Το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απαλλάσσει το Ισραήλ για το φόνο της Ρέιτσελ Κόρι

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου για τις αποζημιώσεις για την υπόθεση της αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, που συνεθλίβη μέχρι θανάτου από στρατιωτική μπουλντόζα στη Λωρίδα της Γάζας το 2003.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, την Πέμπτη, επικύρωσε την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάιφας που απάλλασσε το Ισραήλ από την καταβολή αποζημιώσεων στην οικογένεια της Κόρι για το θάνατό της, αφού συνέβη σε πολεμική ζώνη.

Σε δήλωσή της, η οικογένεια της Κόρι σημειώνει ότι «Η οικογένειά μας απογοητεύτηκε αλλά δεν εξεπλάγην. Ελπίζαμε σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, παρόλο που μέσα από αυτήν την εμπειρία είδαμε πόσο βαθιά μπλεγμένοι είναι όλοι οι θεσμοί του Ισραήλ στην ατιμωρησία που απολαμβάνει ο ισραηλινός στρατός».

Η οικογένεια πρόσθεσε πως παρόλο που θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτήν να διαβάσει την απόφαση του δικαστηρίου στα αγγλικά και να επεξεργαστεί το περιεχόμενό της, «είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η απόφαση, που επιβεβαιώνει τα ευρήματα του κατώτερου δικαστηρίου, του Αυγούστου του 2012, ανέρχεται σε δικαστική επικύρωση της ατιμωρησίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων όταν διαπράττουν αδικίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Παρά την απόφαση, η οικογένειά μας παραμένει πεπεισμένη ότι σωστά προχωρήσαμε αυτήν την υπόθεση. Την ημέρα που σκοτώθηκε η Ρέιτσελ, ο πρωθυπουργός Σαρόν υποσχέθηκε στον πρόεδρο Μπους μια λεπτομερή, αξιόπιστη και με διαφάνεια διερεύνηση. Είναι ξεκάθαρο πως αυτά τα στάνταρντ δεν ίσχυσαν Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ σε μια τέτοια διερεύνηση. Μια αστική προσφυγή δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια αμερόληπτη διερεύνηση, αλλά είναι η μόνη διαδικασία μέσα από την οποία η οικογένεια μπορεί να ανακαλύψει περισσότερες πληροφορίες και να προχωρήσει όταν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να δράσουν».

Κλείνοντας, η οικογένεια σημειώνει ότι «Επιλέξαμε αυτό το δρόμο για τη Ρέιτσελ, την κόρη και αδερφή που αγαπάμε, που χάσαμε και που μας λείπει. Το πνεύμα της ζει. Μας ενέπνευσε όλες μας τις δράσεις και θα συνεχίζει να το κάνει».

Πηγή: AIC

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: