Πάνω από 640 Ελβετοί καλλιτέχνες ζητούν την επαναχάραξη της σχέσης της Ελβετίας με το Ισραήλ ως έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους

afficheDronesBDS-FRΠάνω από 640 καλλιτέχνες από την Ελβετία δημοσιοποίησαν στις 23 Σεπτεβρίου 2014 μία δήλωση που καταδικάζει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ κατά την τελευταία του επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και με την οποία ζητούν, μεταξύ άλλων, από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να «παγώσει» κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και να επαναχαράξει τη σχέση της Ελβετίας με το Ισραήλ ως ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Ακολουθεί η δήλωση και στοιχεία από τη συνέντευξη Τύπου:

Δήλωση Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη Πολιτιστικών παραγόντων στην Ελβετία

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2014

Εμείς, πολιτιστικοί παράγοντες στην Ελβετία, είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τη σφαγή που διαπράχθηκε από τον ισραηλινό στρατό εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της Γάζας. Γίναμε μάρτυρες πράξεων αποικιοκρατικής βαρβαρότητας που παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και μας άφησαν ζαλισμένους και ανίκανους.

Στεκόμαστε στο πλάι των παλαστινίων καλλιτεχνών που μας ζήτησαν να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Γάζας. Ακολουθεί το κάλεσμά τους:

«Εμείς, οι οι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα που εκπροσωπούμε την πλειονότητα των παλαιστινιακών οργανισμών παραστατικών τεχνών, καταδικάζουμε την τωρινή ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και την αδιάκριτη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό πρωτίστως αμάχων πολιτών, μεταξύ αυτών πολλών παιδιών και γυναικών.

Ως καλλιτέχνες, το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε είναι η ικανότητά μας να παίζουμε, να ονειρευόμαστε και να φανταζόμαστε. Οι δυνάμεις των καταπιεστών φοβούνται αυτό το όπλο επειδή όσο μπορούμε να φανταζόμαστε μία διαφορετική πραγματικότητα, έχουμε τη δύναμη να την επιδιώξουμε – μια ελεύθερη και δίκαιη Παλαιστίνη.

Το Ισραήλ παρουσιάζει την τωρινή σφαγή στη Γάζα ως έναν πόλεμο ανάμεσα στο ίδιο και τη Χαμάς, ως τμήμα μιας αποκρουστικής μιντιακής εκστρατείας που μετατρέπει τους καταπιεσμένους σε μοχθηρά στοιχεία. Αυτή η τελευταία ισραηλινή επίθεση εναντίον της Γάζας συνιστά ένα έγκλημα το οποίο θα πρέπει να γίνει κατανοητό μέσα στο πλαίσιο της ισραηλινής κατοχής και του απαρτχάιντ.

Για πάνω από έξι δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι στερούνται συστηματικά τα εδάφη τους, το νερό τους και την ελευθερία της κίνησής τους. Εξακολουθούν να οικοδομούνται εποικισμοί, έχει ανεγερθεί ένα τείχος στα κατεχόμενα εδάφη και η Γάζα τελεί υπό έναν ασφυκτικό αποκλεισμό για πάνω από έξι χρόνια».

(Δήλωση παλαιστινιακών οργανισμών παραστατικών τεχνών – 17 Ιουλίου 2014)

Κατανοούμε ότι για τους παλαιστίνιους καλλιτέχνες, η καλλιτεχνική πράξη και ο αγώνας για ελευθερία είναι ένα και το αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, ως πολιτισμικοί παράγοντες, προσθέτουμε τη φωνή μας σε εκείνη των ακτιβιστών στην Ελβετία που ξεσηκώθηκαν για να εκφράσουν την οργή τους.

Καλούμε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο

-να καταδικάσει σθεναρά τη δολοφονία των παλαιστινίων αμάχων που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του ανθρωπιστικού δικαίου

-να καταδικάσει τα σκόπιμα εγκλήματα πολέμου, όπως το βομβαρδισμό νοσοκομείων και των σχολείων της UNRWA [υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες]

-να ενεργοποιήσει τις Συμβάσεις της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένης της IV Σύμβασης αναφορικά με την προστασία των αμάχων εν καιρώ πολέμου, όπως ζήτησε ρητά από την Ελβετία το Κράτος της Παλαιστίνης από τις 9 Ιουλίου 2014

-να απαιτήσει την άρση του παράνομου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, που ισχύει από το 2007, ο οποίος αντιστοιχεί στον εγκλεισμό των Παλαιστινίων από το Ισραήλ σε μια ανοικτή φυλακή

-να απαιτήσει την κατεδάφιση του Τείχους Απαρτχάιντ και των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την, πλέον, προ δέκα ετών γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης της Χάγης

-να παγώσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και να ακυρώσει την προγραμματισμένη αγορά στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατασκευασμένων στο Ισραήλ.

Μαζί μπορούμε να δείξουμε στον παλαιστινιακό λαό έμπρακτη αλληλεγγύη με την επαναχάραξη της σχέσης ανάμεσα στη χώρα μας και το Ισραήλ.

Επιτροπή Ελβετών Καλλιτεχνών σε αλληλεγγύη με τη Γάζα,

Ελβετία,

Αύγουστος 2014

Πηγή: Culture Suisse Gaza

Από τη συνέντευξη Τύπου στο Comédie de Genève

Η δήλωση και οι αρχικές 640 υπογραφές δημοσιεύτηκαν στην έντυπη έκδοση και στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Courrier και υπάρχουν στο blog Culture Suisse Gaza στις γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, γερμανικά και ιταλικά. Την παραμονή της νέας συνόδου του Russell Tribunal για την Παλαιστίνη, πραγματοποιήθηκε μία συνέντευξη Τύπου σε έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς στην Ελβετία, το Comédie de Genève.

Ο δημοσιογράφος Τζιανφράνκο Φατορίνι, εκπρόσωπος του Κινήματος Ενάντια στο Ρατσισμό και υπέρ της Φιλίας ανάμεσα στους Λαούς (MRAP), εξήγησε τις συνέπειες της δημόσιας δήλωσης. Ο Ντομινίκ Ζίγκλερ, ένας από τους εμπνευστές της Δήλωσης, καταδίκασε τη συμμετοχή διαφόρων ελβετικών εταιρειών στην ανάπτυξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV Elbit H-900 στο Ισραήλ. Μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών συμπεριλαμβάνονται και δημόσιοι θεσμοί όπως το Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL / ETH-L), που εξειδικεύεται στη συμπίεση εικόνων σε σε υψηλή ανάλυση. Ο αρχαιολόγος Μαρκ-Αντρέ Χαλντιμαν καταδίκασε τη ζημιά στο τέμενος Ομάρι και σε άλλα ιστορικά μνημεία. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν το μαζικό βομβαρδισμό της Γάζας και τις καταστροφικές συνέπειες της συστηματικής καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού στον παλαιστινιακό πολιτισμό και στην πλούσια πολιτισμική της κληρονομιά.

Ο μεγάλος αριθμός των υπογραφών που συγκέντρωσε αυτή η δήλωση είναι πρωτοφανής και αντανακλά τη σοβαρότητα των εγκλημάτων που διέπραξε το Ισραήλ. Αυτή η πράξη αλληλεγγύης ηθοποιών και εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα της Ελβετίας προς τους Παλαιστινίους ακολουθεί τα βήματα της Διακήρυξης των Ελβετών Καλλιτεχνών του 2011 για την υποστήριξη του μποϊκοτάζ του Ισραήλ και την υϊοθέτηση των αρχών του BDS (Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις).

Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα της Ελβετίας εξέδωσαν τη δήλωση ως απάντηση στην έκκληση αλληλεγγύης που απηύθυνε τον περασμένο Ιούλιο η παλαιστινιακή ομάδα οργανισμών παραστατικών τεχνών.

Πηγή: bds-info.ch

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: