Έκθεση ΟΗΕ: Οι ισραηλινοί εποικισμοί διπλασιάστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια

 

Ο αριθμός των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους 54 μήνες, δήλωσε ο Cees Flinterman, μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο Flinterman παρουσίασε το τέταρτο στάδιο μιας έκθεσης που καταγράφει τις πρακτικές του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Συγκεκριμένα είπε: «Μας προκαλεί ανησυχία το επίπεδο βίας που οι έποικοι χρησιμοποιούν εναντίον Παλαιστινίων πολιτών και ιδιοκτητών ακινήτων τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.»

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη επίσημη απάντηση από το Ισραήλ σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των εποικισμών στη Δυτική Όχθη.»

O Flinterman εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει πως τα βασανιστήρια αποτελούν έγκλημα. «Η επιτροπή είναι πολύ απογοητευμένη με το Ισραήλ για τη μη αναγνώριση από την πλευρά του ότι τα βασανιστήρια είναι έγκλημα. Τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση που το Ισραήλ εφαρμόζει στα κέντρα κράτησης συνιστούν σοβαρό πρόβλημα και καλούμε το Ισραήλ να τα αντιμετωπίσει μέσα σε ένα χρόνο.»

Ο Nigel Rodley, πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επεσήμανε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, παρά την πληθώρα των διεθνών προσπαθειών στην περιοχή. Πολύ μικρές αλλαγές έχουν υλοποιηθεί. O Rodley συμπλήρωσε επίσης ότι η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε την τελευταία ισραηλινή επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και κάλεσε το Τελ Αβίβ να διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ τόνισε τέλος την ανάγκη να διερευνηθούν οι ισραηλινές παραβιάσεις κατά τις επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας το 2008-9, το 2012 και το 2014.

Πηγή: ΜΕΜΟ

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: