Η Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία και η Ισλαμική Τζιχάντ επικρίνουν το ψήφισμα στον ΟΗΕ

Δρ. Μούσταφα Μπαργούτι

 

Το μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, Δρ. Μούσταφα Μπαργούτι, επέκρινε το ψήφισμα για το παλαιστινιακό κράτος που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μιλώντας στο Hayat FM, ο Δρ. Μπαργούτι είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει έρθει ως δικαιολογία από την Παλαιστινιακή Αρχή, για να αποφύγει να συμμετάσχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Είπε ότι η Π.Α. δεν παρουσίασε το μέτρο για διαβούλευση με τα άλλα κόμματα πριν το φέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Δρ. Μπαργούτι είπε ότι η συμμετοχή στο ΔΠΔ μετά από υπογραφή του Καταστατικού της Ρώμης έχει γίνει επιβεβλημένη υπό το φως της διαβόητης ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

1288374597-a-rally-with-tens-of-thousands-of-palestinians-for-islamic-jihad_490773

Φωτογραφία από παλαιότερη διαδήλωση της Ισλαμικής Τζιχάντ

 

Στο μεταξύ, το κίνημα της Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το ψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στις πολιτικές προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού καθώς κάνει αδικαιολόγητες παραχωρήσεις στα δικαιώματα, τα εδάφη, τις αρχές και τους ιερούς τόπους του.

Το κίνημα επέκρινε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) που διαφημίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους σε «απομεινάρια της γης» ως ιστορικό θρίαμβο που δεν πρέπει να χαθεί.

«Το κομβικό σημείο του ψηφίσματος και η διατύπωσή του βασίζεται στην προϋπόθεση να μη θυμώσουν οι ΗΠΑ και η ισραηλινή κατοχή», αναφέρει η δήλωση.

Το κίνημα επεσήμανε ότι με μια προσεκτική εξέταση του σχεδίου ψηφίσματος, αυτό δε διασφαλίζει την απόσυρση του Ισραήλ στα όρια του 1967 και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σε αυτή τη βάση∙ μάλλον καλεί σε διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το σκοπό.

Το κίνημα επέκρινε την προθυμία της Παλαιστινιακής Αρχής να κάνει ανταλλαγές εδαφών με την ισραηλινή κατοχή, λέγοντας ότι αυτό θα υπονομεύσει το παλαιστινιακό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα δώσει στο Ισραήλ αρκετό χώρο για να εκμεταλλευτεί την ιδέα των ανταλλαγών εδαφών για να νομιμοποιήσει τον εποικισμό.

Η Ισλαμική Τζιχάντ εξέφρασε την αντίθεση στη διατύπωση του εγγράφου για την Ιερουσαλήμ, που λέει ότι η πόλη θα είναι η πρωτεύουσα των δύο κρατών.

Η δήλωση εκφράζει απογοήτευση για τις προβλεπόμενες παραχωρήσεις που ορίζονται να γίνουν για το αναφαίρετο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην επιστροφή, όπως υπονοεί το ψήφισμα.

Το κίνημα επέκρινε περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής (έως το 2017), λέγοντας ότι αυτό απλά θα δώσει στο Ισραήλ περισσότερο χρόνο να διαπράξει την ατζέντα του για τους εποικισμούς και να ολοκληρώσει τα σχέδια εβραιοποίησης μονομιάς.

Η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε πως μια προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι παρά άλλο ένα επεισόδιο στη σειρά των παραχωρήσεων, τη μια μετά την άλλη, χωρίς να δρέπει καρπούς ο παλαιστινιακός λαός.

 

Πηγή: PIC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: