιλητές και συμμετέχοντες. Καταλήξαμε ότι η φιλοξενία του συνεδρίου από το ΠΕΔ αυτή τη στιγμή, θα εξέθετε την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε ως μια εθνική κοινότητα εκπαιδευτικών και ακτιβιστών» αναφέρει η ανακοίνωση του προγράμματος.

Το ίδιο βράδυ, τα μέλη ΔΕΠ του προγράμματος Αμερικανικών Ινδιάνικων Σπουδών του πανεπιστημίου ψήφισαν ομόφωνα την άρση της εμπιστοσύνης τους προς τη διοίκηση της κ. Wise, επικρίνοντάς την για το χειρισμό της υπόθεσης Σαλαΐτα.

«Με καταφανή έλλειψη σεβασμού των βασικών αρχών της από κοινού διοίκησης και της αυτονομίας των τμημάτων, και χωρίς στοιχειώδη ευγένεια και σεβασμό προς τη συλλογικότητα, η Πρύτανης Wise δεν συμβουλεύτηκε τις Αμερικανικές Ινδιάνικες σπουδές, ούτε το κολέγιο, προτού λάβει την απόφασή της.  

Ενώ ακόμα δεν έχει παράσχει συγκεκριμένες αιτιάσεις, πιστεύουμε ότι η απόφαση της πρυτάνεως Wise ήταν στην πραγματικότητα απάντηση στις εξωτερικές πιέσεις που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσληψη του Καθηγητή Σαλαΐτα, σε συνδυασμό με την ένστασή της για το περιεχόμενο και τον τόνο των προσωπικών και πολιτικών αναρτήσεών του στο twitter για το ζήτημα των ισραηλινών βομβαρδισμών της Παλαιστίνης.

Με αυτή την ψήφο άρσης εμπιστοσύνης, τα μέλη ΔΕΠ του UIUC του προγράμματος Αμερικανικών Ινδιάνικων σπουδών ενώνονται με τους χιλιάδες ακαδημαϊκούς και τους φορείς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο που βλέπουν την ενέργεια της πρυτάνεως ως παραβίαση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της ελευθερίας του λόγου» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και ευχαριστεί για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που έχουν ήδη επιδείξει οι συνάδελφοι ακαδημαϊκοί, ενώ ενθαρρύνει και άλλα τμήματα του πανεπιστημίου να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Αντίστοιχα ψηφίσματα έχουν εκδώσει το τμήμα Ασιατικών Αμερικανικών Σπουδών και το τμήμα Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Ιλινόις. Ενώ ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε στις 29 Αυγούστου και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Αμερικανικών Σπουδών (ASA), η οποία εκπροσωπεί πάνω από 5.000 ακαδημαϊκούς Αμερικανικών Σπουδών σε όλο τον κόσμο. Σε αυτήν, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Επιπλέον, αν, όπως έχει καταγραφεί, η προσφορά [της θέσης εργασίας] ανακλήθηκε βάσει των αναρτήσεων του Καθηγητή Σαλαΐτα στο twitter και της εναντίωσής του στην ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, οι ενέργειες του πανεπιστημίου συνιστούν καθαρή παραβίαση των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αντιβαίνουν τον αυτο-διακηρυσσόμενο σεβασμό της διαφορετικότητας εκ μέρους του  Πανεπιστημίου, και συνιστούν απαράδεκτη αντι-αραβική προκατάληψη».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η σκληρή ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου (AAUP), η οποία αναδεικνύει και το ζήτημα της οικονομικής στήριξης του Σαλαΐτα. Φίλοι και συνάδελφοί του έχουν δημιουργήσει μια ιστοσελίδα υποστήριξης του Σαλαΐτα με τη δυνατότητα προσφοράς δωρεών (ειδικό πεδίο στο δεξί τμήμα της σελίδας) ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, στα πολύ δαπανηρά δικαστικά έξοδα αν η υπόθεσή του φτάσει στα δικαστήρια. Στην ίδια σελίδα φιλοξενούνται και εξαιρετικές μαρτυρίες πρώην φοιτητών του για τον ίδιο. Ενδιαφέρουσα είναι και η συνέχεια που δίνει στην επιστολή της AAUP ο Brian Leiter.

Μποϊκοτάζ

Όπως προαναφέρθηκε μέχρι τις 31 Αυγούστου τουλάχιστον 3.849 ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου είχαν υπογράψει την κεντρική έκκληση για μποϊκοτάζ του πανεπιστημίου του Ιλινόις. Μία πλήρης λίστα των δηλώσεων μποϊκοτάζ είναι συγκεντρωμένη στο blog της Corey Robin, στο οποίο αναρτά και όλες τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση Σαλαΐτα. Ο κλάδος της φιλοσοφίας είναι εκείνος που συγκέντρωσε τις περισσότερες υπογραφές για το μποϊκοτάζ του πανεπιστημίου με πάνω από 530 υπογραφές, περισσότερες από κάθε άλλο τομέα. Ενώ, πολύ σημαντική είναι και η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του Alan Sokal, από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, για μποϊκοτάζ του πανεπιστημίου του Ιλινόις από φυσικούς επιστήμονες. Η υποστήριξή τους, σημειώνει η Corey, είναι σημαντική επειδή συχνά αποτελούν προνομιακή επιλογή των μεγάλων ερευνητικών πανεπιστημίων όπως του Ιλινόις, συγκεντρώνουν πολλά χρήματα από ομοσπονδιακές επιδοτήσεις και διαθέτουν μεγάλη ισχύ.

Την 1 Σεπτεμβρίου η υπόθεση του ακαδημαϊκού Στίβεν Τζ. Σαλαΐτα κατάφερε να κερδίσει μία θέση στις σελίδες της έντυπης έκδοσης των International New York Times, και την προηγούμενη μέρα στην ηλεκτρονική έκδοση του ομίλου της ναυαρχίδας των ΜΜΕ. Το γεγονός -σημειώνει στο blog της η Corey Robin- είναι σημαντικό για δύο λόγους, πρώτον επειδή ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η blogόσφαιρα παρακολουθούν την υπόθεση εδώ και βδομάδες, δεν είχε ακόμη καλυφθεί από τα κυρίαρχα ΜΜΕ με ελάχιστες εξαιρέσεις και δεύτερον, επειδή το άρθρο αναδεικνύει πόσο διχαστική και αμφιλεγόμενη ήταν η απόφαση της πρυτανείας και πόσο πολύ έχει απομονωθεί το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Κύρια πηγή: Blog Corey Robin

Φοιτητές της συλλογικότητας Justice for Palestine με ένα αυτοσχέδιο Διαχωριστικό Τείχος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις

Φοιτητές της συλλογικότητας Justice for Palestine με ένα αυτοσχέδιο Διαχωριστικό Τείχος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις

Το κείμενο της έκκλησης στα ελληνικά:

Έκκληση: Προς Υπεράσπιση της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας: Μία Έκκληση προς τους Ανθρώπους με Συνείδηση να μην παραστούν ως ομιλητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign μέχρις ότου η Πρύτανης Wise να τιμήσει το συμβόλαιο πρόσληψης του Καθηγητή Steven Salaita

* Είναι ευπρόσδεκτες επιπλέον υπογραφές επιστημόνων και ακαδημαϊκών! Παρακαλούμε χρησιμοποιείστε τη φόρμα στο τέλος του κειμένου ή στείλτε  email στο frederick.moten@ucr.edu.

Σε αλληλεγγύη με την Ένωση των Μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign (University of Illinois at Urbana-Champaign, UIUC), που έχει ζητήσει από την Πρύτανη Wise να ανατρέψει την απόφασή της να ανακαλέσει την προσφορά του διορισμού που έγινε στον Στίβεν Σαλαΐτα τον Οκτώβριο του 2013 και σε συνεννόηση με τα εμπλεκόμενα μέλη ΔΕΠ στο UIUC.
***

Δεδομένου ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία και η προστασία της ελευθερίας του λόγου από την Πρώτη Τροπολογία και η δέσμευση για δικαιοσύνη και διαφάνεια σε όλες τις ακαδημαϊκές διαδικασίες και πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης μελών ΔΕΠ και άλλων εργασιακών πρακτικών,  συνιστά το θεμέλιο λίθο του συστήματος της δημόσιας αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης,

Δεδομένου ότι ο Καθηγητής Σαλαΐτα είναι κορυφαίος ακαδημαϊκός στις συγκριτικές εθνοτικές, Αραβο-Αμερικανικές, αυτόχθονες και αμερικανικές σπουδές, του οποίου η πρωτοποριακή και γόνιμη υποτροφία τον έθεσε στην εμπροσθοφυλακή των τομέων αυτών και οδήγησε στην προσφορά εργασίας στο UIUC,

δεδομένου ότι το Κολέγιο Ελευθέρων Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου έκανε μία πρόσφορά στον Δρ. Στίβεν Σαλαΐτα για έναν διορισμό, με θητεία, ως  Αναπληρωτή Καθηγητή στο πρόγραμμα Αμερικανικών Ινδιάνικών Σπουδών του Κολεγίου, μετά τη συνήθη πλήρη επανεξέταση,

και ότι αποδέχτηκε άμεσα την προσφορά αυτή, την οποία το Πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε γραπτώς, και παραιτήθηκε από τη θέση του στο Αγγλικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια Tech, και ότι ο διορισμός εν συνεχεία και χωρίς εξηγήσεις αποσύρθηκε μονομερώς από μέρους της Πρυτάνεως Phyllis Wise από την εξέτασή του από το Διοικητικό Συμβούλιο, υποτιμώντας κατά τον τρόπο αυτό κάθε διαδικασία αξιολόγησης από μέλη ΔΕΠ και πρυτανικό προσωπικό,

δεδομένου ότι ειδησεογραφικές αναφορές από διάφορες αξιόπιστες πηγές, όπως το Inside Higher Education βεβαιώνουν ότι η διοικητική απόφαση της Πρυτάνεως Wise να εμποδίσει την πρόσληψη του Καθηγητή Σαλαΐτα στο UIUC ήταν μία απάντηση σε παράπονα σχετικά με τις αναρτήσεις του στο twitter.com,

δεδομένου ότι η «Δήλωση Αρχών για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία και Θητεία» του 1940 της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου (AAUP), ρητά αναφέρει ότι όταν τα μέλη ΔΕΠ «μιλούν ή γράφουν ως πολίτες, πρέπει να είναι ελεύθερα από τη θεσμική λογοκρισία»,

δεδομένου ότι η AAUP έχει δηλώσει ότι εξαιτίας αυτού «στηρίζεται επαρκώς ο φόβος ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία του Καθηγητή Σαλαΐτα, και πιθανώς και εκείνη των μελών ΔΕΠ του Ιλινόις που πρότειναν την πρόσληψή του, έχει παραβιαστεί»,

δεδομένου ότι η διοικητική ανάκληση του συμβολαίου του Καθηγητή Σαλαΐτα συνιστά ουσιώδη προσβολή στην αυτονομία των Αμερικανικών Ινδιάνικων Σπουδών, είναι μία καταφανής παραβίαση της αρχής του αυτοδιοίκητου των μελών ΔΕΠ και είναι επιζήμια για την αποτελεσματική λειτουργία των ακαδημαϊκών μονάδων,

δεδομένου ότι οι φοιτητές και οι μελετητές έχουν το δικαίωμα της πνευματικής ελευθερίας, την ευθύνη να εκφράζουν δημοσίως θέσεις για αμφιλεγόμενα ζητήματα και την ελευθερία να εκφράζουν την αντίθεσή τους ανεξάρτητα από τον  πανεπιστημιακό τους ρόλο και δεσμό,

δεδομένου ότι οι φοιτητές και οι μελετητές έχουν το δικαίωμα να συνεχίζουν την εκπαίδευση και την έρευνα χωρίς θεσμική παρέμβαση, καταστολή και  παρενόχληση όταν διατυπώνουν δημοσίως απόψεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους,

Αποφασίζεται ότι υιοθετούμε και τιμάμε το μποϊκοτάζ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign. Αποφασίζεται επίσης, ότι υποστηρίζουμε τα προστατευόμενα δικαιώματα των φοιτητών και ακαδημαϊκών παγκοσμίως να συμμετέχουν στην έρευνα και στη δημόσια έκφραση γνώμης για το Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ελεύθεροι από απειλές και εκφοβισμό;

Εμείς, οι υπογράφοντες καθηγητές και το προσωπικό, δεν θα δώσουμε διαλέξεις ή δημόσιες ομιλίες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign. Ενθαρρύνουμε όλους τους υπογράφοντες αυτής της δήλωσης να χρησιμοποιούν τη δική τους κρίση αναφορικά με άλλες μορφές διαμαρτυρίας και μποϋκοτάζ που επιθυμούν να υιοθετήσουν κατά περίπτωση.

Ζητάμε από τα μέλη ΔΕΠ και τη διοίκηση να τιμήσουν το μποϊκοτάζ μέχρις ότου γίνει στον καθηγητή Στίβεν Σαλαΐτα μια επίσημη και δεσμευτική προσφορά εργασίας με θητεία, ακριβώς η ίδια προσφορά που ανακλήθηκε. Επιπλέον απαιτούμε το Πανεπιστήμιο να δεσμευτεί ότι δεν θα προκαλέσει αντίποινα ή άλλες ζημιογόνες ενέργειες, ρητά ή σιωπηρά, άμεσα ή έμμεσα, εναντίον του καθηγητή Σαλαΐτα  ή εναντίον οποιουδήποτε από τους υποστηρικτές του, μεταξύ του σώματος των μελών ΔΕΠ ή των φοιτητών στο UIUC.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το UIUC στάθηκε εχθρικό έναντι των φιλο-Παλαιστινίων μελών της σχολής παραβιάζοντας τα προστατευόμενα δικαιώματα ενός μέλος του διδακτικού προσωπικού. Οι ενέργειες του Πανεπιστημίου στην περίπτωση αυτή είναι ρατσιστικές, παραβιάζουν τα προστατευόμενα δικαιώματα των μελών ΔΕΠ για ελευθερία της έκφρασης και πετούν στον κάλαθο των αχρήστων τις νομικά προστατευόμενες  ατομικές και ακαδημαϊκές ελευθερίες, όταν έρχονται αντιμέτωπες με την πίεση της κοινής γνώμης. Επειδή τόλμησε να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για ελευθερία, ο Καθηγητής Σαλαΐτα βρίσκεται  σήμερα χωρίς δουλειά, χωρίς δικό του σπίτι, και χωρίς ασφάλιση υγείας.

Η απέλαση του καθηγητή Σαλαΐτα από το UIUC είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου συστηματικής φίμωσης της ελευθερίας του λόγου που, στην ουσία, υποστηρίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Παλαιστινίων. Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση της ακεραιότητας του πανεπιστημίου στο οποίο η κριτική σκέψη θα έπρεπε να ανθεί, να μην παρακολουθείται και να μην τιμωρείται, ειδικά όταν εκφράζεται σε χώρους (όπως τα social media) που είναι και πρέπει να παραμείνουν εκτός της σφαίρας επιρροής του πανεπιστημίου, όταν πρόκειται για χώρους στους οποίους τα μέλη ΔΕΠ εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις. Ο διαδικτυακός λόγος και ο πολιτικός ακτιβισμός του Καθηγητή Σαλαΐτα προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του ήταν πολιτικές απόψεις, άξιες της υψηλότερης συνταγματικής προστασίας, και η επίθεση του UIUC σε αυτόν τον λόγο, με βάση την επιδοκιμασία ή την αποδοκιμασία εκ μέρους της διοίκησης των δηλώσεων των μελών ΔΕΠ  σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί μια αντισυνταγματική παραβίαση των δικαιωμάτων της Πρώτης Τροπολογίας. Όπως εξήγησε το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, αναφορικά με την υπόθεση του καθηγητή Σαλαΐτα, οι ενέργειες του γραφείου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις «προκάλεσαν σοβαρές ζημίες όχι μόνο σε έναν λόγιο, αλλά και έχουν θέσει το Πανεπιστήμιο [του Ιλινόις] σε μια μη βιώσιμη πορεία εναντίον στοιχειωδών συνταγματικών αρχών». Η μόνη έντιμη πορεία δράσης θα ήταν η επαναφορά του καθηγητή Σαλαΐτα, και η ανοιχτή συζήτηση στην πανεπιστημιούπολη σχετικά με τον αντι-αραβικό ρατσισμό και το προστατευόμενο δικαίωμα των Παλαιστινίων και των Αράβων και των υποστηρικτών τους στην ελευθερία του λόγου.

Το κείμενο της έκκλησης με τη φόρμα υπογραφής στα αγγλικά.

Επιστολή των Καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου για την Ανάκληση του Διορισμού του Καθηγητή Στίβεν Σαλαΐτα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (αγγλικά)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: