H Δήλωση Άρνησης Στράτευσης του Sergio Yahni (2002)

Yahni

Ο Sergio Yahni, Ισραηλινός αναλυτής, ακτιβιστής και αντιρρησίας συνείδησης, έρχεται στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ και της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς για δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πάτρα, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Με αφορμή τον ερχομό του, δημοσιεύουμε τη δήλωση άρνησης στράτευσης που είχε δημοσιοποιήσει το 2002, την περίοδο της δεύτερης Ιντιφάντα, και είχε αποστείλει στον τότε Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας.

Προς: Υπουργό Άμυνας Μπεν Ελιέζερ

Υπουργείο Άμυνας

Ένας αξιωματικός για τον οποίο είστε υπεύθυνος με καταδίκασε σήμερα σε 28 ημέρες φυλάκιση σε στρατιωτική φυλακή εξαιτίας της άρνησής μου να υπηρετήσω εφεδρική θητεία. Δεν αρνήθηκα μόνο να υπηρετήσω στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπως έκανα τα τελευταία 15 χρόνια, αρνήθηκα να υπηρετήσω στον ισραηλινό στρατό, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2000, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει ένα «βρώμικο πόλεμο» εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής. Αυτός ο βρώμικος πόλεμος περιλαμβάνει εξωδικαστικές εκτελέσεις, δολοφονίες γυναικόπαιδων, καταστροφή της οικονομικής και κοινωνικής υποδομής του παλαιστινιακού πληθυσμού, εμπρησμό χωραφιών και ξερίζωμα δέντρων. Σπείρατε φόβο και απελπισία αλλά αποτύχατε να πετύχετε τον απώτερο στόχο∙ ο Παλαιστινιακός λαός δεν παραιτήθηκε από το όνειρό του για κυριαρχία και ανεξαρτησία. Ούτε παρείχατε ασφάλεια στο δικό σας λαό παρά την καταστροφική βία του στρατού τον οποίο έχετε υπ’ ευθύνη σας.

Υπό το φως της τεράστιας αποτυχίας σας, γινόμαστε τώρα μάρτυρες μιας συζήτησης ανάμεσα στους Ισραηλινούς, του χειρίστου είδους: μια συζήτηση για την πιθανή απέλαση και τη μαζική δολοφονία των Παλαιστίνιων.

Η αποτυχημένη προσπάθεια των ηγετών του Εργατικού Κόμματος να επιβάλουν μια λύση στον παλαιστινιακό λαό μας έσυρε σε έναν «βρώμικο πόλεμο» στον οποίο Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πληρώνουν με τις ζωές τους. Η ρατσιστική βία του ισραηλινού κατεστημένου ασφαλείας, που δε βλέπει ανθρώπους παρά μόνο «τρομοκράτες», έχει βαθύνει τον φαύλο κύκλο της βίας τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς.

Οι Ισραηλινοί είναι επίσης θύματα του πολέμου. Είναι τα θύματα της ανεύθυνης και αποτυχημένης επίθεσης του στρατού για τον οποίο είσαστε υπεύθυνος. Ακόμα και όταν εξαπολύεται τις πιο φονικές σας επιθέσεις στον παλαιστινιακό λαό, δεν εκπληρώνεται το καθήκον σας: να δώσετε ασφάλεια στους πολίτες του Ισραήλ. Τα τανκς στη Ραμάλα δεν μπορούν να σταματήσουν την πιο τερατώδη σας δημιουργία: την απελπισία που εκρήγνυται στα καφενεία. Εσείς, και οι αξιωματικοί του στρατού υπό τις διαταγές σας, δημιουργήσατε ανθρώπινα όντα των οποίων η ανθρωπιά εξαφανίζεται από την απελπισία και την ταπείνωση. Εσείς δημιουργήσατε αυτήν την απελπισία και δεν μπορείτε να τη σταματήσετε.

Είναι ξεκάθαρο σε μένα ότι ρισκάρατε τις ζωές όλων μας μόνο για να συνεχίσετε να χτίζετε παράνομους και ανήθικους εποικισμούς, για το Γκους Ετζιόν, το Εφράτ και το Κεντουμίμ: για τον καρκίνο που κατατρώει το ισραηλινό κοινωνικό σώμα. Τα τελευταία 35 χρόνια, οι εποικισμοί έχουν μετατρέψει την ισραηλινή κοινωνία σε μια επικίνδυνη ζώνη. Το ισραηλινό κράτος έχει σπείρει απελπισία και θάνατο τόσο στους Παλαιστίνιους όσο και στους Ισραηλινούς.

Γι’ αυτό δε θα υπηρετήσω στο στρατό σας. Ο στρατός σας που αυτοαποκαλείται η «Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας» δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ένοπλη πτέρυγα του κινήματος των εποικισμών. Αυτός ο στρατός δεν υφίσταται για να φέρει ασφάλεια στους πολίτες του Ισραήλ, υφίσταται για να εγγυηθεί τη συνέχιση της κλοπής της παλαιστινιακής γης. Ως ένας Εβραίος, αηδιάζω από τα εγκλήματα που αυτή η μιλίτσια διαπράττει εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Είναι καθήκον μου τόσο ως Εβραίος όσο και ως άνθρωπος να αρνηθώ αποφασιστικά να λάβω μέρος σε αυτόν το στρατό. Ως ο γιος ενός λαού θύμα πογκρόμ και καταστροφής, δεν μπορώ να λάβω μέρος στις παρανοϊκές πολιτικές σας. Ως ανθρώπινο ον, είναι καθήκον μου να αρνηθώ να συμμετάσχω σε έναν θεσμό που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ειλικρινώς

Σέρτζιο Γιάχνι

 

Πηγή: WRI

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: