Η Παλαιστίνη αναγνωρίζει δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για περίοδο που καλύπτει την επίθεση στη Γάζα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δήλωσε πως οι παλαιστινιακές αρχές έχουν επισήμως αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής επίθεσης στη Γάζα.

Η νομική αυτή διακήρυξη θα επιτρέψει στο ΔΠΔ να εξετάσει επιθέσεις που έγιναν από τις 13 Ιουνίου 2014, κατά την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης [αρχικά στη Δυτική Όχθη], αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το δικαστήριο αυτομάτως θα ξεκινήσει έρευνα.

Η Παλαιστίνη έχει επισήμως ζητήσει να ενταχθεί στο δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη, σε μια κίνηση που ανοίγει το δρόμο για να γίνουν μηνύσεις εναντίον ισραηλινών αξιωματούχων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αίτημα που εξόργισε το Ισραήλ.

Η αποδοχή της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ διαφέρει από την προσχώρηση στο Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική διακήρυξη του δικαστηρίου. Ο ΟΗΕ ακόμα εξετάζει τα έγγραφα που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στο Δικαστήριο.

«Την 1η Ιανουαρίου 2014, ο Γραμματέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Χέρμαν φον Χέμπελ, έλαβε ένα έγγραφο… από την παλαιστινιακή κυβέρνηση που διακηρύσσει την αποδοχή εκ μέρους της Παλαιστίνης, της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ από τις 13 Ιουνίου 2014», ανέφερε το ΔΠΔ σε δήλωσή του.

Ήταν στις 13 Ιουνίου του 2014 όταν το Ισραήλ ξεκίνησε μια μαζική καταστολή στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και εκτέλεση τριών ισραηλινών εφήβων, προκαλώντας μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση επτά εβδομάδων στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν κάπου 2.200 Παλαιστίνιοι [στην πλειονότητά τους άμαχοι] και 73 άτομα στο Ισραήλ [στην πλειονότητά τους στρατιώτες].

«Η αποδοχή της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ δε προκαλεί αυτόματα μια έρευνα», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Το ΔΠΔ μπορεί να ασκήσει δίωξη σε άτομα που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την 1η Ιουλίου 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ το Καταστατικό της Ρώμης.

Το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία μόνο από εκείνη την ημερομηνία, αλλά οι χώρες που συμμετέχουν από εκεί και πέρα, μπορούν να αποδεχθούν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου για περίοδο πριν την έναρξη ισχύς του καταστατικού για αυτές.

Μέχρι σήμερα 122 χώρες έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, με σημαντικές εξαιρέσεις τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε αιτήματα για ένταξη στο ΔΠΔ και 15 συμβάσεις [και 4 πρωτόκολλα] όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθέτησε ψήφισμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την κίνηση στο ΔΠΔ ως «αντιπαραγωγική».

Οργισμένο το Ισραήλ, το Σάββατο πάγωσε τη μεταφορά 127 εκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, ως αντίποινα στην προσπάθεια να απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.
Πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: