Κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών και κτηνοτροφικών κτισμάτων σε Ιερουσαλήμ και Κοιλάδα του Ιορδάνη

 

Ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν την Τρίτη τρία παλαιστινιακά σπίτια και τρία κτίσματα με κτηνοτροφική χρήση στην Αl-Tur, ανατολικά της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η κατεδάφιση πέντε ακόμη κατασκευών με κτηνοτροφική χρήση καθώς και η κατάσχεση τρακτέρ Παλαιστινίων στην Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν κάτοικοι της περιοχής, μπουλντόζες από τον ισραηλινό εποικισμό Beit El, συνοδευόμενες από ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εισέβαλαν την Τρίτη στην Αl-Tur όπου κατεδάφισαν τρία σπίτια της οικογένειας Αl-Zari, αφήνοντας άστεγους συνολικά 23 Παλαιστίνιους.

Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί πρώτα κατέστρεψαν τις κεντρικές πόρτες των σπιτιών και εκδίωξαν βίαια τους κατοίκους, όπως δήλωσε στο Ma’an o ιδιοκτήτης Kader al-Zari.

 

«Oι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έσπασαν τις κεντρικές πόρτες, μας πέταξαν έξω με τη βία και δεν μας επέτρεψαν να πάρουμε μαζί μας έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, αντιθέτως έδωσαν στους εργάτες τους 30 λεπτά για να βγάλουν τα υπάρχοντά μας έξω από τα σπίτια» πρόσθεσε ο Αl-Zari. «Τμήμα της οικοσκευής βρισκόταν ακόμη μέσα στα σπίτια την ώρα που τα κατεδάφιζαν.»

Ο Al-Zari συμπλήρωσε ότι τα σπίτια και τα κτηνοτροφικά κτίσματα χτίστηκαν τη δεκαετία του ’80 και ότι η οικογένεια προσπαθούσε επί χρόνια να αποκτήσει τις απαραίτητες άδειες από την ισραηλινή πολιτική διοίκηση.

Η οικογένεια είχε πληρώσει πάνω από 150.000 σεκέλ (περίπου 40.000 δολάρια) σε δικηγόρους και μηχανικούς προκειμένου να αποφύγει την κατεδάφιση «αλλά χωρίς αποτέλεσμα.»

Εκπρόσωπος τύπου του COGAT, του τμήματος πολιτικής διοίκησης στα παλαιστινιακά εδάφη του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε στο Ma’an μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «και τα 6 κτίσματα στην Αl-Tur ήταν παράνομα και χωρίς τις απαραίτητες άδειες σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται η δόμηση για λόγους ασφαλείας , κοντά στη ζώνη μεταξύ της πράσινης γραμμής και του τείχους διαχωρισμού.»

«Η απόφαση για την κατεδάφιση ελήφθη αφού παραδόθηκαν οι διαταγές κατεδάφισης και αφού ολοκληρώθηκε μια διαδικασία επιβολής των διαταγών. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που υποβλήθηκε από τους ιδιοκτήτες ορισμένων κτιρίων.»

Ο εκπρόσωπος δεν σχολίασε αν καταστράφηκαν ή όχι κινητά υπάρχοντα των κατοίκων μαζί με τα σπίτια τους, όπως υποστήριξε ο Αl-Zari.

Την προηγούμενη μέρα και σύμφωνα πάλι με αυτόπτες μάρτυρες, μπουλντόζες που συνοδεύονταν από ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην περιοχή Αl-Jiftlik της Κοιλάδας του Ιορδάνη όπου και κατέστρεψαν μεταλλικές κατασκευές κτηνοτροφικής χρήσης που ανήκαν στους Muhammad Abu Arram και Nader Abu Shahin. Στην περιοχή Wadi Baziq, επίσης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, κατασχέθηκαν επίσης από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις τρία τρακτέρ που ανήκαν στους Muhammad Ali Nasrallah Hurub, Moussa Nasrallah Hurub, και Hayil Τurkman Muhammad Nasrallah.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατεδαφίζουν συχνά παλαιστινιακά σπίτια και άλλες υποδομές στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συνήθως με το πρόσχημα ότι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες.

Σπάνια χορηγούνται άδειες σε Παλαιστίνιους για να χτίσουν στο 60% της Δυτικής Όχθης που βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Επιτροπή κατά των Κατεδαφίσεων Οικιών οι ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν 359 παλαιστινιακά κτίσματα στη Δυτική Όχθη μόνο φέτος.

Πηγές: Maan1, Maan2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: