Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συζητήσει μετά την επιστροφή της παλαιστινιακής αποστολής από τις ΗΠΑ

Abbas-and-meshaalΗ Χαμάς εγκαλεί την Παλαιστινιακή Αρχή για ολιγωρία αναφορικά με την εκπλήρωση των καθηκόντων της στη Γάζα και ιδιαιτέρως αναφορικά με την ανοικοδόμηση και το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων, ενώ αξιωματούχοι της ΠΑ διαμηνύουν ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν μετά την επιστροφή της παλαιστινιακής αποστολής από τις ΗΠΑ καθώς και ότι υπάρχει σχέδιο ένταξης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Το ανώτατο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Mahmoud Al-Zahar δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι συνεργός της ισραηλινής κατοχής και των εγκλημάτων που η τελευταία διέπραξε στη Λωρίδα της Γάζας. Μιλώντας στην παλαιστινιακή τηλεόραση Al-Quds ξεκαθάρισε: «Εννοούμε την αμερικανική κυβέρνηση, όχι τον αμερικανικό λαό, που βγήκε μαζικά στους δρόμους εναντίον των ισραηλινών εγκλημάτων».

Εξήγησε ότι η άρση της ισραηλινής πολιορκίας της Γάζας δεν είναι αίτημα, αλλά δικαίωμα. «Έχουμε το δικαίωμα να υπάρχουμε και η άρση της πολιορκίας είναι ένα από τα δικαιώματά μας, πρέπει να αρθεί άνευ τιμήματος» δήλωσε.

Αναφορικά με τους ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν κατά την πρόσφατη εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, είπε ότι το δικό τους τίμημα είναι η απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων. «Αυτή είναι η πολιτική μας, την οποία ο εχθρός γνωρίζει πολύ καλά». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο ειδών κρατούμενοι: «βουλευτές, πρώην υπουργοί, ηγετικά στελέχη της Χαμάς και οι κρατούμενοι που είχαν απελευθερωθεί σε προηγούμενες ανταλλαγές, καθώς και οι κρατούμενοι που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές σε ισραηλινές φυλακές». Το πρώτο είδος θα πρέπει να απελευθερωθεί χωρίς τίμημα, ενώ «οι ισραηλινοί αιχμάλωτοι στα χέρια μας» είναι το τίμημα για το δεύτερο είδος κρατουμένων.

Μίλησε επίσης για το λιμάνι και το αεροδρόμιο στα οποία επέμεινε η Χαμάς κατά τις συνομιλίες για εκεχειρία στο Κάιρο. «Το αεροδρόμιο χτίστηκε την εποχή του μακαρίτη του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά οι δυνάμεις κατοχής το κατεδάφισαν, είναι δικαίωμά μας να το ξαναχτίσουμε. Το λιμάνι προοριζόταν να φτιαχτεί στο κεντρικό λιμάνι της Γάζας, αλλά οι δυνάμεις κατοχής σταμάτησαν την υλοποίηση κάθε θετικού μέτρου στη Λωρίδα, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού. Η Παλαιστινιακή Αρχή ήταν πολύ αδύναμη για να υπερασπιστεί την εγκαθίδρυση του λιμανιού. Είναι δικαίωμά μας, το οποίο προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε» δήλωσε.

Ο Al-Zahar τόνισε ότι η ισραηλινή κατοχή πρέπει να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ). «Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή, ιδιώτες στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική και σε κάθε ελεύθερη χώρα θα πρέπει να οδηγήσουν τους ισραηλινούς εγκληματίες στο ΔΠΔ».

Κατέληξε συγκρίνοντας τις διαπραγματεύσεις με την αντίσταση ως μεθόδους επίτευξης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. «Υπάρχουν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις, οι υποστηρικτές των οποίων νομίζουν ότι θα κερδίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο, τώρα απέτυχαν και οι υποστηρικτές τους προειδοποιούν ότι θα ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς αν οι δεν αναβιώσουν οι διαπραγματεύσεις». Εν τω μεταξύ, είπε, το πρόγραμμα της αντίστασης είναι πιο «επιτυχημένο» και εμμένει στο να μην γίνεται καμία παραχώρηση στα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, ο προερχόμενος από τη Χαμάς αναπληρωτής ομιλητής του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Ahmad Bahar σε συμπόσιο που έγινε την Τετάρτη στην Πόλη της Γάζας κατηγόρησε την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης και τον πρωθυπουργό της Rami Hamdallah για αδιαφορία απέναντι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Bahar κάλεσε την κυβέρνηση να εκπληρώσει το καθήκον της στη Γάζα, ιδιαίτερα την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν από την ισραηλινή επίθεση και την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση της Χαμάς.

«Εξακολουθούμε να θέλουμε την κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης και θα την υποστηρίξουμε στο έργο της, ιδιαίτερα για την ανοικοδόμηση της Γάζας» πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της.

Επίσης, ο Bahar κάλεσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να προχωρήσει στην ανάπτυξη προσωπικού ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στα συνοριακά περάσματα της Γάζας και στα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να επιταχυνθεί το υπεσχημένο άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο.

Ο Nimer Hammad, πολιτικός σύμβουλός του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι η παλαιστινιακή αποστολή που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον θα βεβαιώσει ότι η εθνική ενότητα και η συνεργασία με τη Χαμάς θα διατηρηθούν σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για τη λύση των δύο κρατών, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Quds.

Μιλώντας στο Al-Quds ο Hammad δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής είναι θεωρητικά επί της ουσίας έτοιμοι να λειτουργήσουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, αλλά μόνο αφότου η κυβέρνηση εθνικής ενότητας πάρει τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και βαθύνει η έννοια της συνεργασίας και της ενότητας.

Αναφορικά με την πρόσφατα σχηματισθείσα επιτροπή εθνικού διαλόγου για την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Χαμάς, δήλωσε: «Αυτές οι συνομιλίες θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκαν λόγω των προσπαθειών να αναβιώσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, επιπλέον των συνομιλιών της εκεχειρίας, για τις οποίες ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να στείλει εκπρόσωπο στο Κάιρο».

Ο Hammad είπε ότι όλα αυτά τα θέματα συνδέονται και ότι θα συζητηθούν μετά την επιστροφή της παλαιστινιακής αποστολής από την Ουάσινγκτον.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να υπογράψει τη Σύμβαση της Ρώμης, που θα άνοιγε το δρόμο για την παλαιστινιακή συμμετοχή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Hammad δήλωσε ότι «Αυτό είναι το πρώτο βήμα μίας πλειάδας βημάτων. Περιμένουμε την επιστροφή της παλαιστινιακής αποστολής από την Ουάσινγκτον με σκοπό να ζυγίσουμε την αμερικανική απάντηση».

Αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Hammad είπε: «Το Ισραήλ κατάσχεσε 4.000 στρέμματα παλαιστινιακών εδαφών. Αυτό είναι απόδειξη ότι οι κατοχικές αρχές δεν θέλουν ούτε ειρήνη, ούτε συνομιλίες. Αυτή είναι η κλασική πολιτική του Ισραήλ».

Την Τετάρτη, ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Saeb Erekat συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συζητήσει τις ισραηλινό-παλαιστινιακές σχέσεις και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Κέρι συναντήθηκε με τον Erekat καθώς και με τον αρχηγό των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών Majed Faraj το απόγευμα της Τετάρτης για περίπου δύο ώρες. Επίσης η Ψάκι φέρεται να είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επανάληψη των υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ισραηλινό-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Νωρίτερα, ένας καλά πληροφορημένος παλαιστίνιος αξιωματούχος, δήλωσε ανωνύμως στο Anadolu ότι ο Erekat σχεδίαζε να προτείνει μία παλαιστινιακή πρωτοβουλία βασισμένη στον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών που κατακτήθηκαν το 1967, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η πηγή πρόσθεσε: «Το σχέδιο θα περάσει από την αμερικανική πλευρά και όταν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί το αρνηθούν, η Παλαιστινιακή Αρχή θα στραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εγκρίνει το σχέδιο. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα, η Παλαιστίνη θα ενταχθεί σε δεκάδες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Παραγνωρίζοντας όλες τις διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την Κυριακή να κατάσχει επιπλέον 4.000 στρέμματα παλαιστινιακής γης για να χτίσει έναν ακόμη παράνομο εποικισμό δίπλα στους εποικισμούς του Gush Etzion στην κατεχόμενη Χεβρώνα. Η απόφαση ξεσήκωσε διεθνείς επικρίσεις. Ακόμα και οι ΗΠΑ απαίτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την κατάσχεση των εδαφών. Κατά τα φαινόμενα χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: Memo, MaanMemo2, Memo3

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: