Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απορρίπτει το ψήφισμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υιοθέτησε ένα ψήφισμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, μετά και από την αντίδραση των ΗΠΑ.

Η Κίνα, η Γαλλία η Ρωσία, η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο ήταν οι χώρες που υπερψήφισαν το κείμενο, αλλά αυτό δεν κατάφερε να πάρει τις 9 θετικές ψήφους που χρειαζόταν για να υιοθετηθεί από το 15μελές συμβούλιο.

Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ ψήφισαν εναντίον. Πέντε χώρες απείχαν: Βρετανία, Λιθουανία, Νιγηρία, Ρουάντα και Νότια Κορέα.

Μεγάλη απογοήτευση η Νιγηρία

Διπλωματικές πηγές είπαν ότι η Νιγηρία αναμενόταν να υπερψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος και ότι άλλαξε τη στάση της την τελευταία στιγμή.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι η αποχή της Νιγηρίας αποτελεί «μεγάλη απογοήτευση» υπό το φως της ιστορικής υποστήριξης της χώρας στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Ο Μουχάναντ Αλ Ακλούκ, επέκρινε τη δυτικοαφρικανική δύναμη στη δήλωσή του, λέγοντας ότι το να ψηφίσει κατά της Παλαιστίνης παρότι μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ήταν μια «καθαρή αντίφαση».

Είπε επίσης ότι αυτό παραβιάζει πολλά ψηφίσματα προς υποστήριξη της Παλαιστίνης που έχουν περάσει στις συνόδους της ισλαμικής οργάνωσης.

Ο Αλ Ακλούκ πρόσθεσε ότι η στάση των ΗΠΑ εναντίον της παλαιστινιακής υπόθεσης και του ψηφίσματος δεν αποτελούν έκπληξη για τους Παλαιστίνιους, αλλά η αποχή της Νιγηρίας από την ψηφοφορία ήταν ένα «σοκ» και μια απογοήτευση.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης στη δήλωση ότι τέτοιες συμπεριφορές αντίκεινται στο ισλαμικό πλαίσιο και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, επισημαίνοντας την «απαράδεκτη» αντίφαση ένα κράτος μέλος να απέχει ενώ ευρωπαϊκά κράτη υπερψήφισαν.

Η αντίθεση των ΗΠΑ χωρίς την ανάγκη βέτο

Η Ιορδανία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε την ψηφοφορία παρά την αντίθεση των ΗΠΑ που υποστήριξαν ότι το ψήφισμα δεν αντιμετώπιζε τις ανησυχίες ασφαλείας του Ισραήλ και έθετε αυθαίρετες προθεσμίες.

«Αυτό το ψήφισμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερο διχασμό, όχι για συμβιβασμό», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ στο Συμβούλιο. «Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει τις ανησυχίες μόνο της μιας πλευράς».

Η Πάουερ υπερασπίστηκε τη θέση των ΗΠΑ για απευθείας συνομιλίες λέγοντας «η ειρήνη θα έρθει μόνο μέσα από σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς που θα πρέπει να γίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι άσκησε πίεση τις προηγούμενες ημέρες πριν την ψηφοφορία, καλώντας 13 υπουργούς εξωτερικών για να εξηγήσει την αμερικανική θέση.

Η Ουάσιγκτον πάντως δεν χρειάστηκε να καταφύγει στο δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει το ψήφισμα.

Η Γαλλία ψήφισε «ναι»

Ο απεσταλμένος της Γαλλίας υποστήριξε το ψήφισμα επειδή είναι «επείγουσα ανάγκη να δράσουμε» και υποσχέθηκε να συνεχίσει να πιέζει για να έχει ο ΟΗΕ ρόλο στην επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

«Οι προσπάθειές μας δεν θα πρέπει να σταματήσουν εδώ. Είναι ευθύνη μας να ξαναπροσπαθήσουμε, πριν να είναι αργά», δήλωσε ο Φρανσουά Ντελάτρ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε τον πρέσβη της Γαλλίας την Τετάρτη για εξηγήσεις, σχετικά με την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην αποτυχημένη παλαιστινιακή προσπάθεια για το ψήφισμα στον ΟΗΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Η Ε.Ε.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η ψηφοφορία υπογράμμισε ότι είναι επείγον για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προωθήσει και θα υποστηρίξει όσο ποτέ τις προσπάθειες για διαρκή ειρήνη βασισμένη στο όραμα των δύο κρατών, μαζί με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην περιοχή», δήλωσε.

Πρώτες αντιδράσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας

Η ψηφοφορία ήρθε μετά από καμπάνια τριών μηνών της παλαιστινιακής ηγεσίας στον ΟΗΕ για να κερδίσει την υποστήριξη για ένα ψήφισμα που θα όριζε χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος Ριγιάντ Μανσούρ κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι απέτυχε να αναλάβει τις ευθύνες του και υποσχέθηκε να αναζητήσουν άλλους δρόμους. «Ο Παλαιστινιακός λαός και [όλος] ο κόσμος δεν μπορούν άλλο να περιμένουν. Αυτό το μήνυμα, παρά το θλιβερό αποτέλεσμα σήμερα, είναι ξεκάθαρο», είπε στο Συμβούλιο. Ο Μανσούρ δήλωσε πως η παλαιστινιακή ηγεσία θα συναντηθεί την Τετάρτη για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν πει πως είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να ξεκινήσουν νομικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ και να χρησιμοποιήσουν άλλα διεθνή φόρα για να πιέσουν για την υπόθεσή τους εάν αποτύχει το ψήφισμα.

HananAshrawi

Χανάν Ασράουι

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, Χανάν Ασράουι καταδίκασε την στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας ενάντια στο ψήφισμα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξωφρενικά ξεδιάντροπη».

«Είναι ειρωνεία το ότι ενώ ο ΟΗΕ έχει ορίσει το 2014 ως Διεθνές Έτος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, το ψήφισμα δεν κατάφερε να περάσει, ένδειξη της απροθυμίας κάποιων μελών της διεθνούς κοινότητας».

«Επιπλέον, όλα τα άρθρα του ψηφίσματος είναι συμβατά με την διακηρυγμένη αμερικανική πολιτική, το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα απαιτούμενα για ειρήνη. Το σημείο στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν φτάσει για να προστατεύσουν την ατιμωρησία και την ανομία του Ισραήλ και για να επιτρέπουν την εγκληματική του συμπεριφορά είναι επαίσχυντο και επικίνδυνο».

«Αυτές οι χώρες (Λιθουανία, Νιγηρία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, και Ηνωμένο Βασίλειο), που απείχαν, επέδειξαν έλλειψη πολιτικής βούλησης να καταστεί το Ισραήλ υπόλογο και να πράξουν σύμφωνα με το παγκόσμιο γράμμα του νόμου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις ίδιες τις διακηρυγμένες τους αρχές», ανέφερε η Ασράουι σε δήλωση.

Πολλοί περίμεναν ότι το ψήφισμα θα έφτανε κοντά στο να περάσει αλλά ότι θα εμποδιζόταν από ένα βέτο των ΗΠΑ. Αλλά ο μεγάλος αριθμός των αποχών σήμανε πως οι ΗΠΑ δεν χρειάστηκε καν να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε βέτο.

«Απευθύνουμε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μας σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, που υποστήριξαν τις αρχές τους και υπερψήφισαν το ψήφισμα», δήλωσε η Ασράουι.

«Καλούμε επιτακτικά όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να αναγνωρίσουν μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες πολλών πλευρών για προσφυγή σε όλα τα διεθνή επίπεδα προς υποστήριξη και ενδυνάμωση της Παλαιστίνης και για λογοδοσία για το Ισραήλ».

«Αυτό είναι το αναπόφευκτο επόμενο βήμα, δεδομένης μιας τέτοιας αβυσσαλέας έλλειψης βούλησης εκ μέρους κάποιων μελών της διεθνούς κοινότητας και της συμπαιγνίας άλλων με το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Το Ισραήλ – εκπροσωπούμενο από το Νο 3 της αποστολής, Ισραέλ Νιτζάν, έκανε μια λιτή δήλωση τεσσάρων προτάσεων. «Έχω νέα για τους Παλαιστίνιους – δεν μπορείτε να προβοκάρετε και να προκαλείτε στο δρόμο σας προς ένα κράτος», «Καλώ το Συμβούλιο να σταματήσει να ενδίδει στους Παλαιστίνιους και να θέσει ένα τέρμα στην τρελή τους πορεία»

Επικρίσεις από τη Χαμάς

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζάχρι καταδίκασε την Παλαιστινιακή Αρχή εξαρχής για την προσπάθεια για ψήφισμα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της στην «επιλογή του συμβιβασμού» που αντιπροσώπευσε το ψήφισμα.

Ο Αμπού Ζάχρι κάλεσε την καθοδηγούμενη από τη Φατάχ, Παλαιστινιακή Αρχή, σε δήλωσή του «να σταματήσει να παίζει με την εθνική μοίρα και να σταματήσει να φέρνει τα εθνικά δίκαια των Παλαιστινίων σε τόσο επικίνδυνο επίπεδο».

Abu_Zuhri

«Περιμένουμε την Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει αυτά που απείλησε, πέραν από το να τερματίσει το συντονισμό ασφαλείας με την κατοχή».

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς είχαν επανειλημμένα καταδικάσει την προσπάθεια για ψήφισμα ως ανούσιο τέχνασμα, επικρίνοντας τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για την άρνησή του να πάει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και αντ’ αυτού να επιδιώκει ψηφίσματα στον ΟΗΕ προς υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης.

«Η αποτυχία να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος της Π.Α., είναι άλλη μια αποτυχία που προστίθεται στην επιλογή του συμβιβασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Η Χαμάς έχει υποστηρίξει επί μακρόν ότι η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης θα πρέπει να απαντηθεί με αντίσταση, και έχει επικρίνει την καθοδηγούμενη από τη Φατάχ, Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη για συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές και για εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα, ακόμα κι όταν η ισραηλινή αποικιοποίηση της Δυτικής Όχθης έχει γίνει πιο εκτενής τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Πηγές: Maan [1], Maan [2] , Maan [3] , Maan [4] , PIC

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: