Ακαδημαϊκό Μποϋκοτάζ στο Ισραήλ: Ένα ταμπού καταρρίπτεται. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του 2014.

pacbi

Το 2014 ήταν ένας τρομερά οδυνηρός, αλλά ταυτόχρονα και ένας αξιοσημείωτα ελπιδοφόρος χρόνος για τον Παλαιστινιακό λαό.

 

Η σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα στη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν η χειρότερη μέχρι τώρα εναντίον των Παλαιστίνιων που βρίσκονται υπό κατοχή. Ο βάρβαρος αποκλεισμός και η συστηματική άρνηση των βασικών αναγκών 1.8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, τη Λωρίδα της Γάζας, έχει περιγραφεί ως «σταδιακή γενοκτονία» από τον διαπρεπή Ισραηλινό ιστορικό Ilan Pappe και ως συλλογική τιμωρία και έγκλημα πολέμου από μεγάλους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

 

Η εθνοκάθαρση του Ισραήλ και η βία των φανατικών εποίκων εναντίον των ντόπιων παλαιστινιακών κοινοτήτων στην Ιερουσαλήμ, στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στη Νακάμπ (Νεγκέβ) που εκδηλώνεται με τις ευλογίες του ισραηλινού κράτους, έχουν ενταθεί σε πρωτοφανή βαθμό και εγκληματικότητα.

 

Η Βουλή του Ισραήλ έχει πετάξει όλες τις μάσκες της υποτιθέμενης δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας την αληθινή φύση του Ισραηλινού καθεστώτος κατοχής, της αποικιοκρατίας με τους εποίκους και του Απαρτχάϊντ όσο ποτέ άλλοτε.

 

Παρ’ όλ’ αυτά το κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) μεγάλωσε ραγδαία μέσα στο 2014, και η ανάπτυξή του στο ακαδημαϊκό πεδίο δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

 

Mερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στις εξελίξεις του ακαδημαϊκού μποϋκοτάζ το 2014 ήταν:

 

Ιανουάριος: Μια εκδήλωση δημόσιου διαλόγου για το BDS στο Ινστιτούτο Μοντέρνων Γλωσσών (Modern Language Association) εκλήφθηκε από το Ισραήλ και τις ομάδες του [ισραηλινού] λόμπυ, ως ένα ακόμα σημάδι της ανάπτυξης του BDS στoυς πιο σημαντικούς ακαδημαϊκούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Φεβρουάριος: H συντακτική ομάδα των New York Times καταδίκασε απόπειρες του Νομοθετικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης να περάσει νομοσχέδιο με το οποίο θα μπλοκάρονταν χρηματοδοτήσεις προς ακαδημαϊκές ομάδες που υποστηρίζουν μποϋκοτάζ στα ισραηλινά πανεπιστήμια.

 

Δεκάδες διακεκριμένοι Ιρλανδοί ακαδημαϊκοί υπέγραψαν δεσμευτική επιστολή υποστηρίζοντας το ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

 

Μάρτιος: Καθηγητές και προσωπικό του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης στη Βοστώνη υπέγραψαν δήλωση με την οποία προσχωρούν στο ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ.

 

Το Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο (People’s Books Co-op) ψήφισε να πάρει μέρος στο κίνημα BDS εναντίον του Ισραήλ, εφαρμόζοντας καταναλωτικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ στο Ισραηλινό κράτος.

Πανό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και υπέρ του BDS στο Νταντί της Σκωτίας

 

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Dundee υιοθέτησαν προτάσεις ψηφισμάτων σχετικές με το BDS με συντριπτική πλειοψηφία – 72,6 % όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία υποστήριξαν το ψήφισμα.

 

Μια πρόταση ψηφίσματος που καλούσε τη φοιτητική ένωση του Εθνικού Πανεπιστημίου του Galway (Ιρλανδία) να συμμετάσχει ενεργά στο κίνημα BDS, πέρασε με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό όσων ψήφισαν υπέρ (1.954 προς 1.054 ψήφους) κατά τη διάρκεια φοιτητικής ψηφοφορίας. .

 

Απρίλιος: H συνέλευση των φοιτητών στο Πανεπιστήμο της Καλιφόρνιας στο Riverside ψήφισε υπέρ απόφασης που προτάθηκε από τους Φοιτητές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (Students for Justice in Palestine) καλώντας το Πανεπιστήμιο να αποσύρει τις επενδύσεις του από εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών που αντλούν κέρδος από την Ισραηλινή κατοχή.

 

Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη, πέρασαν ψήφισμα με το οποίο καλούν σε απόσυρση επενδύσεων από εταιρείες που αντλούν κέρδος από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών – Μεξικού.

 

Μάϊος: Η φιλόσοφος και ακτιβίστρια Grace Lee Boggs και ο ηθοποιός και ακτιβιστής Danny Glover υπέγραψαν μία δήλωση στηρίζοντας το Παλαιστινιακό κάλεσμα για πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ στο Ισραήλ.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σύνοδος Μαύρων Φοιτητών της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών (NUS), υιοθέτησε πρόταση ψηφίσματος σε υποστήριξη του BDS. To κίνημα Μαύρων Φοιτητών «αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα Μαύρων φοιτητών στην Ευρώπη και περιλαμβάνει φοιτητές με Αφρικανική, Ασιατική, Αραβική καταγωγή και καταγωγή από την Καραβαϊκή, που σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν στους Μαύρους φοιτητές».

 

Στην αυτόνομη περιοχή της Καταλωνίας στο Ισπανικό Κράτος, μία καμπάνια για ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ, ελκύει την υποστήριξη περισσότερων απο 800 ακαδημαϊκών, φοιτητών και προσωπικού του Πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα, ακτιβιστές αναγκάζουν τη Γραμματεία για τα Πανεπιστήμια και την Έρευνα στην Καταλωνία, να εξετάσει τις προτάσεις τους, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι καινούργιες συμφωνίες για ακαδημαϊκή συνεργασία με το Ισραήλ δεν θα ωφελούν Ιδρύματα και εταιρείες που συμμετέχουν στην ισραηλινή κατοχή.

Στην Καλιφόρνια, το Συμβούλιο των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, πέρασε ένα ψήφισμα απόσυρσης επενδύσεων κατά εταιρειών που εμπλέκονται στην ισραηλινή κατοχή, η πέμπτη από τις εννέα Πανεπιστημιουπόλεις στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που περνάει τέτοιο ψήφισμα.

Φοιτητής του De Paul πανηγυρίζουν την απόφαση για απόσυρση επενδύσεων

 

Στο Σικάγο, φοιτητές του Πανεπιστημίου DePaul, του μεγαλύτερου Καθολικού πανεπιστημίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρασαν ψήφισμα απόσυρσης επενδύσεων παρά τις συνθήκες φόβου και απειλών από Σιωνιστικές ομάδες. Οι φοιτητές ψήφισαν (54% προς 46%) υπέρ ενός ψηφίσματος που καλεί σε απόσυρση επενδύσεων από εταιρείες όπως η Hewlett-Packard, η Boeing, η Lockheed Martin and η Caterpillar για συνεργεία τους στις παραβιάσεις της Διεθνούς Νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

 

Στο Κονέκτικατ, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Wesleyan ψήφισαν υποστηρίζοντας την απόσυρση επενδύσεων από εταιρείες που κερδίζουν από την στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης.

 

Στη Φλώριδα, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλώριδας, οι εκεί Φοιτητές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (Students for Justice in Palestine) μάζεψαν τον πρωτοφανή αριθμό των 10.000 υπογραφών, καλώντας σε απόσυρση επενδύσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, σε αριθμό, συλλογή υπογραφών, στη φοιτητική ιστορία της Φλώριδας.

 

Ιούνιος: Σε μία ισραηλινή διάσκεψη που έγινε στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ – χρηματοδοτούμενη από την ισραηλινή κυβέρνηση –αποφασίζεται ως προτεραιότητα η καταπολέμηση του BDS ως στρατηγική απειλή και απειλούνται ακαδημαϊκοί που είναι επικριτικοί προς το Ισραήλ με «επαγγελματικό εξευτελισμό».

 

Ιούλιος: Θρίαμβο της καμπάνιας του παγκόσμιου μποϋκοτάζ του Ισραήλ, αποτέλεσε η απόρριψη από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Αυστραλία, μήνυσης που έγινε από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έδρα το Ισραήλ προς τον Ακαδημαϊκό στο Σίδνευ Jake Lynch, με κατηγορία ότι παραβιάζει τους αντι-ρατσιστικούς νόμους της χώρας.

 

Η Αφρικανική Ένωση Λογοτεχνίας [African Literature Association (ALA)] «υιοθετεί και τιμά το κάλεσμα της Παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών για μποϋκοτάζ των Ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.» Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται ότι η ALA υποστηρίζει το προταστευμένο δικαίωμα των φοιτητών και των καθηγητών, παντού, να προβαίνουν σε έρευνα και δημόσιες ομιλίες για το ζήτημα Ισραήλ/Παλαιστίνη και επίσης υποστηρίζει το κίνημα για μποϋκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS).

 

O Σύνδεσμος Κριτικών Εθνολογικών Μελετών (Critical Ethnic Studies Association) στις Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησε το ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ.

 

Ο Σύλλογος Φοιτητών (VCASA) του Βικτωριανού Κολλεγίου Τεχνών (στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, Αυστραλία) ομόφωνα ψήφισε ότι θα συμμετάσχει στο κίνημα BDS.

 

Οι βιβλιοθηκάριοι, αρχειοθέτες και εργάτες στον τομέα πληροφόρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας την «ηθική τους υποχρέωση να υψώσουν την φωνή τους μπροστά στην αδικία», καλούν τους συναδέλφους τους «να μποϋκοτάρουν και αποσύρουν επενδύσεις από εταιρείες που αντλούν κέρδος από την ισραηλινή κατοχή και αποικιοκρατία της Παλαιστίνης».

 

Αύγουστος: H εθνική εκτελεστική επιτροπή της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών (Hνωμένο Βασίλειο), που εκπροσωπεί 7 εκατομμύρια φοιτητές, υιοθέτησε το BDS.

 

1.200 καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές στην Ισπανία απαίτησαν την διακοπή των ακαδημαϊκών δεσμών με το Ισραήλ.

 

Ένα γράμμα, που το υπέγραψαν 327 Εβραίοι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και απόγονοί τους, με την υποστήριξη του Διεθνούς Εβραϊκού Αντι-Σιωνιστικού Δικτύου (International Jewish Anti-Zionist Network) δημοσιεύθηκε ως καταχώρηση στους New York Times, καταδικάζοντας την ισραηλινή «σφαγή» στη Γάζα και καλώντας σε πλήρες μποϋκοτάζ του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και των ακαδημαϊκών του ιδρυμάτων.

 

Ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, μελών του προσωπικού, διδακτορικών φοιτητών και ερευνητών του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικών Σπουδών [International Institute Social Studies (ISS)], στην Ακαδημία της Χάγης, συμπεριλαμβανομένων επτά βραβευμένων με το βραβείο Prince Claus, καλούν την ολλανδική κυβέρνηση να «εφαρμόσει επίσημα μποϋκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις κατά του Ισραηλινού Κράτους».

 

Το Ινστιτούτο Γυναικείων Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birzeit στην Παλαιστίνη, καλεί «όλους τους καθηγητές σε όλο τον κόσμο, όλες τις γυναικείες οργανώσεις, όλους όσοι παλεύουν για ελευθερία και δικαιοσύνη να πάρουν μία ξεκάθαρη θέση εναντίον των συνεχών εγκλημάτων του ρατσιστικού κράτους, των γενοκτονικών του πράξεων, και της κουλτούρας του των βιασμών … Να υποστηρίξουν την αντίσταση στη κατοχή και να συνταχθούν με το κίνημα για μποϋκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) αυτών του «ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

 

Περισσότεροι από 250 φιλόσοφοι και πολιτικοί θεωρητικοί καλούν σε μποϋκοτάζ του Ισραήλ.

 

Περισσότεροι από 100 καθηγητές Σπουδών της Μέσης Ανατολής και βιβλιοθηκάριοι καλούν σε ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ.

 

Σεπτέμβριος: Μέλη και ηγετικά στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) δεν θα ταξιδεύουν στο Ισραήλ καθώς το κόμμα είναι αλληλέγγυο με το λαό της Παλαιστίνης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ANC Gwede Mantashe, καλώντας σε «μποϋκοτάζ του Ισραήλ σε πολιτιστικό, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό επίπεδο, που περιλαμβάνει ταξιδιωτικό μποϋκοτάζ από τα μέλη και τους ηγέτες του ANC, του συνασπισμού κομάτων, από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, από τα μέλη του Κοινοβουλίου και από κυβερνητικούς αξιωματούχους.»

 

Οκτώβριος: Περισσότεροι από 1.000 ανθρωπολόγοι απ’ όλο τον κόσμο καλούν σε ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ.

 

Δεκάδες καθηγητές Εβραϊκών Σπουδών από Πανεπιστήμια και Κολλέγια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καταδικάζουν την τακτική δεξιών Σιωνιστικών ομάδων να κατασκοπεύουν φοιτητές και ακαδημαϊκούς που είναι επικριτικοί προς το Ισραήλ.

 

Η Ινδική Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϋκοτάζ του Ισραήλ (InCACBI) διοργανώνει εκστρατεία προκειμένου να διακοπούν οι σχέσεις του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Δελχί με το Ισραήλ.

 

Ο συγγραφέας Junot Díaz, που περιλαμβάνεται στη λίστα των New York Times ως συγγραφέας με τις υψηλότερες πωλήσεις, έχει λάβει βραβείο Pulitzer για το μυθιστόρημά του «Η σύντομη θαυμαστή ζωή του Όσκαρ Γουάο», και έχει τιμηθεί με το σημαντικό βραβείο Mc Arthur, γνωστό και ως Genius Grant, υιοθετεί την Καμπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϋκοτάζ του Ισραήλ [United States Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (USACBI)].

Νοέμβριος: Μία υψηλού κύρους αντιπροσωπεία από Ακαδημαϊκούς της Νότιας Αφρικής, πρώην ηγέτες κατά του Απαρτχάϊντ, εκπαιδευτές και ακτιβιστές μετά από επίσκεψή τους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη καλούν σε BDS κατά του Ισραήλ.

 

Ο Σύλλογος Μελετών Για Ειρήνη και Δικαιοσύνη [The Peace and Justice Studies Association (PJSA)], ένας επαγγελματικός διεθνής σύλλογος, που περιλαμβάνει επιστήμονες για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, ακτιβιστές και εκπαιδευτικούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, συμμετέχει στο κίνημα BDS.

 

Ένας θρίαμβος για το κίνημα για Μποϋκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) στην ετήσια σύνοδο της Ένωσης Σπουδών της Μέσης Ανατολής [Middle East Studies Association (MESA)] στην Ουάσινγκτον: Τα μέλη της που συμμετείχαν ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία 265 κατά 79, υπέρ ενός προσχεδίου απόφασης με την οποία υπερασπίζονται το δικαίωμα τους στο μποϋκοτάζ ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

 

Δεκέμβριος: Παρά μία δαπανηρή καμπάνια εναντίον του ΒDS, οι διοργανωτές υπέρ των απο-επενδύσεων στο UCLA πέτυχαν ένα θρίαμβο – σταθμό για την κοινωνική δικαιοσύνη με το ψήφισμα απόφασης για «Απο-επενδύσεις από Εταιρείες που συνδέονται με τη Βία κατά των Παλαιστινίων». Η απόφαση πέρασε με προβάδισμα 8-2-2. Προτάθηκε από 15 φοιτητικές οργανώσεις και υιοθετήθηκε από 17 ακόμα, ανεβάζοντας σε 32 το συνολικό αριθμό των φοιτητικών οργανώσεων που ήταν υπέρ των απο-επενδύσεων. Η ψηφοφορία στο UCLA σηματοδοτεί την 6η φοιτητική κυβέρνηση από τις 9 στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που αποφάσισε πλειοψηφικά να υποστηρίξει την απόσυρση επενδύσεων από εταιρείες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

 

Απόφοιτοι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και εργαζόμενοι επικύρωσαν την απόφαση υπ’ αριθ. 2865 στην Ένωση Εργαζομένων στις Αυτοκινητοβιομηχανίες (UAW) να συμμετάσχουν στο Παλαιστινιακό κίνημα BDS, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό προηγούμενο. Με την σαρωτική αυτή ψήφο τους, 65% προς 35%, είναι η πρώτη φορά που τα μέλη όλων των κύριων συνδικαλιστικών φορέων στις Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν θέση, μετά από περισσότερες από έξι δεκαετίες συνενοχής των Κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, των Πανεπιστημίων και υψηλόβαθμων συνδικαλιστών, με το ισραηλινό απαρτχάϊντ.

Μέλη του Αμερικανικού Ανθρωπολογικού Συνδέσμου κατά πλειοψηφία απέρριψαν ψήφισμα αντιτιθέμενο στο ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ, που είχε προταθεί από Σιωνιστικές ομάδες. Από τα 700 μέλη που πήραν μέρος στην Συνέλευση, μόνο 52 υποστήριξαν το αντιτιθέμενο στο BDS ψήφισμα.

06-01-2015

Πηγή: PACBI

[εδώ μπορείτε να βρείτε και συνδέσμους προς τα ψηφίσματα και τις αρχικές πηγές για κάθε περίπτωση]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: