Ο Αμπάς απαντά με υπογραφή για ένταξη της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλες συμβάσεις (ολόκληρη η λίστα) – Επικροτεί η Χαμάς

φωτογραφία αρχείου

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε την Τετάρτη 20 διεθνείς συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου παλαιστινιακού αιτήματος για ένταξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αναζητώντας μια νέα οδό δράσης εναντίον του Ισραήλ, μετά την αποτυχία να περάσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τερματισμό της κατοχής.

Η παλαιστινιακή ηγεσία ελπίζει ότι η ένταξη στο ΔΠΔ θα ανοίξει το δρόμο για διώξεις εναντίον ισραηλινών αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου, σε ότι αφορά τις ενέργειές τους στα κατεχόμενα εδάφη.

Αλλά το Ισραήλ λέει ότι και παλαιστινιακά εγκλήματα θα τεθούν στην κρίση του διεθνούς δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη, εάν ενταχθεί η Παλαιστίνη.

Το ΔΠΔ μπορεί να ασκήσει δίωξη εναντίον ατόμων που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, και τα παλαιστινιακά σχέδια για να γίνει η Παλαιστίνη μέλος του δικαστηρίου έχουν συναντήσει τη σφοδρή αντίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

«Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για το κακό που έχει προκληθεί σε εμάς και στη γη μας», δήλωσε ο Αμπάς πριν υπογράψει τις συνθήκες. «Αλλά σε ποιόν θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε; Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το αίτημά μας. Που πρέπει να πάμε; Στους διεθνείς οργανισμούς», είπε σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι επιζητούν μια δίκαιη λύση στη σύγκρουση, βασισμένη σε διεθνείς αρχές, και ότι μια τέτοια λύση θα βοηθήσει να καταλαγιάσει η περιφερειακή αναταραχή. «Δε θέλουμε τίποτα παραπάνω, αλλά δε θα συμφωνήσουμε σε τίποτα λιγότερο», είπε. «Απόψε υπογράφουμε 20 διαφορετικές διεθνείς συνθήκες, παρόλο που έχουμε το δικαίωμα να ενταχθούμε σε οποιοδήποτε διεθνή φορέα».

Μιλώντας σε υποστηρικτές της Φατάχ το απόγευμα της Τετάρτης, σε συγκέντρωση στη Ραμάλα για την 50η επέτειο από την ίδρυση της Φατάχ, ο Αμπάς δήλωσε «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η χτεσινοβραδυνή συνεδρίαση δεν ήταν το τέλος του ταξιδιού. Έχουμε να πούμε κάτι γι’ αυτό από απόψε. Εμείς και τα παιδιά μας θα συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους».

Η λίστα με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν

 1. Σύμβαση για τα Πολιτικά Δικαιώματα των Γυναικών
 2. Σύμβαση για την Αναγνώριση και Εκτέλεση Ξένων Διαιτητικών Αποφάσεων (Σύμβαση της Νέας Υόρκης)
 3. Σύμβαση της Βασιλείας για την έλεγχο της διασυνοριακής μετακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων και τη διάθεσή τους
 4. Σύμβαση για τη βιοποικιλότητα
 5. Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια στη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα
 6. Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο ΙΙ στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949, το οποίο αναφέρεται στην προστασία των θυμάτων μη διεθνών ενόπλων συγκρούσεων
 7. Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο ΙΙΙ στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949 το οποίο αναφέρεται στην υιοθέτηση ενός Πρόσθετου Διακριτικού Εμβλήματος
 8. Σύμβαση για το δίκαιο χρήσεων των διεθνών υδατορευμάτων πλην εκείνων που αφορούν τη ναυσιπλοΐα
 9. Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία εγκλημάτων που στρέφονται κατά των διεθνώς προστατευομένων προσώπων συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών αντιπροσώπων
 10. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διασυνοριακού Οργανωμένου Εγκλήματος
 11. Σύμβαση για την ασφάλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συνδεδεμένου με Αυτόν Προσωπικού
 12. Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για την ασφάλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συνδεδεμένου με Αυτόν Προσωπικού
 13. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας
 14. Σύμβαση για τη Μη εφαρμογή Περιορισμών σε Εγκλήματα Πολέμου και Εγκλήματα Κατά της Ανθρωπότητας
 15. Συμφωνία για τα Προνόμια και Ασυλίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
 16. Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
 17. Διακήρυξη σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
 18. Σύμβαση για απαγόρευση ή περιορισμό χρήσης ορισμένων συμβατικών όπλων
 19. Συνθήκη για τη μη διάδοση των Πυρηνικών Όπλων
 20. Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς

Επικροτεί η Χαμάς

Το κίνημα της Χαμάς καλωσόρισε την υπογραφή του Καταστατικού της Ρώμης από τον πρόεδρο Αμπάς την Τετάρτη, περιγράφοντάς την ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε δελτίο τύπου, η Χαμάς ανέφερε ότι το βήμα αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί από άλλες κινήσεις που θα συμπεριλαμβάνουν αποφάσεις για να σταματήσουν όλες οι μορφές διαπραγμάτευσης και η συνεργασία ασφαλείας με την ισραηλινή κατοχή.

Το κίνημα κάλεσε επίσης την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής να πάρει μέτρα για τη Γάζα, δουλεύοντας για άρση του αποκλεισμού της, για ανοικοδόμησή της, για εργασιακή ισότητα όλων των δημοσίων υπαλλήλων και επιτρέποντας στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σάλαχ Μπαρνταουίλ, επίσης επικρότησε την κίνηση και κάλεσε σε άμεση σύγκληση της προσωρινής ηγεσίας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για να αναπτυχθεί ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατοχής.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να σταματήσουν όλες οι προκλήσεις των μέσων ενημέρωσης εναντίον της Γάζας και της παλαιστινιακής αντίστασης, και να γίνει αποδεκτή η ιδέα της πολιτικής συνεργασίας.

Καθυστέρηση υποβολής στον ΟΗΕ

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης μεταδίδει ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ δήλωσε ότι ανέβαλε την υποβολή των αιτήσεων που υπέγραψε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπας για συμμετοχή ως μέλος σε διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες, μέχρι την Παρασκευή, χωρίς να παρέχει διευκρινήσεις για την απόφαση.

 

Πηγές: Maan, Wafa, PIC [1] , PIC [2], PIC [3]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: