Η απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και οι αντιδράσεις

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόεφβεν

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόεφβεν

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόεφβεν δήλωσε την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή του για τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. 

«Η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και την επιθυμία της ειρηνικής συνύπαρξης» δήλωσε ο Λόεφβεν κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο. Αυτό θα πρέπει να λάβει χώρα με σεβασμό για τα «δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών αναφορικά με το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων του Λόεφβεν –που σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας την Παρασκευή- είναι πιο υποστηρικτικός έναντι της απαίτησης για ένα παλαιστινιακό κράτος, απ’ ότι ήταν η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες αντιτάχθηκαν στην απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ να μην παράσχει τη σουηδική υποστήριξη σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα στο σουηδικό κοινοβούλιο, έγραψαν στο εκλογικό τους μανιφέστο ότι «τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ πρέπει να ερευνηθούν και να αρθεί η κατοχή της Γάζας». Το κόμμα πρόσθεσε ότι «η Σουηδία και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να υποστηρίξουν ενεργά τις εργασίες (της Παλαιστίνης) για συμφιλίωση».

Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν η πολιτική αυτή θα υποβληθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Η Γενική Σύνοδος του ΟΗΕ ενέκρινε τη ντε φάκτο αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης το 2012. Αν και πάνω από 134 χώρες παγκοσμίως αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή το Κράτος της Παλαιστίνης, η πλειονότητα των δυτικοευρωπαϊκών και βορειοαμερικανικών χωρών αρνήθηκε να το πράξει.

Στο πλαίσιο της ΕΕ, το παλαιστινιακό κράτος έχει αναγνωριστεί από επτά χώρες, δύο χώρες της Μεσογείου (Κύπρος και Μάλτα) και πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία), ωστόσο οι τελευταίες είχαν προβεί στην αναγνώριση προτού ενταχθούν στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Αν η νέα σουηδική κυβέρνηση το πράξει θα είναι η πρώτη βορειοευρωπαϊκή χώρα-μέλος της ΕΕ που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη και ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Αντιδράσεις από Ισραήλ, ΗΠΑ, Παλαιστινίους

Το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι λυπάται που ο νέος πρωθυπουργός βιάστηκε να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη θέση της Σουηδίας αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, προφανώς προτού βρει καν το χρόνο να μελετήσει το ζήτημα σε βάθος … Ο πρωθυπουργός Λόεφβεν πρέπει να καταλάβει ότι καμία δήλωση ή ενέργεια οποιουδήποτε εξωτερικού παράγοντα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των μερών».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο πρέσβης της Σουηδίας στο Ισραήλ, Καρλ Μάγκνους Νέσερ, «θα προσκληθεί για μία συζήτηση στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ», χωρίς να διευκρινίζεται πότε.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η διεθνής αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι πρόωρη».

Η δήλωση του Λόεφβεν έγινε δεκτή με θερμά λόγια από την πλευρά των Παλαιστινίων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μαλίκι, χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την αποκάλεσε δέσμευση της Σουηδίας στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ δήλωσε την Παρασκευή από τη Ραμάλα:  «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του σουηδού πρωθυπουργού. Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πάρουν την ίδια θαρραλέα και αξιοσημείωτη απόφαση … καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αναγνωρίζεται το παλαιστινιακό κράτος». Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «έφτασε η ώρα να αναγνωρίσει ολόκληρος ο κόσμος το παλαιστινιακό κράτος».

Πηγές: Maan, Maan2, AFP, Guardian

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: