Ιεροσόλυμα-Αθήνα

Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

Δημοσίευση: Φύλλο 241 – 13/12/2014

Στα Ιεροσόλυμα

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ισραηλινές Αρχές εξέδωσαν εντολή απομάκρυνσης τριών Ιεροσολυμιτών Παλαιστίνιων με κοινωνική δραστηριότητα από την Ιερουσαλήμ για πέντε μήνες, χωρίς καμία αιτιολόγηση – που δεν θα ήταν άλλωστε δικαιολόγηση. Εκδιώχθηκαν από την πόλη όπου γεννήθηκαν, ζουν και δουλεύουν. Η τελείως απαράδεκτη από την άποψη του διεθνούς δικαίου απόφαση μπορεί να μοιάζει μικρό περιστατικό. Είναι ωστόσο εξαιρετικά επικίνδυνο και χαρακτηριστικό των μακροχρόνιων ισραηλινών προθέσεων εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων ειδικά από την Ιερουσαλήμ. Όλες οι εξωφρενικές μέθοδοι εθνοκάθαρσης από τα Ιεροσόλυμα, συλλήψεις, δολοφονίες διαδηλωτών, κατεδαφίσεις σπιτιών και απειλές για άρση άδειας παραμονής έχουν ενταθεί αυτές τις μέρες. Συνεχίζονται ωστόσο οι κινητοποιήσεις στα Ιεροσόλυμα και τη Δυτική Όχθη.

Ένας από τους τρεις νέους που απελάθηκε, ο Νταούντ Γούλ, είναι συντονιστής των κοινωνικών προγραμμάτων των Παλαιστινιακών Επιτροπών Υγείας στην Ιερουσαλήμ και τον γνωρίσαμε σε περιηγήσεις στην πόλη του στη διάρκεια αποστολών του Συλλόγου Ιντιφάντα. Προχθές του κοινοποιήθηκε ότι απελαύνεται και από τη Δυτική Όχθη! Ο Νταούντ αποφάσισε να γυρίσει στην Ιερουσαλήμ, κάτι που επισείει φυλάκιση σύμφωνα με την απαράδεκτη εντολή. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις και πάλι καλούν την Ε.Ε. να πάρει μέτρα ενάντια στο Ισραήλ προκειμένου να σταματήσουν οι πρακτικές που με τη βία δημιουργούν νέα δεδομένα.

 

Στην Αθήνα

Η Ισραηλινή πρέσβειρα μίλησε στην έναρξη του φεστιβάλ ισραηλινού κινηματογράφου στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα διέκοψε την ομιλία της πρέσβειρας με συνθήματα. Του συμπαραστάθηκαν και άλλοι παρευρισκόμενοι. Η ασφάλεια της ισραηλινής πρεσβείας τράβηξε εκτός της αίθουσας το μέλος του Συλλόγου και τον χτύπησε. Κατέληξε για λίγη ώρα στο αστυνομικό τμήμα Πετραλώνων. Μετά από τόσα χρόνια κατοχής, την πρόσφατη σφαγή στη Γάζα, την προσπάθεια θεσμοθέτησης του ρατσισμού ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό της Παλαιστίνης και την εθνοκάθαρση στα Ιεροσόλυμα δεν είναι δυνατό πάλι το ίδρυμα Κακογιάννη να γίνεται το «πλυντήριο» των ισραηλινών εγκλημάτων και να δίνει βήμα στην ισραηλινή πρέσβειρα να μιλάει για πολιτισμό και ταινίες.

Άλλωστε η κακοποίηση πολιτών από μυστική αστυνομία δεν είναι πρόσφορο μέσο για ξέπλυμα εγκλημάτων. Αντίθετα το μποϊκοτάζ τέτοιων εκδηλώσεων είναι ένα πρόσφορο, κοινωνικό μέσο που υποστηρίζουν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί που επιδιώκουν την ειρήνη.

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com/ 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: