Αρχιεπίσκοπος της Ιερουσαλήμ: Η ισραηλινή επίθεση στο Αλ-Άκσα έχει στόχο Μουσουλμάνους και Χριστιανούς

atallah-tamimi-Ο Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, Atallah Hanna, δήλωσε την Τρίτη ότι η ισραηλινή επίθεση στο τέμενος Αλ-Άκσα είναι επίσης επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων και των χριστιανών, αναφέρει η ιορδανική εφημερίδα Addustour.

Σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά του που ακούστηκε κατά τη διάρκεια μίας γιορτής με τον τίτλο «Η Αντίσταση είναι ο τρόπος απελευθέρωσης της πατρίδας και της επιστροφής», που διοργανώθηκε στην Ιορδανία για να εορταστεί η νίκη της Γάζας, ο Atallah δήλωσε: «Ήταν προγραμματισμένο να είμαι εδώ μαζί σας, αλλά η ισραηλινή κατοχή με εμπόδισε. Η στοχοποίηση της Λωρίδας της Γάζας σημαίνει τη στοχοποίηση της Ιερουσαλήμ και όλων των παλαιστινιακών εδαφών». Χαιρέτισε την παλαιστινιακή ενότητα και κάλεσε σε μεγαλύτερη αρμονία μεταξύ των Παλαιστινίων ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές της κατοχής, οι οποίες στοχεύουν στην ιουδαιοποίηση της Ιερουσαλήμ και στον αφανισμό της παλαιστινιακής ταυτότητας. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η συνεχιζόμενη σιωνιστική επιθετικότητα στοχεύει «τόσο τους μουσουλμάνους, όσο και τους χριστιανούς, όπως και όλες τις οντότητες του αραβικού έθνους».

Ο Atallah επανέλαβε τη σημασία της αλληλεγγύης με τη Λωρίδα της Γάζας, το Αμάν, την Ιερουσαλήμ και όλες τις αραβικές πόλεις σημειώνοντας ότι «όλες οι πληγές είναι ίδιες και όλα τα δεινά είναι ίδια όπως και ο στόχος είναι ίδιος».

Ο Imad Momani, επικεφαλής της πόλης Al-Zarqa, όπου τελέστηκε ο εορτασμός, δήλωσε ότι η «Μάχη της Γάζας» ήταν ένα μάθημα για τους σιωνιστές. Η Γάζα που αντιπροσώπευε «τον πιο υπέροχο μύθο στην ιστορία», ήταν ένας «τάφος» για τους σιωνιστές. Χαιρέτησε το ιορδανικό προσωπικό στο Ιορδανικό Νοσοκομείο Field που φτιάχτηκε στη Γάζα στο τέλος της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα στα 2008-2009. Χαιρέτισε επίσης τον βασιλιά της Ιορδανίας που ζήτησε τη δημιουργία του νοσοκομείου. Ο Momani κάλεσε όλους τους Ιορδανούς να πάρουν τους κατοίκους της Γάζας ως παράδειγμα για το πώς να καταπολεμήσουν την τερατώδη ισραηλινή κατοχή.

Επιδρομή και κλείσιμο του οργανισμού Emarat Al-Aqsa στη Ναζαρέτ

Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμα Κληροδοτήματος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αλ-Άκσα, μία παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση, αποκάλυψε την Τετάρτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τον οργανισμό Emarat Al-Aqsa στη Ναζαρέτ, στο βόρειο Ισραήλ, μετά από επιδρομή στα γραφεία του και κατάσχεση όλης της περιουσίας του, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Σε μία δήλωση του Ιδρύματος, που παραθέτει το Anadolu, αναφέρεται ότι μια μεγάλη δύναμη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας εισέβαλε στην έδρα του Emarat Al-Aqsa, έβγαλε έξω όλο το προσωπικό και του ζήτησε να παραμείνει έξω καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδρομής. «Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ό,τι υπήρχε στα γραφεία του Emarat Al-Aqsa, από υπολογιστές μέχρι αρχεία και έγγραφα, κατασχέθηκε και στον διευθυντή του οργανισμού παραδόθηκε μία εντολή υπογεγραμμένη από τον υπουργό Άμυνας Μόσε Γιαλόν, που απαιτεί το άμεσο κλείσιμο του Emarat Al-Aqsa και την καθολική απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων του». Σύμφωνα με το κείμενο της διαταγής, οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός «συνιστά απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ και διατηρεί δεσμούς με τη Χαμάς».

Το Emarat Al-Aqsa είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με στόχο την αποκατάσταση του Τεμένους του Αλ-Άκσα στην ιστορική του θέση στον ισλαμικό κόσμο, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σπουδαιότητα του τεμένους, καθώς και σχετικά με τη ζημία και τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. Επιδιώκει, επίσης, να αναβιώσει την εκπαιδευτική διαδικασία, εντείνοντας τη μουσουλμανική παρουσία στο τζαμί κατά τη διάρκεια των προσευχών και τη διασφάλιση ότι οι ισλαμικές τελετές εορτάζονται σε αυτό.

Το Ίδρυμα Κληροδοτήματος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Αλ-Άκσα καταδίκασε την ισραηλινή απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Emarat Al-Aqsa και το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των γραφείων του.

Το Τέμενος Αλ-Άκσα υφίσταται συχνά εισβολές ισραηλινών εποίκων οι οποίοι περιηγούνται στους χώρους του συνοδεία ένοπλων φρουρών των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Οι έποικοι συχνά προκαλούν τους Παλαιστίνιους, μερικές φορές προκαλώντας συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον Ιουδαϊσμό, το σημείο που βρίσκεται στο Τέμενος Α-Άκσα είναι εκείνο στο οποίο κάποτε βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα, γνωστός και ως Πρώτος Ναός και χτισμένος από τον Προφήτη Σολομώντα.

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να χωρίσουν το Τέμενος Αλ-Άκσα με τον ίδιο τρόπο που χώρισαν το Τέμενος του Ιμπραήμ στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εκεί, οι ισραηλινές αρχές διέταξαν το τζαμί να μοιράζεται ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους εβραίους, μετά την επίθεση ενός ισραηλινού εποίκου που πυροβόλησε και σκότωσε 29 μουσουλμάνους πιστούς κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής το 1994.

Η ισραηλινή αστυνομία αυτή τη στιγμή επιτρέπει στους εποίκους να εισβάλουν στο Τέμενος Αλ-Άκσα από την Πύλη Mughrabi, η οποία ανοίγει δύο φορές τη μέρα εκτός από Παρασκευή και Σάββατο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρόσφατα ενίσχυσαν τους περιορισμούς που εφαρμόζονται από τις αρχές Αυγούστου στις γυναίκες που προσεύχονται στο Τέμενος Αλ-Άκσα. Πιο πριν απαγορευόταν στις γυναίκες να εισέρχονται πριν από τις μεσημεριανές προσευχές, αλλά από την περασμένη Κυριακή η αστυνομία εμποδίζει την είσοδο των γυναικών ακόμα και μετά τις μεσημεριανές προσευχές, σύμφωνα με στέλεχος του Ιορδανικού Κληροδοτήματος που είναι αρμόδιο για την επίβλεψη του Τεμένους Αλ-Άκσα.

Πηγή: Memo, Memo2

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: