Ο φυλακισμένος ηγέτης της Φατάχ, Μαρουάν Μαργούτι επικρίνει το ψήφισμα για την Παλαιστίνη στον ΟΗΕ

Ο φυλακισμένος ηγέτης της Φατάχ, Μαρουάν Μαργούτι επέκρινε τη Δευτέρα το ψήφισμα που υποβλήθηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και καλεί την παλαιστινιακή ηγεσία να αναδιατυπώσει την πρόταση.

Σε επιστολή που έλαβε το πρακτορείο Μαάν από τη φυλακή, ο Μπαργούτι λέει ότι το ψήφισμα στον ΟΗΕ είναι ένα «αδικαιολόγητο πισωγύρισμα που θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην παλαιστινιακή θέση».

Το ηγετικό στέλεχος της Φατάχ δήλωσε ότι ανέκαθεν καλούσε την ηγεσία να πάει το ζήτημα της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ για να πάρει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αναφαίρετες εθνικές αρχές.

Ο Μπαργούτι κάλεσε την ηγεσία να αναθεωρήσει συνολικά τη διατύπωση του σχεδίου ψηφίσματος για να επικεντρωθεί στα μεγάλα ζητήματα της επέκτασης των εποικισμών, της Ιερουσαλήμ, των κρατουμένων και του αποκλεισμού της Γάζας.

Οποιαδήποτε κουβέντα για ανταλλαγές εδαφών θα αποδυναμώσει το παλαιστινιακό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και σε ένα κυρίαρχο κράτος στη γη που καταλήφθηκε το 1967, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα χρησιμοποιηθεί για να νομιμοποιήσει την οικοδόμηση εποικισμών.

Η ΠΑ θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσει ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι, εγκλήματα πολέμου, και θα πρέπει να φύγουν.

Η ηγεσία θα πρέπει επίσης να απαιτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης και να επιμείνει στο δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στα προηγούμενα σπίτια τους στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο δημοφιλής ηγέτης επέκρινε επίσης το σχέδιο ψηφίσματος επειδή δεν περιλαμβάνει το ζήτημα των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Παρόλο που το ζήτημα των κρατουμένων δεν είναι μέρος των κεντρικών ζητημάτων του τελικού στάτους, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε οποιοδήποτε ψήφισμα ότι η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων είναι απόλυτο δικαίωμα και προϋπόθεση για την ειρήνη».

Το σχέδιο ψηφίσματος θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια άμεση απαίτηση για τερματισμό της «πολιορκίας που σακατεύει» η οποία επιβάλλεται στη Γάζα, ιδιαίτερα μετά τις σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού αυτό το καλοκαίρι.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε με τους εαυτούς μας χωρίς νόημα», προσέθεσε.

Ο Μπαργούτι εκτίει ποινή κάθειρξης πεντάκις ισόβια, για φερόμενη ανάμιξη σε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Μια ηγετική φυσιογνωμία μέσα στη Φατάχ, ο Μπαργούτι συνελήφθη το 2002 και καταδικάστηκε δυο χρόνια αργότερα.

 

Πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: