Ο Σέρτζιο Γιάχνι στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Το Ισραήλ εδραιώνει το απαρτχάιντ»Με τις διαπραγματεύσεις να έχουν αναβληθεί, τις ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Γάζα να συνεχίζονται, και τις προκλήσεις να απειλούν με έκρηξη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι φανερό ότι το Ισραήλ έχει περάσει σε μια νέα φάση διαχείρισης της κατοχής. Όπως έγραφε πρόσφατα ο Ισραηλινός αναλυτής Σέρτζιο Γιάχνι: «Μέχρι τώρα το Ισραήλ αποσκοπεί στο να διαχειριστεί τη σύγκρουση, ελέγχοντας τον παλαιστινιακό «δρόμο» στη Δυτική Όχθη για να αποτρέψει μια ιντιφάντα, όπως και επιτρέποντας στον Πρόεδρο Αμπάς να ανακτήσει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας. Υπό αυτή τη στρατηγική το Ισραήλ θα μειώσει στο ελάχιστο τα εμπόδια στην μετακίνηση στη Δυτική Όχθη, και σταδιακά επίσης για τους κατοίκους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ των δύο παλαιστινιακών περιοχών. Ο μόνος περιορισμός θα είναι «ανησυχίες ασφαλείας», ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών να εμποδίσουν τις αντιπολιτευόμενες παλαιστινιακές δυνάμεις.
Εντούτοις, οι πολιτικές διαχείρισης της σύγκρουσης από το Ισραήλ, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν την αρπαγή της Δυτικής Όχθης, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο στην Περιοχή C, επεκτείνοντας τους εποικισμούς, αυξάνοντας τον πληθυσμό των εποίκων και ομαλοποιώντας τον έλεγχό της. Με άλλα λόγια, εδραιώνοντας το καθεστώς απαρτχάιντ. Το Ισραήλ μπορεί να τα καταφέρει, εκτός αν ξεσπάσει μια νέα ιντιφάντα».
Ο Σέρτζιο Γιάχνι είναι ένας σημαντικός ισραηλινός αναλυτής και ακτιβιστής. Είναι επίσης αντιρρησίας συνείδησης που φυλακίστηκε επανειλημμένα, λόγω της άρνησής του να υπηρετήσει, αρχικά στα κατεχόμενα, και αργότερα, γενικά στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Είναι κάτοικος του Ισραήλ με αργεντίνικη καταγωγή και συμμετέχει στο Κέντρο Εναλλακτικής Πληροφόρησης (Alternative Information Center-AIC).
Αυτήν την εβδομάδα έρχεται ως προσκεκλημένος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα», για δύο συζητήσεις με θέμα «Ισραήλ: Δημοκρατία ή κράτος Απαρτχάιντ;». Στην Αθήνα η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 7 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60, και στην Πάτρα, το Σάββατο 8 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στο χώρο του Δρόμου (Ιωάννη Βλάχου 35). 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: