Η Άνω Βουλή της Ιρλανδίας υποστηρίζει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Kράτους

Seanad Eireann

H Άνω Βουλή της Ιρλανδίας υιοθέτησε πρόταση που καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε μια παρόμοια, μη δεσμευτική πρόταση την προηγούμενη βδομάδα. Η Άνω Βουλή της Ιρλανδίας, γνωστή και ως Γερουσία, έχει περιορισμένες εξουσίες. Η Κάτω Βουλή είναι το κύριο νομοθετικό σώμα της χώρας.

Averil Power

Averil Power

Σύμφωνα με την εισήγηση αυτή, την οποία κατέθεσε η γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Averil Power, «η Γερουσία καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης και να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια σε διεθνές επίπεδο για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.»

Τα 31 από τα 60 μέλη της Άνω Βουλής υπέγραψαν την πρόταση την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα «The Journal».

Η πρόταση υποστηρίχτηκε από γερουσιαστές όλων των κομμάτων, όπως και ανεξάρτητους και πέρασε χωρίς ψηφοφορία. Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, και μέλος της Κάτω Βουλής, Charlie Flanagan, θα προσέλθει στη Γερουσία το Νοέμβριο να συζητήσει περαιτέρω το ζήτημα.

Η Ιρλανδία «οφείλει να καταστήσει σαφές ότι η κρατική υπόσταση είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού και όχι διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των Ισραηλινών για τις περαιτέρω δήθεν διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Power σύμφωνα με το AFP. «Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε να αυξηθεί η πίεση προς το Ισραήλ ώστε να ακολουθήσει μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία που θα προσφέρει μια γνήσια προοπτική ειρήνης και δικαιοσύνης τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους.»

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ιρλανδία, Boaz Modai, απέρριψε την πρόταση πριν ακόμη τεθεί σε ψηφοφορία, ανέφερε το AFP.

«Τεχνάσματα όπως η μονομερής αναγνώριση της “Παλαιστίνης” είναι αντιπαραγωγικά καθώς προσφέρουν μόνο δικαιολογίες σε εκείνους από την παλαιστινιακή πλευρά που ευελπιστούν να πετύχουν τους στόχους τους χωρίς απευθείας συνεννοήσεις με το Ισραήλ», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο η Power, μετά την ψηφοφορία, δήλωσε στην «The Journal» ότι «όσο περισσότερες χώρες αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη κατοχή και να συναινέσει σε μία μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία για την περιοχή.»

Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέβη σε επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία είχαν υπερψηφίσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης πριν από την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Ireland_demo

Διαδήλωση στο Δουβλίνο στις 19 του περασμένου Ιούλη

Η Καμπάνια Αλληλεγγύης Ιρλανδίας – Παλαιστίνης συνεχάρη τη γερουσία για την απόφαση. Η εκπρόσωπος της καμπάνιας Freda Hughes δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την πρόταση εκ μέρους της ιρλανδικής γερουσίας που έρχεται μετά από αυτές της Βρετανίας και της Σουηδίας. Είναι μια σημαντική έκφραση υποστήριξης στο να έχουν οι Παλαιστίνιοι κράτος και η περιοχή ειρήνη, με έναν πολύ συμβολικό, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό, τρόπο»

Η κυρία Hughes συνέχισε: «Ελπίζουμε αυτή η απόφαση να εντείνει την υποστήριξη για μια παρόμοια ψήφο στο Dáil Éireann (Κάτω Βουλή), στο άμεσο μέλλον. Η διεθνής αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης είναι μια σημαντική συμβολική κίνηση που θα εντείνει τη διπλωματική πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή».

Η κα Hughes κατέληξε λέγοντας ότι «Παρόλο που τέτοιες συμβολικές ενέργειες όπως αυτή η αναγνώριση είναι σημαντικές και καλοδεχούμενες, δεν αποτελούν υποκατάστατο για συγκεκριμένες πράξεις που να έχουν σημασία. Η Καμπάνια Αλληλεγγύης Ιρλανδίας – Παλαιστίνης συνεχίζει να καλεί την ιρλανδική κυβέρνηση να επιβάλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις στο Ισραήλ μέχρι να τερματίσει την κατοχή της Παλαιστίνης και να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Πηγές: Haaretz, IPSC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: