Ο περιορισμός της ελευθερίας των ΜΚΟ στο Ισραήλ

isr_freedom of speech

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ: Όπως διευκρινήσαμε με επικοινωνία με ισραηλινή αντιρρησία συνείδησης, η Εθνική Πολιτική Υπηρεσία δεν αποτελεί εναλλακτική της στρατιωτικής θητείας. Απλά όσοι απαλλαγούν για τον οποιοδήποτε λόγο από τη στρατιωτική θητεία, μπορούν στη συνέχεια να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτήν. Έτσι τους παρέχονται κάποια προνόμια που έχουν όσοι υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία (φοροελαφρύνσεις, πρόσβαση σε κάποιες υποτροφίες κ.α.).

Σε ό,τι αφορά την απόφαση να μην μπορούν πλέον να κάνουν την Εθνική Πολιτική Υπηρεσία στο B’Tselem, όπως ενημέρωσε το ίδιο, η απόφαση έχει προς το παρόν παγώσει.

———-

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η σύλληψη του Αϊμάν Νάσερ, συντονιστή της νομικής μονάδας της ομάδας για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer, από τις ισραηλινές δυνάμεις τα ξημερώματα της [προηγούμενης] Πέμπτης [18/9/2014]. Αυτή ήταν η τρίτη του σύλληψη, η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε το διάστημα που εργάζεται στον οργανισμό. Για όσους εργάζονται για κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση(ΜΚΟ) ή Οργάνωση της Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚΠ) με έδρα τη Δυτική Όχθη, η σύλληψη είναι ένας από τους κινδύνους του επαγγέλματος.

Οι ΜΚΟ και ΟΚΠ που λειτουργούν στο Ισραήλ επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως ο «Νόμος Νάκμπα» και ο «Νόμος Ενάντια στο Μποϊκοτάζ», σηματοδοτούν μία υφέρπουσα πολιτική κρατικού ελέγχου πάνω σε συγκεκριμένους οργανισμούς. Σύμφωνα με το «Νόμο Ενάντια στο Μποϊκοτάζ» μία ΜΚΟ που θα υιοθετήσει την παγκόσμια έκκληση για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις [BDS] μπορεί να στερηθεί τον μη-κερδοσκοπικό χαρακτήρα της και να εξαναγκαστεί να πληρώνει φόρους ως σαν να ήταν εμπορική επιχείρηση. Εν τω μεταξύ, ο «Νόμος Νάκμπα» κόβει την κυβερνητική υποστήριξη αν ένα σώμα ή θεσμός τιμά τη μνήμη της Ημέρας της Νάκμπα, υποτιμά «την ύπαρξη του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους» και/ή παραβιάζει τα σύμβολα του Κράτους.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (Association for Civil Rights in Israel ACRI), αυτοί είναι μόνο δύο από τους νόμους ενός κύματος αντιδημοκρατικής νομοθεσίας που εισήχθη στην Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο), πολλοί εκ των οποίων έχουν απευθείας επιπτώσεις σε ΜΚΟ και ΟΚΠ. Αυτοί οι νόμοι έχουν στόχο τις ΜΚΟ που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων που ζουν στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Στίβεν Μπεκ, Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ACRI λέει: «Υπήρξαν διάφορα κύματα νόμων, κάποια από τα οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε επειδή προωθούν τη διαφάνεια, αλλά πολλά στρέφονται κατά συγκεκριμένων χρηματοδοτών, καταστρατηγούν τη δημοκρατία και στοχεύουν την Αραβική μειονότητα στο Ισραήλ».

Ο Δρ. Ισάι Μενούχιν, Εκτελεστικός Διευθυντής της ισραηλινής ΜΚΟ Δημόσια Επιτροπή Ενάντια στα Βασανιστήρια στο Ισραήλ, πιστεύει ότι αυτοί οι νόμοι είχαν επίπτωση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ορισμένων οργανισμών. Αν και ο Μενούχιν δηλώνει ότι η οργάνωσή του δεν είναι μία από αυτές, σημειώνει: «Είδα ότι πολλές οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πιο διστακτικές στην υπογραφή διεθνών εκκλήσεων ή στη συμμετοχή σε συμμαχίες, όπως η συμμαχία για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (η συμμαχία που ζητά το Ισραήλ να δικαστεί για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το ΔΠΔ)».

Η ACRI ανάρτησε στο λογαριασμό της στο twitter λίγο μετά το τέλος της «Επιχείρησης Προστατευτική Αιχμή» ότι κατά αυτή την τελευταία στρατιωτική επίθεση στη Γάζα ήταν η πρώτη φορά στο Ισραήλ που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απονομιμοποιήθηκαν και απειλήθηκαν σε τέτοια έκταση. Ο Μπεκ σημειώνει ότι πολλά μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι διαμαρτυρίες δεν θα πρέπει να γίνονται κατά τις περιόδους πολέμου, πράγμα σύμφωνα με τα λόγια του «όσο πιο αντιδημοκρατικό γίνεται». Ο ίδιος θορυβήθηκε επίσης από τη σύνδεση ΜΚΟ και προδοσίας: «Δεν θα έλεγα με σιγουριά ότι είναι η χειρότερη, αλλά είναι η φορά που πιο έντονα από κάθε άλλη, είδα οι ΜΚΟ που εναντιώνονται στη στρατιωτική επέμβαση ή αμφισβητουν πράγματα να εξισώνονται με προδότες».

Στις 13 Αυγούστου , ένα μήνα μετά την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων BTselem  έλαβε μία επιστολή από το Γενικό Διευθυντή του προγράμματος Εθνικής Πολιτικής Υπηρεσίας [National Civilian Service], που ανακοίνωνε ότι οι νεαροί Ισραηλινοί δεν θα μπορούν πλέον να επιλέγουν το BTselem ως προορισμό της εθνικής [εναλλακτικής] πολιτικής υπηρεσίας αντί της στρατιωτικής θητείας. Η επιστολή ανέφερε ότι το BTselem «ενεργεί εναντίον του κράτους και των στρατιωτών του» και ότι «παρέχει υποστήριξη σε μια δυσφημηστική εκστρατεία ψεμάτων και υποκίνησης εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, σκοπός της οποίας είναι να απονομιμοποιήσει το κράτος του Ισραήλ».

Η ACRI καταδίκασε την ενέργεια σε μια επιστολή με σκληρή διατύπωση: «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εκστρατείας απονομιμοποίησης εναντίον των οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πρόκειται να χειροτερέψει η κατάσταση για τις ΜΚΟ που λειτουργούν στο Ισραήλ; Σύμφωνα με τον Μενούχιν, ναι, είναι σίγουρα πιθανό – αν η διεθνής κοινότητα προσπαθήσει να πιέσει το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη, οι ΜΚΟ μπορεί να δουν μια κλιμακούμενη παρεμπόδιση των ελευθεριών τους.

Ο Μπεκ πιστεύει ότι η μάχη ενάντια στην αντιδημοκρατική νομοθεσία προφανώς θα ενταθεί μετά την επίθεση στη Γάζα. «Καθώς ξεκαθαρίζει η ομίχλη από τον πόλεμο στη Γάζα, δεν θα με εξέπλητε αν εμφανιζόταν ένας πραγματικά σκληρός γύρος αντιδημοκρατικών νομοσχεδίων στην Κνεσέτ» δηλώνει. «Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι» προσθέτει.

Πηγή: Memo

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: