Ακόμα πιο εξόφθαλμο το ισραηλινό απαρτχάιντ: απαγορεύεται στους Παλαιστίνιους εργάτες να επιστρέφουν στη Δυτική Όχθη με ισραηλινά λεωφορεία

Σύμφωνα με απόφαση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν, από το Δεκέμβριο, οι Παλαιστίνιοι εργάτες που δουλεύουν στο Ισραήλ, θα απαγορεύεται να επιστρέφουν στη Δυτική Όχθη μέσα στα ίδια λεωφορεία με Ισραηλινούς εποίκους.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ταξιδεύουν κάθε μέρα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη προς το Ισραήλ για να εργαστούν, κυρίως στις κατασκευές, χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό συνοριακό πέρασμα στο Ιγιάλ, όπου παρουσιάζουν τις άδειες εισόδου.

Μέχρι τώρα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στη Δυτική Όχθη στα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς εποίκους που κατοικούν – παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – στην ίδια περιοχή.

Αλλά σύμφωνα με ένα νέο μέτρο που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα, θα απαιτείται να ξαναπερνάνε από έλεγχο στο συνοριακό πέρασμα Ιγιάλ, αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Χαάρετς. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρουν διαφορετικό μέσο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Yaalon

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν

Στο χαρακτηριστικό χτεσινό της editorial η Χαάρετς έδωσε τον τίτλο «Καλωσήρθατε στο λεωφορείο του απαρτχάιντ του Ισραήλ» και ασκεί σφοδρότατη κριτική στον Υπουργό Άμυνας για την απόφασή του:

«Η απόφαση του υπουργού έρχεται παρά το γεγονός πως οι «Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας» δεν βλέπουν κανέναν κίνδυνο ασφαλείας στους Παλαιστίνιους που ταξιδεύουν σε ισραηλινά λεωφορεία, γιατί οι μόνοι που το κάνουν είναι εκείνοι με άδειες εισόδου και εργασίας που περνάνε από προσεκτικούς ελέγχους ασφαλείας όταν εισέρχονται στο Ισραήλ. Έτσι, η απόφαση του Γιααλόν είναι καθαρά αποτέλεσμα της υποχώρησής τους στις μακροχρόνιες πιέσεις που του ασκούνται από τους εποίκους, που ζητούν να μην επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να ανεβαίνουν στα «δικά τους» λεωφορεία.

»Η απόφαση του Υπουργού βρωμάει απαρτχάιντ, χαρακτηριστικό του καθεστώτος ισραηλινής κατοχής στα [παλαιστινιακά] εδάφη. Ένα από τα πιο κραυγαλέα σύμβολα του καθεστώτος του φυλετικού διαχωρισμού στη Νότια Αφρική ήταν οι ξεχωριστές γραμμές λεωφορείων για λευκούς και μαύρους. Τώρα ο Γιααλόν εφάρμοσε την ίδια πολιτική στα κατεχόμενα εδάφη. Κάνοντας αυτό, δικαιολογεί τους ισχυρισμούς εκείνων που χαρακτηρίζουν το Ισραήλ διεθνώς, ως ένα κράτος απαρτχάιντ.

»Η απόφαση του Γιααλόν σημαίνει επίσης ένα βαρύτερο φορτίο στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης. Σε λίγους από αυτούς τους επιτρέπεται να δουλέψουν στο Ισραήλ, και εκείνοι που τους επιτρέπεται να δουλέψουν στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν μια εξαντλητική, εξευτελιστική και επώδυνη εμπειρία στον δρόμο προς και από τη δουλειά τους. Τώρα ο Γιααλόν το κάνει ακόμα πιο δύσκολο γι’ αυτούς.

Palestinian_workers_bus

Παλαιστίνιοι εργάτες περιμένουν να πάρουν το λεωφορείο για το κεντρικό Ισραήλ

»Ο Υπουργός Άμυνας έκανε σκοπό του εδώ και πολύ καιρό να ικανοποιήσει τους εποίκους∙ να χορέψει στο ρυθμό τους και να πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις επιθυμίες και απαιτήσεις τους. Το κάνει αυτό από κυνικούς προσωπικούς και πολιτικούς υπολογισμούς – για να ενισχύσει το στάτους του ως ένας ηγέτης της άκρας δεξιάς. Το έπος των ζοφερών του σχέσεων με την αμερικανική διοίκηση μετά τις υποτιμητικές του δηλώσεις για τον Υπ. Εξ. Τζον Κέρι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, δείχνει πόσο ο Γιααλόν επιζητά την αποδοχή των εποίκων.

»Αυτή τη φορά, ο Γιααλόν «κάνει τεμενάδες» στους εποίκους εις βάρος της εικόνας του κράτους του Ισραήλ διεθνώς και των εναπομεινάντων κουρελιών ηθικής του. Και όλα αυτά με την κακομεταχείριση μερικών δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που επιτρέπεται να βγάλουν ένα πενιχρό εισόδημα στο Ισραήλ.

»Ο Γιααλόν έδωσε οδηγίες στην Πολιτική Διοίκηση να ετοιμαστεί για την εφαρμογή της απόφασής του μέχρι να μπορεί να γίνει πράξη. Θα ήταν καλύτερο γι’ αυτόν να την ακυρώσει αμέσως και να απαλλάξει το Ισραήλ από αυτήν τη ντροπή».

Όπως αναφέρει στο αποκαλυπτικό άρθρο του στις 26/10 ο συντάκτης της Χαάρετς Chaim Levinson, οι έποικοι είχαν προσπαθήσει σε πολλές περιπτώσεις να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους εργάτες να μετακινηθούν με αυτά τα λεωφορεία και είχαν ανεβάσει βίντεο που καλούσε στο να τους απαγορευτεί αυτό.

Μετά τις αποκαλύψεις της Χαάρετς, έχουν προκληθεί αντιδράσεις.

Η αναπληρώτρια Γενικός Εισαγγελέας Ντίνα Ζίλμπερ, εις γνώσην του Γενικού Εισαγγελέα Γιεχούντα Βαϊνστάιν ζήτησε από τον Αχάζ Μπεν Άρι, νομικό σύμβουλο του Υπουργού Άμυνας να εξηγήσει την απόφασή του.

Στο μεταξύ, η Υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης του Γιααλόν. Πάντως η Λίβνι είπε στον Βαϊνστάιν ότι εάν ο κανονισμός εδράζει σε κινδύνους ασφαλείας, θα είναι στην πραγματικότητα νόμιμος. Ενώ «αν ο διαχωρισμός δεν στηρίζεται σε ανάγκες ασφαλείας, μπορεί να ανέρθει σε παράνομες διακρίσεις».

segregated_buses

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Β’Tselem:

«Σε απάντηση στα ρεπορτάζ ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν σκοπεύει να υποκύψει στην απαίτηση των εποίκων να απαγορεύσει στους Παλαιστίνιους μεροκαματιάρηδες να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη σε ισραηλινά δημόσια λεωφορεία, η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem λέει πως ο Υπουργός Γιααλόν δεν είναι ευχαριστημένος με το να μετακινήσει απλώς τους Παλαιστίνιους στο πίσω μέρος των λεωφορείων, [ΣτΜ. Βλ. όπως γινόταν στις ΗΠΑ] αλλά σκοπεύει να τους αφήσει ολότελα έξω από τα λεωφορεία.

Είναι καιρός να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τεχνικές ρυθμίσεις όπως το αίτημα να επιστρέφουν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από το ίδιο τσεκπόιντ που εισήλθαν στο Ισραήλ, και να παραδεχθεί ότι αυτή η στρατιωτική διαδικασία αποτελεί ισχνή κάλυψη για την απαίτηση για φυλετικό διαχωρισμό στα λεωφορεία.»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Μαάν, πέρυσι, η οργάνωση είχε επικρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση για την απόφασή της να εγκαινιάσει ξεχωριστές γραμμές λεωφορείων για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια είναι πρακτική να μην επιτρέπεται να εισέλθουν Παλαιστίνιοι στα ισραηλινά λεωφορεία που πηγαίνουν π.χ. προς την Ιερουσαλήμ, όπως και η ύπαρξη ξεχωριστών δρόμων για εποίκους, πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί τόσο το 2011 με την περίφημη δράση των Παλαιστινίων Freedom Riders όσο και με αποκλεισμούς των δρόμων που είναι αποκλειστικά για εποίκους, από Παλαιστίνιους ακτιβιστές και διεθνείς αλληλέγγυους, όπως αυτοί που έγιναν το Νοέμβριο του 2012 [βλ. «Με σύνθημα: Ελεύθεροι Δρόμοι» (εντυπώσεις από τη συμμετοχή μέλους του Συλλόγου Ιντιφάντα σε κινητοποιήσεις στην Δυτική Όχθη) ]

Πηγές: Maan, Haaretz1, Haaretz2, Haaretz3, B’Tselem

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: