Νέα καταδίκη του Αμπντάλα Αμπού Ράχμα ! Κινδυνεύει να ξαναφυλακιστεί.

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα σε διαδήλωση στο Μπιλαϊν στις 9 Νοεμβρίου 2012

 

Στις 21 Οκτωβρίου, ισραηλινό στρατοδικείο καταδίκασε και πάλι τον Παλαιστίνιο ακτιβιστή Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, που θεωρείται από την Ε.Ε. ως υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή «παρενόχλησε ένα στρατιώτη».

Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα, που πέρασε πάνω από 15 μήνες πίσω από τα σίδερα επειδή οργανώνει τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στο χωριό Μπιλαϊν ενάντια στο ισραηλινό Τείχος, καταδικάστηκε τη Δευτέρα από το στρατοδικείο του Οφέρ, κοντά στη Ραμάλα.

Ο Αμπντάλα κάνει το σήμα της νίκης, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε στρατοδικείο το 2010

Είχε αποφυλακιστεί το Μάρτιο του 2011 με μια τετράμηνη ποινή φυλάκισης να έχει ανασταλεί. Η καταδίκη σημαίνει ότι κινδυνεύει να ξαναφυλακιστεί για άλλους τέσσερις μήνες. Η τωρινή καταδίκη αφορά περιστατικό τον Μάιο του 2012 όταν ο Αμπού Ράχμα προσπάθησε να εμποδίσει εκσκαφέα να δουλέψει για την ανέγερση φράχτη στο κοντινό χωριό Μπεϊτούνια. Το δικαστήριο θα προβεί σε επιμέτρηση της ποινής την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Αμπντάλα μίλησε στο Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM) για την πρόσφατη καταδίκη του. «Χτες το στρατοδικείο έκρινε ότι ήμουν ένοχος, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι στέκεται στο πλευρό της κατοχής και όχι σ’ αυτό της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Με συνέλαβαν στις 13 Μαΐου 2012 σε μια διαδήλωση για την επέτειο της Νάκμπα και σε αλληλεγγύη στους κρατούμενους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν σε απεργία πείνας. Ένα χρόνο πριν είχα φυλακιστεί στην Οφέρ επί 16 μήνες εξαιτίας του ρόλου μου στις μη-βίαιες διαδηλώσεις στο χωριό μου το Μπιλαϊν, ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ και τους εποικισμούς που χτίζονται στη γη μας.

Αυτή τη φορά, όταν με συνέλαβαν, κρατήθηκα για λίγες ώρες και αφέθηκα με εγγύηση, δεν κλήθηκα σε δικαστήριο μέχρι τις αρχές του 2013, μετά από την επιτυχία των λαϊκών επιτροπών στην κατασκευή των [συμβολικών] χωριών Μπαμπ Αλ Σαμς και Μπαμπ Αλ Μανατίρ».

«Ο Αμπντάλα Αμπού Ράχμα είναι ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ενάντια στην κατοχή και δεν υπάρχει νομική βάση στη σύλληψή του», δήλωσε η δικηγόρος του Γκάμπι Λάσκι. «Φαίνεται ότι η δίωξη ενός Παλαιστίνιου για μια μη-βίαιη συμβολική δράση ενάντια στην κατοχή έχει περισσότερο μια πολιτική σημασία παρά μια ποινική».

Δάσκαλος σε σχολείο, στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του, ο Αμπού Ράχμα είναι γνωστός ως συντονιστής του κινήματος των άοπλων διαμαρτυριών, από τα κάτω, ενάντια στο διαχωριστικό φράγμα στη Δυτική Όχθη. Είναι συντονιστής της λαϊκής επιτροπής του χωριού Μπιλαϊν, που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ και τους εποικισμούς τον Ιανουάριο του 2005. Η διαδρομή του Τείχους του Απαρτχάιντ αρχικά ήταν σχεδιασμένη να αποκόψει το χωριό από το 50% των αγροτικών του εκτάσεων. Ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου λαϊκού αγώνα του χωριού, η διαδρομή άλλαξε και τελικά το 25% της γης του χωριού προσαρτήθηκε από το Τείχος, στον παράνομο εποικισμό Μοντιίν Ελίτ.

Η σύλληψη του Αμπού Ράχμα το 2009 και η μετέπειτα καταδίκη και φυλάκισή του για τις διαδηλώσεις στο Μπιλαϊν, καθώς και η παράταση της φυλάκισής του, προκάλεσαν την αντίδραση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθρην Άστον, που τον περιέγραψε ως «υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αφοσιωμένο στις μη-βίαιες διαμαρτυρίες.

Πηγές: Maan, ISM

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: