Το Ισραήλ ενέκρινε νόμο που θα εμποδίζει την ανταλλαγή κρατουμένων

Πηγή φωτογραφίας: 972mag.com/ActiveStills.org

Πηγή φωτογραφίας: 972mag.com/ActiveStills.org

Η Συνταγματική Επιτροπή της Ισραηλινής Κνεσέτ ενέκρινε τη Δευτέρα νομοθεσία η οποία θα εμποδίζει την ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων με αιχμάλωτους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή εφημερίδα AlResalah, «η Κνεσέτ ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα που έχει στόχο την παρεμπόδιση των πιθανοτήτων τερματισμού της ισόβιας κάθειρξης [Παλαιστινίων] κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για φόνους». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο νόμος στοχοποιεί Παλαιστινίους κρατούμενους που είχαν εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Η ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό νόμο, συνήθως αντιστοιχεί σε 99 έτη. Προηγούμενα, το ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο είχε ορίσει ότι σε εξαιρετικές και αριθμητικά περιορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να αντιστοιχεί και σε 20ετία.

Ωστόσο, η νέα νομοθεσία που ενέκρινε η Κνεσέτ απαγορεύει στο δικαστήριο να ορίσει ισόβια κάθειρξη μικρότερη των 40 ετών και οι κρατούμενοι δεν θα μπορούν να ασκήσουν έφεση για τη μείωση της ποινής τους μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 15 χρόνια μέσα στη φυλακή.

Ο νέος νόμος εξουσιοδοτεί το στρατιωτικό δικαστήριο να αποφασίζει ότι τα υποτιθέμενα εγκλήματα –παλαιστινιακές επιχειρήσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής- διαπράχθησαν υπό επικίνδυνες συνθήκες και συνεπώς αυτό του δίνει το δικαίωμα να απαγορεύει τη συμπερίληψη των κρατουμένων σε οποιαδήποτε πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

Η εφημερίδα AlResalah αναφέρει ότι το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε πως: «Το νέο ψήφισμα εγκρίθηκε στις δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας της Κνεσέτ».

Πηγή: Memo – Φωτογραφία: 972mag.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: