Αξιωματούχος ΟΗΕ: H Γάζα μοιάζει σα να χτυπήθηκε από τσουνάμι

Αξιωματούχος του ΟΗΕ, κατά την επίσκεψή της την Πέμπτη στη Λωρίδα της Γάζας για την εκτίμηση της ανθρωπιστικής κρίσης δύο βδομάδες μετά τη λήξη της ισραηλινής επίθεσης που είχε διάρκεια 51 μέρες, συνέκρινε το μέγεθος της καταστροφής με «τσουνάμι».

Η Hania Dakkak, τεχνικός σύμβουλος του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA), δήλωσε ότι σε πολλές περιοχές σε όλον τον μικροσκοπικό παράκτιο θύλακα «μοιάζει σαν να χτύπησε τσουνάμι», λόγω της έκτασης της καταστροφής.

Η Dakkak ανέφερε ακόμη ότι η Γάζα θα χρειαστεί 15 χρόνια ανοικοδόμησης προτού η ζωή επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα όσον αφορά το ψυχολογικό τραύμα που υπέστησαν οι 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας.

«Σε κάθε περιοχή συγκρούσεων τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού καταλήγει να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα που απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία και παρακολούθηση», πρόσθεσε η Dakkak.

Εκτός από την αποκατάσταση κέντρων υγείας που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ισραηλινής επίθεσης, η UNFPA έχει ήδη υλοποιήσει μια σειρά έργων που παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες και παιδιά ενώ έχει διανείμει και ανθρωπιστική βοήθεια σε οικογένειες σε καταφύγια.

Ο ΟΗΕ τόνισε στα τέλη Αυγούστου ότι τουλάχιστον 373.000 παιδιά στη Γάζα θα χρειαστούν έντονη και εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη ως συνέπεια του διάρκειας 7 βδομάδων πολέμου ενώ το υπόλοιπο του πληθυσμού θα χρειαστεί γενική παροχή συμβουλών για την αντιμετώπιση του ψυχολογικού τραύματος.

Η Dakkak επισκέφθηκε επίσης ένα καταφύγιο στο προπαρασκευαστικό σχολείο αρρένων που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Βασιλείου του Μπαχρέιν στη συνοικία Tel al-Hawa στη νοτιοδυτική πόλη της Γάζας για να συναντηθεί με εκτοπισμένoυς κατοίκους.

Συνομίλησε επίσης με έναν γιατρό στην περιοχή που την ενημέρωσε για την κατάσταση των γυναικών και τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ των οποίων θέματα που σχετίζονται με τη βία καθώς και η αίσθηση έλλειψης σταθερότητας και ασφάλειας.

Περίπου 110.000 Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι εξ αιτίας της επίθεσης του Ισραήλ το φετινό καλοκαίρι ενώ περισσότεροι από 60.000 εξακολουθούν να ζουν σε καθορισμένα από τον ΟΗΕ καταφύγια για τους εκτοπισμένους, αναμένοντας το Ισραήλ να επιτρέψει την εισαγωγή στη Λωρίδα της Γάζας οικοδομικών υλικών για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Άρθρο μεταφρασμένο από το Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: