Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΑ λέει ότι θα κάνουν τροποποιήσεις στο ψήφισμα στον ΟΗΕ

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα κάνει τροποποιήσεις στο σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα και θέτει όρους και προθεσμίες για μια παλαιστινιο-ισραηλινή ειρηνευτική συμφωνία, δήλωσε ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών την Κυριακή.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Αλ Αγιάμ με έδρα στη Δυτική Όχθη, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Ριγιάντ Αλ Μαλίκι είπε ότι η Ιορδανία θα λειτουργήσει με την ιδιότητά της ως κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να υποβάλουν προταθείσες τροποποιήσεις και να λαμβάνουν ενημερώσεις για τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το σχέδιο ψηφίσματος.

«Το σχέδιο ψηφίσματος είναι ανοιχτό σε τροποποιήσεις που μπορεί να υποβάλλει το οποιοδήποτε κράτος μέλος. Θα προσπαθήσουμε τώρα να ενισχύσουμε το σχέδιο ψηφίσματος προσθέτοντας κάποια κείμενα που θα είναι ξεκάθαρα όσον αφορά τη γλώσσα και δε θα έχουν οποιεσδήποτε αμφισημίες», δήλωσε στη συνέντευξη.

Οι δηλώσεις ακολούθησαν την υποβολή ενός ψηφίσματος στον ΟΗΕ που καλεί σε απόσυρση των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων το 2017, σε αυτήν την πιο πρόσφατη παλαιστινιακή προσπάθεια να τεθεί τέλος στην 47χρονη κατοχή.

Το ψήφισμα έρχεται εν μέσω ενός κύματος υποστήριξης σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, αλλά οι ΗΠΑ – που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας – έχουν δείξει την αντίθεσή τους στην κίνηση.

Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι επικριτές, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το ψήφισμα, και κάποιοι το βλέπουν ως άλλη μια προσπάθεια της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής, υπό τον Μαχμούντ Αμπάς, να παρατείνει την νομιμοποίησή της μέσα από συμβολικά ψηφίσματα και νομικούς ελιγμούς.

Αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στη συνέντευξη την Κυριακή, ότι το ψήφισμα θα λειτουργήσει για να αντιμετωπίσει τα πιο εξέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι.

Η ισραηλινή υποκίνηση και οι απειλές εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των ηγετών του, η συνεχιζόμενη επέκταση των εποικισμών, η συνεχιζόμενη κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εναντίον του ισραηλινού Τείχους είναι ζωτικά ζητήματα στο ψήφισμα, είπε ο Αλ Μαλίκι.

«Όσο περισσότερο ξαναβλέπεις το ψήφισμα, τόσο περισσότερο νιώθεις ότι μπορεί να βελτιωθεί και να ισχυροποιηθεί το κείμενο σε κάποιες πλευρές αναφορικά με αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει το παλαιστινιακό ψήφισμα πριν το τέλος του 2014, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως είναι θεωρητικά πιθανόν.

Αναφορικά με τη χρησιμοποίηση βέτο από τις ΗΠΑ ενάντια στο ψήφισμα, ο Αλ Μαλίκι είπε ότι παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πει ότι δεν υποστηρίζει το ψήφισμα, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα του ασκήσει και βέτο.

Εάν ήθελαν να ψηφίσουν ενάντια στο ψήφισμα, πρόσθεσε, θα είχαν πει ότι θα ψήφιζαν ενάντια στο ψήφισμα, αλλά στην πραγματικότητα είπαν απλά ότι δεν θα υποστηρίξουν το ψήφισμα.

Ο Αλ Μαλίκι υποστήριξε ότι η διατύπωση της διαφωνίας σήμαινε ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του τωρινού κειμένου του ψηφίσματος, αλλά ότι θα μπορούσε να ήταν δυνατόν να τους φέρουμε μαζί μας, με διάφορες αλλαγές στο κείμενο.

«Άκουσα κάποια σχόλια που έγιναν από αξιωματούχους των ΗΠΑ, που έλεγαν ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει κάποιες τροποποιήσεις στις οποίες δε θα αντιταχθούμε», πρόσθεσε.

 

Πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: