Block the Boat – Οι μη δημοσιοποιημένες επιπτώσεις μιας εξαιρετικά επιτυχημένης δράσης BDS

mabrukoaklandΤης Roqayah Chamseddine – Πέμπτη, 04-09-2014

Στο ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο τεράστια επιτυχία είχε η διαμαρτυρία του Block the Boat στο Λιμάνι του Όκλαντ με την καθοδήγηση του Arab Resource and Organizing Center (AROC) και τη συμβολή αναρίθμητων συλλογικοτήτων. Εκτός κι αν είσαι υποστηρικτής του Ισραήλ ή δημοσιογράφος στην Oakland Tribune. Χιλιάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 5.000 που βάδισαν στο Λιμάνι του Όκλαντ στις 16 Αυγούστου, εμπόδισαν το πλοίο Zim Piraeus να ξεφορτώσει, κρατώντας τους εργάτες πίσω από τη γραμμή διαμαρτυρίας για τέσσερις ιστορικές μέρες, πετυχαίνοντας «το πιο μακροχρόνιο μπλοκάρισμα ισραηλινού καραβιού» σύμφωνα με το AROC.

Η Oakland Tribune, η Haaretz, και μια σειρά άλλων ΜΜΕ, μετέδωσαν ότι το ισραηλινής ιδιοκτησίας Zim Piraeus ξεφόρτωσε το φορτίο του μετά από «καθυστερήσεις», αλλά ύστερα από συνομιλίες που είχα με έναν αριθμό διανομέων το φορτίο των οποίων μεταφέρονταν από το Zim Piraeus ανακάλυψα ότι αυτό είναι εντελώς ψευδές και αποπροσανατολιστικό.

Σύμφωνα με έγγραφο της PIERS, μίας βάσης δεδομένων του αμερικανικού διεθνούς εμπορίου που παρέχει ναυτιλιακή επιμελητεία, τουλάχιστον 23 εταιρείες είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένες ως έχουσες προϊόντα πάνω στο Zim Piraeus –από πίκλες αγγουριού και αφρώδη οίνο μέχρι κεραμικά πλακάκια και ηλιακούς θερμοσίφωνες για πισίνες- με κάποια από αυτά να προέρχονται από το Ισραήλ. Αν και στην PIERS καταγράφονται οικοδομικά υλικά και αγροτικά προϊόντα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Zim Integrated Shipping Services εισάγει πολεμοφόδια «κατασκευασμένα από τις Ισραηλινές Κατασκευαστικές Βιομηχανίες της Federal Cartridge (Federal Premium Ammunition)» που κατασκευάζει αμυντικά πολεμοφόδια που χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις και έχει σύμβαση όπλων με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η Federal Premium Ammunition είναι θυγατρική της Alliant Techsystems, που παράγει κανόνια Bushmaster, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, τον AGM-88 Υψηλής Ταχύτητας Anti-Radiation πύραυλο (έναν πύραυλο αέρος-εδάφους), αναβαθμίσεις των πυραύλων Hellfire και παρέχει και άλλες οπλικές υπηρεσίες στον αμερικανικό στρατό και στους συμμάχους του. Η αναφορά εισαγωγών για τη Zim δείχνει ότι τα πυρομαχικά προήλθαν από το Ισραήλ, από το λιμάνι της Χάιφα, και έφτασαν στο λιμάνι της Σαβάνα στη Τζόρτζια.

Το πρώτο πλοίο της Zim, το Kedmah, αγοράστηκε στα 1947, πριν από τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ και μετέφερε χιλιάδες μετανάστες στην Παλαιστίνη. Το 1948 τα πλοία της Zim μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στην Νάκμπα (την παλαιστινιακή Καταστροφή) και σύμφωνα με ένα video που ανάρτησε στο διαδίκτυο η Zim Integrated Shipping Services, «η Zim έπαιζε σημαντικό ρόλο κάθε φορά που το Ισραήλ αντιμετώπιζε σύγκρουση». Ο Ze’ev Shind, ένας σημαντικός πράκτορας της Μοσάντ που έγινε διευθύνων σύμβουλος της Zim Israel Navigation Co., πρόεδρος της American-Israel Shipping Co., και γενικός διευθυντής του υπουργείου Επικοινωνιών και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ήταν ο διοργανωτής και η κεντρική φυσιογνωμία της οργάνωσης της μετανάστευσης στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με την Καναδική Jewish Chronicle. Ο ρόλος της Zim στην εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης είναι καλά καταγεγραμμένος, ακόμη και από πηγές της Zim.

Η Esteson Co., απευθείας εισαγωγέας τροφίμων και ποτών και διανομέας στην Καλιφόρνια, ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook ότι «τα σκόρδα μας τώρα σαπίζουν καθ’ οδόν προς τη Ρωσία για να εκφορτωθούν σε (sic) ένα άλλο πλοίο» και όταν ήρθα σε επαφή για το σχόλιο, αναφέρθηκε ότι ένα κοντέινερ του Zeos δεν είχε φτάσει ποτέ, λόγω της δράσης στο λιμάνι. Συνολικά, η Esteson Co. δεν παρέλαβε κανένα από τα προϊόντα της από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Η Good Stuff Distributors, που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, δήλωσε στην AlAkhbar English ότι, όχι μόνο δεν παρέλαβε κανένα φορτίο με πίκλες αγγουριού Zadona από τις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά και δεν γνωρίζει που βρίσκεται το φορτίο και ακόμα περιμένει να μάθει από την Zadona που είναι τα προϊόντα. Ένας εκπρόσωπος τύπου της Good Stuff Distributors ενημέρωσε την AlAkhbar English ότι όχι μόνο δεν γνώριζαν τους δεσμούς της Zim με το Ισραήλ, αλλά και ότι ξεκαθάρισαν στην Zadona της Sinokrot Food Company ότι πρέπει να «βρουν άλλο πλοίο», καθώς η Good Stuff Distributors δεν θα χρησιμοποιεί πια την Zim.

H Alfa Omega Co., που έχει εμπορικούς συνεργάτες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αποκάλυψε στην AlAkhbar English ότι οι επιχειρήσεις της «επηρεάστηκαν εξαιρετικά», καθώς δεν παρέλαβε κανένα από τα προϊόντα της, μεταξύ των οποίων και ελιές. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν ολοφάνερα δυσαρεστημένος, δηλώνοντας ότι η στοχοποίηση της Zim από τους διαδηλωτές του Block the Boat, συγκεκριμένα, είναι ο λόγος που τώρα θα ψάξουν για άλλο πλοίο που θα χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους, παρά το γεγονός  ότι συνεργάζονταν με τη Zim «εδώ και χρόνια».

Ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Carmichael International Service, εταιρείας εκτελωνισμού και μεταφοράς εμπορευμάτων με φορτίο υαλόφυλλων πάνω στο Zim Piraeus, είπε στην AlAkhbar English ότι οι πελάτες δεν παρέλαβαν τις παραγγελίες τους από τις 3 Σεπτέμβρη, αλλά αυτό οφείλονταν σε «καθυστερήσεις» και σε «συμφόρηση του λιμανιού», που είναι αναμφίβολα μία ξεδιάντροπη διαστρέβλωση αυτού που διαδραματίστηκε στο λιμάνι του Όκλαντ. Εξετάζοντας το πρόγραμμα του πλοίου για το Zim Piraeus, από τον Ιούλιο και μετά τις 20 Αυγούστου, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν ανάλογες καθυστερήσεις, όπως εκείνη του Όκλαντ, καθώς τα πλοία συνήθως έφευγαν την ίδια μέρα, ή την επομένη, σε αντίθεση με το λιμάνι του Όκλαντ που η «καθυστέρηση» ήταν τουλάχιστον τεσσάρων ημερών.

Η Cynara Worldwide Sourcing Inc., που βρίσκεται στο Φρέσνο της Καλιφόρνια, ανέφερε ότι τα προϊόντα από το Zim Piraeus όχι μόνο δεν εκφορτώθηκαν ποτέ, αλλά και ότι στάλθηκαν στη Σαγκάη και ότι δεν θα τα παραλάμβαναν μέχρι τουλάχιστον το τέλος του μήνα. Ως αποτέλεσμα του Block the Boat, ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην AlAkhbar English ότι έβαλαν άμεσα στον πάγο «κάθε τι σχετικά με τη Zim» και τώρα θα ψάξουν για άλλα πλοία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Η πιο περίεργη περίπτωση αναφορικά με το Block the Boat είναι εκείνη της American Metals and Chemicals, που βρίσκεται στο Χόλιγουντ της Φλόριντα. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην AlAkhbar English ότι δεν παρέλαβαν το φορτίο αλκυλικού σουλφονικού οξέως και ότι το φορτίο εξετράπη στη Ρωσία. Όταν ρωτήθηκε ποιος επικοινώνησε με την εταιρεία, δήλωσε ότι παραδόθηκε μία επιστολή από ένα δικηγορικό γραφείο, αν και δεν μπορούσε να τη βρει την ώρα του τηλεφωνήματος ώστε να αποκαλύψει από ποιο γραφείο. Η επιστολή ανέφερε, περίπου, ότι το φορτίο τους «απομακρύνθηκε λόγω της απεργίας» στο λιμάνι του Όκλαντ. Υπήρξε εν συνεχεία κι ένα τηλεφώνημα από το ίδιο γραφείο, που τους γνωστοποίησε ότι τα προϊόντα τους εξετράπησαν της πορείας τους.

Οι υπόλοιποι παραλήπτες, που καταγράφονται ως έχοντες φορτίο παραδιδόμενο στο λιμάνι του Όκλαντ από το Zim Piraeus κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Block the Boat, δέχτηκαν το τηλεφώνημα της AlAkhbar English, αλλά δεν απάντησαν άμεσα στην κλήση για σχολιασμό σχετικά με την τύχη των προϊόντων τους – βάσει όσων αποκάλυψαν οι 6 εταιρείες που παρείχαν πληροφορίες δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι αντιμετώπισαν παρόμοιες συνθήκες. Ανεξαρτήτως, το Block the Boat δεν ήταν μόνο αποτελεσματικό στο να εμποδίσει το Zim Piraeus να εκφορτώσει το προαναφερθέν φορτίο, αλλά λόγω ειδικά αυτής της ενέργειας μια σειρά από εταιρείες τώρα είτε παγώνουν όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν πλοία της Zim ή επανεξετάζουν τη χρήση της Zim, πράγμα όχι μόνο αντίθετο με όσα αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ, αλλά και εντυπωσιακό επίτευγμα για το κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) εις βάρος του Ισραήλ.

Η Roqayah Chamseddine είναι Λιβανο-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και σχολιαστής με έδρα το Σίδνεϊ. Στο twitter είναι στο @roqchams και γράφει στο blog  ‘Letters From the Underground.

Πηγή: AlAkhbar English

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: