Ο φυλακισμένος ηγέτης της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτι χαιρετίζει τη νίκη της Γάζας και καλεί σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ

300barghouti_ap_340_220(Reuters) – Ο πόλεμος της Γάζας ήταν μία νίκη για τους Παλαιστινίους και το κέντρο βάρους τώρα πρέπει να μετατοπιστεί σε ένα μποϊκοτάζ που θα κάνει την κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ πολύ ακριβή για να μπορεί να την αντέχει, λέει ο Μαρουάν Μπαργούτι, Παλαιστίνιος ηγέτης που εκτίει ισόβια ποινή για πολλαπλές δολοφονικές επιθέσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το Reuters μέσω της Ομάδας Παλαιστινίων Προσφύγων, ο Μπαργούτι ζήτησε μεγαλύτερη αντιπαράθεση για να πολεμηθεί η 47χρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, εκθέτοντας μία στρατηγική που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την πιο προσεκτική προσέγγιση που εισηγείται ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κάνουν το τίμημα της κατοχής αβάσταχτο για το Ισραήλ» δήλωσε ο Μπαργούτι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια το 2004 για τη συμμετοχή του στο σχεδιασμό επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ και άλλων επιχειρήσεων που σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

«Η απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν θα υλοποιηθεί μέχρι να ξεκινήσει μία ευρύτερη αντίσταση που θα συνδέεται με ένα ευρύτερο πολιτικό, οικονομικό και μποϊκοτάζ ασφαλείας της κατοχής».

Ο 55χρονος Μπαργούτι παραμένει ηγετική φυσιογνωμία του κοσμικού κινήματος της Φατάχ και συχνά αναφέρεται ως πιθανός μελλοντικός ηγέτης παρά το γεγονός ότι είναι φυλακισμένος. Ήρθε στο προσκήνιο ως εμπνευστής της πρώτης και της δεύτερης Ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ μεταξύ 1987 και 1993 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Για πολλά χρόνια οι υποστηρικτές του έλπιζαν ότι μπορεί να απελευθερωθεί σε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ, αλλά αυτό παραμένει απίθανο.

Ακόμα και από τη φυλακή, οι απόψεις του εκφράζουν μερίδα της παλαιστινιακής κοινής γνώμης και έχει την υποστήριξη διαφόρων οργανώσεων πέραν της Φατάχ.

Αυτή η διακομματική υποστήριξη έχει δημιουργήσει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ενώσει τους Παλαιστινίους υπό μία σημαία, ξεπερνώντας τις διαφορές που έχουν οξυνθεί από τότε που η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές το 2006 και μετά την ανοικτή σύγκρουση με τη Φατάχ στη Γάζα το 2007.

Χωρίς να αναφέρει τη Χαμάς, χαιρέτισε τον πόλεμο των 50 ημερών που οι ισλαμικές και άλλες ένοπλές ομάδες διεξήγαν εναντίον του Ισραήλ, αποκαλώντας τον νίκη για όλους τους Παλαιστινίους. Πάνω από 2.100 κάτοικοι της Γάζας, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι πολίτες, σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, ενώ σκοτώθηκαν επίσης 67 ισραηλινοί στρατιώτες και έξι πολίτες.

«Θεωρούμε ότι η μάχη εκπροσωπεί μία νίκη για την αντίσταση» έγραψε. «Απέδειξε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν έχει την ικανότητα να λύσει τη σύγκρουση με στρατιωτική ισχύ και ότι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η σύγκρουση είναι να τερματιστεί η κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη που καταλήφθηκαν το 1967».

Διαφορετικό όραμα

Με τον Αμπάς να πλησιάζει τα 80 και να μην αναμένεται να συμμετέχει σε μελλοντικές παλαιστινιακές εκλογές, τα σχόλια του Μπαργούτι είναι αξιοσημείωτα καθώς θέτουν ένα πολύ διαφορετικό όραμα σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο Αμπάς για πολλά χρόνια επιζητούσε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα πίεζε για παλαιστινιακή συμμετοχή σε διεθνείς θεσμούς.

Παρά την περιορισμένη πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, προώθησε τη στενή συνεργασία ασφάλειας ανάμεσα στις παλαιστινιακές δυνάμεις και τις ισραηλινές μονάδες και απέρριψε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της οικονομίας του Ισραήλ ή για προσπάθειες να απομονωθεί το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή.

Ο Μπαργούτι ωστόσο στηρίζει τις εκκλήσεις των ομάδων της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών και διεθνών ακτιβιστών για ένα μποϊκοτάζ της οικονομίας του Ισραήλ, στο πλαίσιο αυτού που έχει γίνει γνωστό ως κίνημα BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις).

«Η προώθηση μιας εκστρατείας για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις εναντίον της κατοχής (ήταν)» δήλωσε ο Μπαργούτι «ένα πρελούδιο της διεθνούς απομόνωσης και της επιβολής διεθνών κυρώσεων στο Ισραήλ».

Αν και ο Αμπάς έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της ανανέωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, παρά την κατάρρευση του τελευταίου γύρου μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, ο Μπαργούτι δήλωσε ότι ήταν ανώφελη η συνέχιση των προσπαθειών επίτευξης ειρήνης με το Ισραήλ.

«Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ απέτυχαν για περισσότερα από 20 χρόνια να πετύχουν την ελευθερία, την επιστροφή και την ανεξαρτησία» δήλωσε αναφερόμενος στο δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους που έχασαν στον πόλεμο που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

«Δεν βλέπω το Ισραήλ έτοιμο για πραγματική ειρήνη, αλλά πρόθυμο να χρησιμοποιήσει τις άκαρπες διαπραγματεύσεις για να συνεχίζει την κατοχή και τον εποικισμό και για να απαλύνει τη διεθνή του απομόνωση».

Πηγή: Reuters

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: