Παλαιστίνιοι γονείς ζητούν η ισραηλινή αστυνομία να σταματήσει να παρενοχλεί τα παιδιά της Ιερουσαλήμ

της Sarah Levy

Οι Παλαιστίνιοι σε μία συνοικία της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ ζητούν η ισραηλινή αστυνομία να σταματήσει να παρενοχλεί τους μαθητές.

Το συμβούλιο γονέων της Αl-Tur οργάνωσε την προηγούμενη Κυριακή μια διαμαρτυρία εναντίον της παρενόχλησης των μαθητών στον υπό ισραηλινό έλεγχο Δήμο της Ιερουσαλήμ.

«Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι ότι είναι πολύ επικίνδυνο να αφήνει την αστυνομία εδώ [έξω από τα σχολεία της Αl-Tur ]», δήλωσε ο Mufid Abu Ghannam, πατέρας δύο παιδιών ηλικίας 8 και 9 ετών.

«Η συνοριακή αστυνομία δεν φέρνει την ασφάλεια στην Αl-Tur, φέρνει τρομοκρατία ενάντια σε μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Abu Ghannam ανέφερε στην Electronic Intifada ότι η παρουσία τόσων πολλών ισραηλινών αστυνομικών που «κατά εκατοντάδες σταθμεύουν κοντά στα σχολεία από το πρωί μέχρι το βράδυ» προκαλεί συγκρούσεις με τη νεολαία. Η αστυνομία χρησιμοποιεί συχνά τις συγκρούσεις ως πρόσχημα για να ρίξει δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Στις 21 Ιανουαρίου αστυνομικοί έριξαν χειροβομβίδα μέσα σε ένα πλήθος μαθητών έξω από ένα δημοτικό σχολείο στον κεντρικό δρόμο της Αl-Tur. Όταν ρώτησε την αστυνομία γιατί το έκαναν αυτό, ο Abu Ghannam πήρε την τυπική απάντηση: τα παιδιά πετούσαν πέτρες.

«Αλλά βρισκόμουν εκεί και είδα με τα ίδια μου τα μάτια ότι αυτοί οι 8χρονοι μαθητές δεν είχαν κάνει τίποτα», είπε. «Μετά τα αγόρια απλά στέκονταν εκεί και έκλαιγαν».

Η τακτική των συλλήψεων και της παρενόχλησης των παιδιών δεν είναι μοναδική στην Αl-Tur. Η οργάνωση Defence for Children International-Palestine (DCI-Palestine) ανέφερε ότι τον Οκτώβρη του 2014 163 Παλαιστίνια παιδιά βρίσκονταν στη φυλακή και διώκονταν από τα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια. Η DCI-Palestine υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Παλαιστίνιων παιδιών που κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις «συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι πετούσαν πέτρες».

Στις 24 Ιανουαρίου η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε έναν νεαρό άνδρα στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα ενώ βρισκόταν έξω από το σπίτι του στην Αl-Tur. Δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις εκείνη τη στιγμή και ένας συγγενής του νεαρού άνδρα είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούσαν «στην τύχη».

Την επόμενη μέρα το πρακτορείο ειδήσεων Ma’an μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν και συνέλαβαν τον Muhammad Afeef Khweis, ένα 10χρονο αγόρι, στην Αl-Tur. Ο θείος του Muhammad προσπάθησε να τον προστατεύσει αλλά «του έριξαν σπρέι πιπεριού και τον συνέλαβαν παρόλο που παρουσίαζε δυσκολία στην αναπνοή», σύμφωνα με το Ma’an.

Μερικοί ντόπιοι υποπτεύονται ότι η καταστολή στην Αl-Tur ίσως να σχετίζεται με τη σχεδιαζόμενη από το Ισραήλ κατασκευή του λεγόμενου Εθνικού Πάρκου της Ανατολικής Πλαγιάς στα παλαιστινιακά εδάφη της γύρω περιοχής.

Το Αlternative Information Center, ένα παρατηρητήριο των ισραηλινών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνει την πληροφορία ότι το πάρκο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την επίτευξη της “εδαφικής συνέχειας” μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του Maale Adumim, ενός μεγάλου ισραηλινού εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε διαδήλωση στην al-Tur, στις 23 Ιανουαρίου, ένα αγόρι κρατά πλακάτ που λέει «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να σπουδάζουν με ειρήνη και ασφάλεια, σωστά;» (Sarah Levy)

 

Επίθεση με δύσοσμο υγρό

Εκτός από τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων, σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία έχει ψεκάσει τη γειτονιά και ιδίως τα σχολεία με ένα “δύσοσμο νερό” – ένα υγρό που μυρίζει σαν ένα μείγμα από πτώματα ζώων και περιττώματα και αφήνει μια μυρωδιά που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθεί. Το Νοέμβριο, ένα αστυνομικό φορτηγό που με τέτοιο υγρό καταγράφηκε να τριγυρνά σε δύο γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να ψεκάζει σχολεία και σπίτια.

Συγκρούσεις δεν είχαν συμβεί πριν από την άφιξη του φορτηγού.

Στην Αl-Tur, 4 από τα 5 σχολεία- που βρίσκονται όλα στον ίδιο δρόμο -ψεκάστηκαν σε ένα μόνο περιστατικό, αναγκάζοντας 4.500 μαθητές να μείνουν στα σπίτια τους για αρκετές μέρες λόγω της αφόρητης μυρωδιάς.

Από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, η συνοριακή αστυνομία σταθμεύει έξω από πολλά σχολεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ χωρίς εξήγηση. Η σχολική χρονιά άρχισε λίγο μετά την καλοκαιρινή επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Από τότε, δύο παιδιά έχασαν από ένα μάτι σε ξεχωριστά περιστατικά επιθέσεων με πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία σε δύο γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την Issawiyeh και τη Shuafat.

 

Η κρατική βία παραβλέπεται

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα σχέδιο για τη μεταφορά επιπλέον 1.000 αστυνομικών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το σχέδιο εγκρίθηκε μετά από κάποια μεμονωμένα περιστατικά βίας από Παλαιστίνιους εναντίον Ισραηλινών τους τελευταίους μήνες του 2014.

Αν και αυτά τα περιστατικά προβλήθηκαν ιδιαίτερα, οι επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά τη στυγνή δολοφονία τον Ιούλιο του 2014 του Muhammad Abu Khudair, ενός Παλαιστίνιου αγοριού από τη Shuafat, οι επιθέσεις από Ισραηλινούς εξτρεμιστές εναντίον Παλαιστινίων έχουν καταστεί σύνηθες φαινόμενο σε όλη την Ιερουσαλήμ.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και αυτή τη χρονιά. Στις 28 Ιανουαρίου, ένας Παλαιστίνιος έφηβος από τη συνοικία Αl-Thuri κοντά στη Silwan της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δέχτηκε επίθεση από Ισραηλινό έποικο ενώ πήγαινε στο σχολείο του.

 

Υποχρηματοδότηση των σχολείων

Εκτός από τις φυσικές απειλές από την αστυνομία και τους Ισραηλινούς εξτρεμιστές, οι μαθητές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζουν επίσης την υποχρηματοδότηση των σχολείων, ειδικά σε σύγκριση με το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Ισραηλινοί μαθητές λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Τα παλαιστινιακά σχολεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν 3.000 αίθουσες διδασκαλίας λιγότερες από όσες χρειάζονται και τουλάχιστον 8.000 παιδιά δεν καταγράφονται, κάτι που σημαίνει ότι είναι αβέβαιο αν παρακολουθούν το σχολείο. Κάποιοι καθηγητές έχουν διαμαρτυρηθεί για τον σοβαρό συνωστισμό στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967, σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ προστατεύεται τυπικά από την 4Η Συνθήκη της Γενεύης. Η συνθήκη υποχρεώνει το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, “να διευκολύνει τη σωστή λειτουργία όλων των θεσμών που είναι αφιερωμένοι στην περίθαλψη και στην εκπαίδευση των παιδιών”.

Η άρνηση του Ισραήλ να τιμήσει την υποχρέωση αυτή ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

 

Άρθρο μεταφρασμένο από την Electronic Intifada

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: