Ενόχλησε πολύ ΗΠΑ και Ισραήλ η ομιλία του Αμπάς στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Abbas_UNΣκληρή γλώσσα εναντίον του Ισραήλ και προαναγγελία κατάθεσης νέου ψηφίσματος για τον οριστικό τερματισμό της κατοχής των Παλαιστινιακών Εδαφών και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους περιλάμβανε η ομιλία που εκφώνησε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς την Παρασκευή στην 69η Γενική Σύνοδο των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ. Ο Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και για διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα, χαρακτήρισε αποτυχημένη την οδό των διαπραγματεύσεων και δήλωσε ότι το μέλλον που επιφυλάσσει η ισραηλινή κυβέρνηση για τον παλαιστινιακό λαό είναι στην καλύτερη περίπτωση απομονωμένα γκέτο σε κατακερματισμένα εδάφη και στη χειρότερη, η πιο αποκρουστική μορφή απαρτχάιντ.

«Το 2014 επρόκειτο να είναι το έτος διεθνούς αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, αλλά το Ισραήλ επέλεξε να το μετατρέψει σε έτος εξαπόλυσης ενός νέου πολέμου γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε, και δεν θα επιτρέψουμε οι εγκληματίες πολέμου να γλιτώσουν την τιμωρία». Ο πόλεμος στη Γάζα «ήταν μία σειρά από αδιαμφισβήτητα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν μπροστά στα μάτια και στα αυτιά ολόκληρου του πλανήτη» δήλωσε ο Αμπάς κατά την ομιλία του, παραθέτοντας την ανυπολόγιστη καταστροφή και τους θανάτους των αμάχων και των παιδιών στη Γάζα.

Κατά την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Αμπάς δήλωσε ότι οι επί σειρά ετών διαπραγματεύσεις απέτυχαν με ευθύνη του Ισραήλ.

«Αυτός ο πόλεμος εξαπολύθηκε μετά από μακροχρόνιες, επίπονες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από οκτώ μήνες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και τις προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και τις επίμονες προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι» δήλωσε ο Αμπάς αναφερόμενος στις διάρκειας εννέα μηνών συνομιλίες που τερματίστηκαν τον Απρίλιο χωρίς αποτέλεσμα. Αν και οι Παλαιστίνιοι «σεβαστήκαμε πραγματικά όλες μας τις δεσμεύσεις και συνεννοήσεις» και δώσαμε ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, η ισραηλινή κατοχή «δεν έχασε την ευκαιρία να υπονομεύσει την ευκαιρία για ειρήνη και για μια ακόμη φορά απέτυχε στη δοκιμασία της ειρήνευσης» δήλωσε ο Αμπάς.

Αναφερόμενος στο μέλλον των συνομιλιών με το Ισραήλ, ο Αμπάς δήλωσε: «Είναι αδύνατον να επιστρέψουμε στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που απέτυχε να αντιμετωπίσει την ουσία της υπόθεσης και το θεμελιώδες ζήτημα – την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεν υπάρχει ούτε αξιοπιστία, ούτε σοβαρότητα σε διαπραγματεύσεις των οποίων η ισραηλινή κατοχή προκαθορίζει το αποτέλεσμα μέσα από τη δραστηριότητα των εποικισμών και τη βαρβαρότητα της κατοχής» δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο «να επαναληφθούν μέθοδοι που έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες ή να συνεχιστούν προσεγγίσεις που έχουν κατ’ εξακολούθηση αποτύχει».

Το Ισραήλ έχει ρατσιστικές πολιτικές και φιλοδοξίες απαρτχάιντ

«Το Ισραήλ αρνείται να τερματίσει την κατοχή του Κράτους της Παλαιστίνης από το 1967, αλλά προκρίνει τη συνέχιση και την κατοχύρωσή της, απορρίπτει το παλαιστινιακό κράτος και αρνείται να βρει μία δίκαιη λύση στα δεινά των προσφύγων της Παλαιστίνης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ οραματίζεται «απομονωμένα γκέτο για τους Παλαιστινίους» και επανειλημμένα κατηγόρησε το Ισραήλ για ρατσιστικές πολιτικές και φιλοδοξίες απαρτχάιντ.

«Το μέλλον που προτείνει η ισραηλινή κυβέρνηση για τον παλαιστινιακό λαό είναι στην καλύτερη περίπτωση απομονωμένα γκέτο για τους Παλαιστινίους σε κατακερματισμένα εδάφη. Στη χειρότερη θα είναι η πιο αποκρουστική μορφή απαρτχάιντ» δήλωσε, αναφερόμενος στο ρατσιστικό καθεστώς που διοικούσε τη Νότια Αφρική μέχρι τις πρώτες ελεύθερες εκλογές του 1994.

archipelago

Ο Αμπάς προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα με τη στήριξη των αραβικών χωρών για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη σύναψη μίας οριστικής συμφωνίας με το Ισραήλ για τη λύση των δύο κρατών. «Το σχεδιαζόμενο ψήφισμα θα βασίζεται στο ψήφισμα 194 της Γενικής Συνόδου του ΟΗΕ με επιπρόσθετα στοιχεία από την πιο πρόσφατη Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία» δήλωσε.

«Έχει έρθει η ώρα της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης»

Απευθυνόμενος στη ΓΣ του ΟΗΕ τόνισε: «Έχει έρθει η ώρα της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης. Υπάρχει μια κατοχή που πρέπει να τερματιστεί τώρα. Υπάρχει ένας λαός που πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. Η ώρα της ανεξαρτησίας του κράτους της Παλαιστίνης έχει φτάσει». Πρόσθεσε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν πρόκειται να κάνουν συμβιβασμούς σε βάρος των δικαιωμάτων (τους)» υπογραμμίζοντας ότι θέλουν τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα του 1967.

Ωστόσο ο Αμπάς δεν έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα για την ταχεία σύσταση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης, ενώ στελέχη, όπως η Χανάν Ασράουι, μέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ/PLO) έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οραματίζονται το 2017 ως έτος ίδρυσης του παλαιστινιακού κράτους.

Αναφορικά με το ψήφισμα, παραμένει εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν κατ’ εξακολούθηση ασκήσει βέτο σε ψηφίσματα που θεωρούν ότι βλάπτουν το Ισραήλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο ψηφίσματος που επί βδομάδες συζητούσε το ΣΑ για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, λόγω των διαφωνιών επί των όρων για μια βιώσιμη ειρήνη.

Επιπλέον, αν και οι Παλαιστίνιοι έχουν απειλήσει να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη ώστε να μπορέσει να ασκηθεί δίωξη στο Ισραήλ, οι επικριτές κατηγορούν τον Αμπάς για «καθυστέρηση», ενώ τις τελευταίες εβδομάδες φάνηκε ότι ο Αμπάς σχεδιάζει να παγώσει τη διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης της Ρώμης και ένταξης στο ΔΠΔ με σκοπό να προωθήσει τη δική του ειρηνευτική πρωτοβουλία.

ΗΠΑ: Προκλητική, αντιπαραγωγική και απογοητευτική η ομιλία του Αμπάς

Το βράδυ της Παρασκευής η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, δήλωσε: «Η ομιλία του προέδρου Αμπάς σήμερα περιλάμβανε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που ήταν βαθιά απογοητευτικοί και τους οποίους απορρίπτουμε. Τέτοιες προκλητικές δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν τις προσπάθειες δημιουργίας μιας θετικής ατμόσφαιρας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέρη».

Ισραήλ: Ο Αμπάς δεν είναι αξιόπιστος εταίρος για την ειρήνη

Αμέσως μετά την ομιλία του Αμπάς, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επέδειξε «ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να είναι εταίρος για μία λογική, διπλωματική λύση» προσθέτοντας ότι «όσο παραμένει πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα συνεχίζει τη σύγκρουση». «Είναι η συνέχεια του Αραφάτ με άλλα μέσα» κατέληξε.

Πηγές: Maan, Memo, Maan2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: