PFLP: Το σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ της «γαλλικής πρωτοβουλίας» απειλεί τα παλαιστινιακά δικαιώματα

pflp-logo

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απορρίπτει απερίφραστα την επονομαζόμενη «γαλλική πρωτοβουλία» που προωθείται στα Ηνωμένα Έθνη από το καθεστώς της Ιορδανίας ως μια επικίνδυνη απειλή στο δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων που υπονομεύει τα παλαιστινιακά δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υπό το μανδύα υποστήριξης για ένα «παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε ένας εκπρόσωπος εκ μέρους του Μετώπου.

Το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν παρέχει μηχανισμούς επιβολής ούτε ποινές για τη δύναμη κατοχής, για τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κατοχή, επιβολή απαρτχάιντ και άρνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων προσφύγων για τα προηγούμενα 66 χρόνια. Αντίθετα, σε αντίθεση με ψηφίσματα που το Συμβούλιο Ασφαλείας τόσο πρόθυμα πέρασε εναντίον του Ιράκ, της Συρίας, του Σουδάν και άλλων χωρών, δεν περιέχει καθόλου απαιτήσεις, εντολές ή ποινές, αλλά μάλλον αντιπροσωπεύει μια απατηλή άποψη της «σύγκρουσης» ως μια μεταξύ ίσων μερών με νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα.

Με κανέναν τρόπο αυτό το ψήφισμα δεν δίνει εντολή για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους μέσα σε 12 μήνες∙ απλά «εκφράζει την επείγουσα ανάγκη» να «επιτευχθεί σε όχι λιγότερο από 12 μήνες … μια δίκαιη, μόνιμη, ολοκληρωμένη ειρηνική επίλυση που θα φέρει το τέλος στην από το 1967 ισραηλινή κατοχή και θα εκπληρώσει το όραμα δύο ανεξάρτητων, δημοκρατικών και ευημερούντων κρατών, το Ισραήλ, και ένα κυρίαρχο, [γεωγραφικά] συνεχές και βιώσιμο Κράτος της Παλαιστίνης που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια εντός αμοιβαία και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων».

Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αυτό απλά επαναλαμβάνει την υφιστάμενη πολιτική του ΟΗΕ, που ζητά ένα τερματισμό της ισραηλινής κατοχής που παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. «Η έκφραση επείγουσας ανάγκης» δεν δημιουργεί καμία απαίτηση ή εντολή για εφαρμογή αυτής της επιθυμίας, ούτε παρέχει καμία ποινή στο ισραηλινό κράτος για την άρνησή του να τερματίσει την κατοχή του.

Το πιο επιζήμιο και επικίνδυνο κομμάτι του ψηφίσματος, παρόλα αυτά, έρχεται στον ορισμό της «λύσης με διαπραγματεύσεις», όπου αναγνωρίζει τις αρχές των «αμοιβαίως συμφωνημένων, περιορισμένων και ισοδύναμων ανταλλαγών εδαφών». Η παλαιστινιακή γη είναι εξολοκλήρου κατεχόμενη. Δεν είναι για ανταλλαγές με τον κατακτητή για να νομιμοποιήσει τους εποικισμούς του στη γη μας ή για να επιτρέψει την μεταφορά Παλαιστινίων της κατεχόμενης από το 1948 Παλαιστίνης στο επονομαζόμενο παλαιστινιακό κράτος.

Δεύτερο, και πιο σημαντικό, το σχέδιο ψηφίσματος επιζητά να αντικαταστήσει τον ακρογωνιαίο λίθο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το αναφαίρετο δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων στην επιστροφή, που τους το αρνούνται επί πάνω από 66 χρόνια, το ψήφισμα 194, με «μια δίκαιη και συμφωνημένη λύση για το ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων στη βάση της Αραβικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 194». Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει ανέκαθεν απορρίψει την επονομαζόμενη Αραβική Πρωτοβουλία Ειρήνης και όλες τις παρόμοιες πρωτοβουλίες, καθώς επιζητούν να αντικαταστήσουν το ατομικό, εθνικό και συλλογικό δικαίωμα στην επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων με μια «λύση με διαπραγματεύσεις» που θέτει αυτό το δικαίωμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεπουληθεί ή να παζαρευτεί.

Το ότι έχει συμπεριληφθεί αυτή η διάταξη στο σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ, το καθιστά μια απειλή για τα παλαιστινιακά δικαιώματα υπό το μανδύα της υποστήριξης για «παλαιστινιακό κράτος» και μια επιζήμια επίθεση και προσπάθεια να εξαλειφθεί το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων στην επιστροφή στα αρχικά τους σπίτια και εκτάσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της παλαιστινιακής υπόθεσης και το κλειδί για την απελευθέρωση και την αυτοδιάθεση του λαού μας. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι στην πραγματικότητα η πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού – και τα δικαιώματά τους και εκείνα όλων των άλλων Παλαιστινίων, μόνο διακινδυνεύουν από αυτό το ψήφισμα.

Αυτό το ψήφισμα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη, αλλά απλά σημειώνει να είναι «η από κοινού πρωτεύουσα των δύο Κρατών». Παρέχει την μεγαλύτερη παράγραφο σε αυτό το τμήμα για «διακανονισμούς ασφαλείας», χαρακτηρίζοντας το στρατό κατοχής «δυνάμεις ασφαλείας» και θεωρώντας την κατοχή και την αποικιοκρατία της Παλαιστίνης ως ζήτημα ασφαλείας παρά ως αντι-αποικιοκρατικό αγώνα ενάντια σε έναν αποικιοκράτη κατακτητή.

Περαιτέρω, το ψήφισμα υστερεί κατά πολύ από υπάρχοντα ψηφίσματα του ΟΗΕ: δεν απαιτεί ένα τερματισμό στην κατασκευή αποικιοκρατικών εποικισμών αλλά απλά «καλεί τα… μέρη να απέχουν από… εποικιστικές δραστηριότητες». Πουθενά το σχέδιο ψηφίσματος δεν δίνει εντολή για διάλυση των εποικισμών∙ μάλλον προωθεί «ανταλλαγές εδαφών» και αφήνει το ζήτημα των εποίκων τελείως απέξω.

Το ψήφισμα προσπαθεί επίσης να ζητήσει αραβική εξομάλυνση με το Ισραήλ και δηλώνει ότι η παραπάνω «συμφωνία για το τελικό στάτους» θα θέσει ένα «τέλος σε όλες τις διεκδικήσεις» και θα οδηγήσει σε «άμεση και αμοιβαία αναγνώριση». Πάνω απ’ όλα, τοποθετεί τον παλαιστινιακό αγώνα σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων, που δεν έχει έχουν κάνει τίποτα άλλο για πάνω από 20 χρόνια, από το να παρέχουν κάλυψη για τα εγκλήματα της κατοχής και για τη διάλυση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Το Σιωνιστικό κράτος έχει οικοδομηθεί πάνω στην αρπαγή παλαιστινιακής γης και στον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού. Είναι ένα ρατσιστικό, αποικιοκρατικό κράτος εποίκων και απαρτχάιντ. Διαιρεί τον αραβικό λαό για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και είναι ένα σχέδιο που δεν έχει θέση στην περιοχή μας. Δεν αναγνωρίζουμε ένα αποικιοκρατικό ρατσιστικό κράτος∙ η ρατσιστική δομή του θα πρέπει να διαλυθεί. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι η επίτευξη ενός παλαιστινιακού κράτους σε ένα μέρος της Παλαιστίνης ένα «τέλος σε όλες τις διεκδικήσεις». Ο παλαιστινιακός λαός δεν παραιτείται από το πλήρες δικαίωμα της επιστροφής∙ το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού μέσα [στα εδάφη του] 1948 να ζει ελεύθερη ζωή με αυτοδιάθεση, χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις∙ το δικαίωμα να απελευθερώσει ολόκληρη τη γη της Παλαιστίνης.

Ο παλαιστινιακός αγώνας είναι για την απελευθέρωση του λαού μας και της γης μας από ένα βάναυσο γενοκτονικό αποικιοκρατικό καθεστώς. Είναι για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων, είναι για την άσκηση της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού σε ολόκληρη τη γη του. Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ ίσων μερών, είναι ένας αγώνας μεταξύ του αποικιοκρατούμενου και του αποικιοκράτη, μεταξύ του καταπιεσμένου και του καταπιεστή. Είναι η μάχη για την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής Παλαιστίνης για όλους, σε ολόκληρη τη γη της Παλαιστίνης, απελευθερωμένη από κατοχή, ρατσισμό και καταπίεση.

Η «λύση των δύο κρατών» δεν έχει υπάρξει ένας μηχανισμός για να επιτευχθούν σταδιακά τα παλαιστινιακά δικαιώματα, ούτε καν κάποια πραγματική παλαιστινιακή κυριαρχία∙ μάλλον, οι «πρωτοβουλίες οικοδόμησης κράτους» που αναφέρονται θετικά στο σχέδιο ψηφίσματος έχουν υποστηρίξει μια καπιταλιστική επένδυση και εκμετάλλευση εις βάρος των παλαιστινιακών λαϊκών τάξεων, που δεν έχουν επωφεληθεί από αυτή τη χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει απελευθέρωση για κανένα μέρος της Παλαιστίνης ή του λαού της που να οραματίζεται αυτό το ψήφισμα: μόνο τη συνέχιση ατέρμονων σειρών διαπραγματεύσεων που ροκανίζουν τα παλαιστινιακά δικαιώματα ενώ ο κατακτητής συνεχίζει να επιτίθεται και να καταστρέφει.

Το κεντρικό είναι πως αυτό το σχέδιο ψηφίσματος είναι μια προσπάθεια να υπονομευθεί το δικαίωμα στην επιστροφή και να τεθεί η χρεωκοπημένη διαδικασία διαπραγματεύσεων σε ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντικαθιστώντας το δικαίωμα στην επιστροφή με «λύσεις με διαπραγματεύσεις», και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που μιλούν για τα παλαιστινιακά δικαιώματα με εκείνα που μιλούν για τον δρόμο των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του PFLP κάλεσε τις παλαιστινιακές και αραβικές κοινότητες στη Γαλλία και τους Γάλλους υποστηρικτές και φίλους της Παλαιστίνης να απορρίψουν το ρόλο του γαλλικού ιμπεριαλιστικού κράτους στην προσπάθεια να επανακαθορίσει και να υπονομεύσει την παλαιστινιακή υπόθεση. Το γαλλικό κράτος δεν έχει νομιμοποίηση για το ζήτημα της Παλαιστίνης και δεν έχει παράσχει υποστήριξη στα παλαιστινιακά δικαιώματα. Μάλλον, έχει προσπαθήσει να νομιμοποιήσει τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό λαό ενώ φυλακίζει αγωνιστές για την Παλαιστίνη όπως ο Ζωρζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα και καταστέλλει διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, στο Παρίσι.

Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος απορρίπτεται από τις παλαιστινιακές πολιτικές δυνάμεις που έχουν επανειλημμένα επισημάνει τις απειλές και τους κινδύνους εντός του. Υποστηρίζεται μόνο από λίγους παλαιστίνιους καπιταλιστές που επιζητούν κέρδος και από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής. Για μια ακόμη φορά, την παλαιστινιακή πολιτική απόφαση έχει σφετεριστεί ο Αμπάς και τα φιλαράκια του εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί απορρίπτουν αυτό το σχέδιο ψηφίσματος και ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την «έλλειψη υποστήριξης» σημαίνει μόνο ότι ο Σιωνισμός και ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή δεν είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν ούτε λίγα ψίχουλα στον παλαιστινιακό λαό. Όπως και με την απόρριψη της διαδικασίας του Όσλο από τον Νετανιάχου, ο κατάφωρος ρατσισμός και ο γενοκτονικός λόγος του ισραηλινού κράτους δεν κάνει το σχέδιο ψηφίσματος ένα βήμα μπροστά για τα παλαιστινιακά δικαιώματα και την απελευθέρωση.

«Απορρίπτουμε απερίφραστα αυτήν την επίθεση στα παλαιστινιακά δικαιώματα υπό τον μανδύα «παλαιστινιακού κράτους» και καλούμε σε απόρριψή του από όλα τα υπεύθυνα παλαιστινιακά κόμματα ως μη αντιπροσωπευτικό και επικίνδυνο για τα δικαιώματα και την υπόθεση του παλαιστινιακού λαού για τα οποία τόσοι πολλοί μάρτυρες, τραυματίες και κρατούμενοι έχουν δώσει τις ζωές τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του PFLP.

 

Ανακοίνωση μεταφρασμένη από τον ιστότοπο του PFLP

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: