Σημαντική συμφωνία Χαμάς-Φατάχ στο Κάιρο

Fatah and HamasΦατάχ και Χαμάς έφτασαν σε μια «περιεκτική» συμφωνία σε μία σειρά ζητημάτων μετά τις διήμερες συνομιλίες τους υπό αιγυπτιακή διαμεσολάβηση στο Κάιρο την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τη σύναψη συμφωνίας επιβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι Μούσα Αμπού Μαρζούκ από τη Χαμάς και Αζάμ αλ-Άχμαντ από τη Φατάχ και σύμφωνα με πηγές πρόκειται να δοθεί επίσημη συνέντευξη τύπου που θα γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειές της. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Άχμαντ θα δημιουργηθεί μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα παλαιστινιακά κόμματα για την εφαρμογή της συμφωνίας και την επίλυση περαιτέρω ζητημάτων.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, τα δύο κινήματα συμφώνησαν σε σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων: στην ανάληψη του συνοριακού περάσματος στη Ράφα με την Αίγυπτο και του παρακείμενου διαδρόμου Φιλαδέλφεια κατά μήκος των συνόρων από την Παλαιστινιακή Αρχή (ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας), στην ενεργοποίηση της εξουσίας και αρχής της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, στην πληρωμή των μισθών των πρώην υπαλλήλων της Χαμάς και στη  λήψη αποφάσεων σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη, δηλαδή αναφορικά με το ποιος θα επιτρέπεται να κηρύξει πόλεμο και να διευθύνει ενδεχόμενες μελλοντικές συγκρούσεις. Επίσης, η συμφωνία αναφέρει ότι τα 3.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής θα συγχωνευτούν στις δυνάμεις ασφαλείας της Γάζας και θα αναλάβουν την αποστολή να διαχειρίζονται τα συνοριακά περάσματα της Λωρίδας.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αναπληρωτής πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα έλθουν σε συμφωνία με το Ισραήλ και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των συνόρων [προς τη Γάζα]» και «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα εποπτεύει τα συνοριακά περάσματα (στη Γάζα)… για να διευκολύνει την ανοικοδόμηση της Λωρίδας». Δήλωσε επίσης ότι οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού ώστε να περνούν τα υλικά ανοικοδόμησης μέσα στη Γάζα.

Επιπλέον, ο Μαρζούκ δήλωσε ότι τα δύο κινήματα βρήκαν «λύση … στο πρόβλημα των υπαλλήλων». Ο Αζάμ αλ-Άχμαντ από τη Φατάχ σημείωσε ότι «όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επειδή είναι όλοι Παλαιστίνιοι και πρόκειται για την κυβέρνηση όλων των Παλαιστινίων».

Ο Μαρζούκ από τη Χαμάς πρόσθεσε ότι «αυτή η συνάντηση [των δύο οργανώσεων] ήταν αναγκαία επειδή αντιμετώπισε όλα τα ζητήματα και τα εμπόδια που δυσχέραιναν τη σύναψη συμφωνίας».

Η συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς τερματίζει την επτάχρονη μονομερή εξουσία της Χαμάς στη Γάζα, μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2006, περίοδος κατά την οποία πήρε μέρος σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ.

Η συμφωνία που είχε συναφθεί τον Απρίλιο του 2014 ανάμεσα στις δύο οργανώσεις είχε στόχο να τερματίσει την πολυετή τους αντιπαλότητα και τον Ιούνιο εγκαθιδρύθηκε μια κυβέρνηση ανεξάρτητων προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών, η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας σε επτά χρόνια. Στις 2 Ιουνίου η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα παραιτήθηκε, αλλά ουσιαστικά η κυβέρνηση συνεργασίας ουδέποτε ανέλαβε ουσιαστικά την εξουσία λόγω των συνεχιζόμενων εσωτερικών διαφωνιών, αλλά κυρίως λόγω  της έντονης πίεσης που άσκησε το Ισραήλ. Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία συνεργασίας τον Απρίλιο, το Ισραήλ πάγωσε τις υπό αμερικανική διαμεσολάβηση ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Αμπάς και πίεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Ιούνιο. Παράλληλα συνέλαβε εκατοντάδες μέλη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και εν συνεχεία τον Ιούλιο εξαπέλυσε εναντίον της Γάζας τον πόλεμο των 51 ημερών που άφησε πάνω από 2.100 Παλαιστίνιους νεκρούς.

Οι τωρινές συνομιλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για ξεπεραστεί ο εσωτερικός παλαιστινιακός διχασμός και να συμφωνηθεί μια ενιαία στρατηγική κατά τη διάρκεια των υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση συνομιλιών με τους ισραηλινούς διαπραγματευτές των Οκτώβριο. Οι συνομιλίες του Οκτωβρίου έχουν στόχο τη μετατροπή της κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη με το Ισραήλ στις 26 Αυγούστου, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος των 51 ημερών στη Γάζα, σε μία βιώσιμη και διαρκή εκεχειρία με την άρση του οκτάχρονου αποκλεισμού της Λωρίδας από το Ισραήλ και την ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων.

Επιπλέον, οι συνομιλίες αυτές είναι σημαντικές ενόψει της διεθνούς συνόδου δωρητών που θα γίνει στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ο πόλεμος Ιουλίου-Αυγούστου 2014 προκάλεσε σαρωτικές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, αφήνοντας πάνω από 110.000 Παλαιστινίους άστεγους σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πρόσφατη μελέτη της Παλαιστινιακής Αρχής εκτιμά το κόστος της ανοικοδόμησης σε 7,8 δις δολάρια.

Σήμερα Παρασκευή, τέλος, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να μιλήσει στη γενική σύνοδο του ΟΗΕ και να παρουσιάσει μία νέα διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο τον τερματισμό της 47χρονης ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Ο Αζάμ αλ-Άχμαντ από τη Φατάχ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν να ενταχθούν σε μια σειρά οργανισμών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «ώστε να μπορέσει ο λαός μας να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει».

Πηγές: Maan, Reuters, AFP, Guardian

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: