Η Ευρώπη δίνει στο Ισραήλ ένα μήνα προθεσμία για να διευκρινίσει την προέλευση των κτηνοτροφικών εξαγωγών του στην Ευρώπη

Ακυρώθηκε και η Διεθνής Γαλακτοκομική Σύνοδος της Ισραηλινής Γαλακτοκομικής Ομοσπονδίας που επρόκειτο να γίνει τον Οκτώβριο του 2014 στο Τελ Αβίβ.

Ακυρώθηκε και η Διεθνής Γαλακτοκομική Σύνοδος της Ισραηλινής Γαλακτοκομικής Ομοσπονδίας που επρόκειτο να γίνει τον Οκτώβριο του 2014 στο Τελ Αβίβ.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το Ισραήλ προθεσμία ενός μήνα για να διευκρινίσει τον τόπο προέλευσης των κτηνοτροφικών προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή στην ΕΕ. Προϊόντα χωρίς την κατάλληλη τεκμηρίωση σχετικά με τον τόπο προέλευσης και παρασκευής τους θα απαγορεύεται να εισαχθούν σε κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ να μποϊκοτάρει προϊόντα προερχόμενα από παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή εφημερίδα Maariv ανέφερε την Τρίτη ότι η ΕΕ επανέλαβε το αίτημά της προς το Ισραήλ να θεσπίσει έναν επαρκώς αποτελεσματικό μηχανισμό που θα διαφοροποιεί την παραγωγή που προέρχεται από τις κατεχόμενες περιοχές πέρα από την Πράσινη Γραμμή του 1967.

Από τις αρχές του 2014, η ΕΕ έχει απορρίψει τις εμπορικές συναλλαγές με τα εργοστάσια και τα αγροκτήματα που βρίσκονται σε ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το μποϊκοτάζ της ΕΕ στα προϊόντα εποικισμών βασίζεται σε μια απόφαση του 2004 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινοί εποικισμοί που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος της Δυτικής Όχθης είναι παράνομοι και συνιστούν παραβίαση του άρθρου 49 της Σύμβασης της Γενεύης, που απαγορεύει μία κατοχική δύναμη να μεταφέρει τον άμαχο πληθυσμό της στο έδαφος που κατέχει.

Στα μέσα Αυγούστου, υπουργεία και κρατικοί θεσμοί του Ισραήλ εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη μείωση των ισραηλινών εξαγωγών στις χώρες της ΕΕ, μετά την επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας απόφασης που απαγορεύει την εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται σε ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Πριν από την απόφαση αυτή, η ΕΕ ζητούσε από το Ισραήλ μόνο να φέρουν επιγραφές τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονταν από εποικισμούς, αλλά χωρίς να επιβάλλει καμία απαγόρευση για την εισαγωγή τους από χώρες της ΕΕ.

Ειδησεογραφικά ρεπορτάζ ανέφεραν στις 15 Αυγούστου ότι 80 ισραηλινά εργοστάσια που ειδικεύονται στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων αντιμετωπίζουν την απειλή του κλεισίματος ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της ΕΕ, που αναμένεται να κοστίσει σε αυτά τα εργοστάσια 30 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι εκστρατείες που ζητούν το μποϊκοτάζ των ισραηλινών εποικισμών και των προϊόντων τους απέκτησαν μεγάλη ορμή μετά την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, και πυροδοτήθηκε ένα κύμα διεθνούς καταδίκης και διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Yair Lapid είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι το μποϊκοτάζ έχει ήδη κοστίσει στο Ισραήλ γύρω στα 20 δισεκατομμύρια NIS σε απώλειες (περίπου 5,6 δις δολάρια), με την ισραηλινή αγορά να χάνει αμέσως γύρω στις 9.800 θέσεις εργασίας.

Το εμπορικό έλλειμμα του Ισραήλ σε προϊόντα για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε 6,6 δις NIS (περίπου 1,85 δις δολάρια), σύμφωνα με την Ισραηλινή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

Πηγή: Memo, Dairy Reporter, EU

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: