Περίπου 2.500 Παλαιστίνιοι νεκροί ή αγνοούμενοι στο συριακό εμφύλιο

Άνθρωποι της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου βοηθούν κατοίκους του πολιορκημένου στρατοπέδου του Γιαρμούκ να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης, την 1η Φεβρουαριου 2014, (AFP/File)

 

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν σκοτωθεί στη Συρία κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου, έχει φτάσει περίπου τους 1.200 με 1.300, ενώ ένας αντίστοιχος αριθμός θεωρούνται αγνοούμενοι, δήλωσε την Πέμπτη η παλαιστινιακή πρεσβεία στη Συρία.

Τα στατιστικά αποκαλύπτουν τον καταστροφικό αντίκτυπο του πολέμου στην παλαιστινιακή ζωή στη Συρία, που προηγουμένως θεωρείτο μια από τις πιο χώρες υποδοχής με την καλύτερη ενσωμάτωση και υποδοχή για όσους εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους σε αυτό που έγινε το Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή πρεσβεία στη Συρία δήλωσε εντωμεταξύ, ότι 2.200 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις φυλακές του συριακού καθεστώτος, παρόλο που μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς είναι φυλακισμένοι για ανάμιξη στην εξέγερση και τον εμφύλιο.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Συρία, Άχμαντ Ματζνταλάνι, δήλωσε ότι οι αριθμοί όσων έχουν σκοτωθεί από το 2011 δεν είναι ακριβείς, παρόλα αυτά, οι κατώτερες εκτιμήσεις είναι γύρω στους 1.000. Η παλαιστινιακή πρεσβεία στο Λίβανο δίνει εντωμεταξύ, έναν αριθμό γύρω στους 1.300, που είναι στο ανώτερο όριο των εκτιμήσεων, πρόσθεσε.

Όταν συνδυαστεί με τον αριθμό των αγνοουμένων, που πιστεύεται ότι είναι χοντρικά αντίστοιχος με εκείνον των νεκρών, ο συνολικός αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων φτάνει περίπου τους 2.500.

Ο Ματζνταλάνι επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της «κρίσης», οι Παλαιστίνιοι στη Συρία δεν αναμίχτηκαν ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, το σημείο καμπής ήταν όταν ένοπλες ομάδες εισήλθαν στο στρατόπεδο προσφύγων του Γιαρμούκ, στη Δαμασκό, εμπλέκοντάς το στον πόλεμο.

Η παρουσία τους στο στρατόπεδο, με τη σειρά της, οδήγησε σε μια πολιορκία από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς, και σε ένοπλη σύγκρουση, πρόσθεσε, που συνεχίζει να αφανίζει το στρατόπεδο και έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες θανάτους, πολλούς από πείνα.

Μετά από μήνες πολιορκίας και αποκλεισμού, το στρατόπεδο τελικά σταμάτησε να είναι κύριος τόπος συγκρούσεων στον πόλεμο, και οι θάνατοι εκεί μειώθηκαν δραματικά από την έναρξη του έτους.

Αλλά η μείωση των θανάτων αντικατοπτρίζει επίσης τη μαζική φυγή Παλαιστινίων από τη Συρία, και το γεγονός ότι έχουν ξαναβρεθεί να είναι πρόσφυγες και πάλι.

Ο Ματζνταλάνι δήλωσε πως η PLO έχει καταφέρει να μεταφέρει χιλιάδες Παλαιστίνιους σε τρία κύρια στρατόπεδα υπό το φως της καταστροφής σε αρκετά στρατόπεδα προσφύγων.

Το πιο ολέθριο γεγονός, προειδοποίησε, είναι ότι πολλοί άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν από την περιοχή με πλοία, οδηγώντας σε πολλούς πνιγμούς.

Παλαιστίνιοι από τη Συρία αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πνιγεί προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη, μέχρις στιγμής, φέτος, μαζί με υπηκόους πολλών χωρών της υποσαχάριας Αφρικής όπως και Παλαιστίνιους από τη Γάζα, σε αυτή τη φονική έξοδο.

Η σύγκρουση στη Συρία, που ξεκίνησε ως ειρηνικές διαμαρτυρίες το Μάρτιο του 2011, αλλά εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πριν από τον εμφύλιο, έως και 600.0000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζούσαν στη Συρία, αλλά πλέον η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Συρία, εξαιτίας της βίας στη χώρα.

Κάπου 700 με 800 χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους μέσα στο [σημερινό λεγόμενο] Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948, που οδήγησε στη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ, και σήμερα οι απόγονοί τους αριθμούν περίπου 5 εκατομμύρια, διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο.

Κάπου 100.000 από τους Παλαιστίνιους στη Συρία, εντωμεταξύ, είναι απόγονοι Παλαιστινίων που έφυγαν το 1948, αλλά αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και πάλι, κατά την εθνοκάθαρση στα Υψώματα του Γκολάν από το Ισραήλ, το 1967.

Ένας μικρός αριθμός διέφυγε κατά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982, και άρχισε να διαμένει στη Συρία.

 

Πηγή: Maan

Διαβάστε ακόμα:

έναν απολογισμό από διαφορετική πηγή:

Στους 2525 οι νεκροί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στη Συρία

Για τους Παλαιστίνιους στη Συρία που γίνονται δεύτερη (ή και τρίτη) φορά πρόσφυγες:

UNRWA: το 60% των Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία έχουν εκτοπιστεί

Για τους Παλαιστίνιους που πνίγονται στη Μεσόγειο:

Μαζικές δολοφονίες στη Μεσόγειο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: