Το δικαστήριο της Ε.Ε. διατάζει να βγει η Χαμάς από τη λίστα «τρομοκρατικών» οργανώσεων

Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε την Τετάρτη ότι η Χαμάς θα πρέπει να βγει από τη λίστα «τρομοκρατικών» οργανώσεων της Ε.Ε.

Η ένταξη της Χαμάς στη λίστα, το 2001, βασίζεται όχι σε βάσιμα νομικά επιχειρήματα αλλά σε «καταλογισμούς γεγονότων, που πηγάζουν από τον τύπο και το ίντερνετ» ανέφερε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά υπογράμμισε ότι η απόφαση της Τετάρτης για αφαίρεση της Χαμάς από τη λίστα βασίζεται σε τεχνικούς λόγους και δεν «υπονοεί οποιαδήποτε ουσιαστική εκτίμηση του ζητήματος της κατάταξης της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το πάγωμα των κεφαλαίων της Χαμάς θα παραμείνει προσωρινά σε ισχύ για τρεις μήνες, καθώς θα εκκρεμεί μια ενδεχόμενη έφεση από πλευράς Ε.Ε., δήλωσε το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προστέθηκε στην πρώτη στην ιστορία μαύρη λίστα τρομοκρατίας της Ε.Ε. το Δεκέμβριο του 2001, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. έβαλε στη λίστα την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς το 2003.

«Το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι τα επίδικα μέτρα δε βασίζονται σε πράξεις που εξετάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν με αποφάσεις αρμόδιων αρχών αλλά σε καταλογισμούς γεγονότων που προήλθαν από τον τύπο και το ίντερνετ», είπε το δικαστήριο.

Αντίθετα, μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα που θα πρέπει προηγουμένως να έχουν τεκμηριωθεί από αρμόδιες αρχές, είπε.

Η δικηγόρος της Χαμάς, Λίλιαν Γκλοκ, είπε στο AFP ότι είναι «ικανοποιημένη από την απόφαση».

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε πως η απόφαση αποτελεί «θρίαμβο» για όλους τους υποστηρικτές του παλαιστινιακού δικαιώματος στην αντίσταση και την απελευθέρωση από την «αποικιοκρατία».

 

Πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: