Παλαιστινιακή καμπάνια ενάντια στην προμήθεια ισραηλινού αερίου

Αξιωματούχοι και λαϊκοί φορείς και ακτιβιστές διακήρυξαν την Τρίτη την απόρριψη της προμήθειας ισραηλινού αερίου.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση και κάποιοι φορείς του ιδιωτικού τομέα είχαν νωρίτερα υπογράψει μια συμφωνία για εισαγωγή φυσικού αερίου από το κατοχικό κράτος την 1/5/2014, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για 20 χρόνια.

Σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το Κίνημα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις [εναντίον του Ισραήλ], οι συμμετέχοντες κάλεσαν σε τερματισμό της παλαιστινιακής εξάρτησης από το Ισραήλ, και σε τοπική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου έξω από τις ακτές της Γάζας.

Ο Αμπάς Ζάκι, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, θεωρεί την προμήθεια ισραηλινού αερίου ως ένα μεγάλο εθνικό και στρατηγικό λάθος.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές του περασμένου έτους, για εισαγωγή προμηθειών φυσικού αερίου από το Ισραήλ για 20 χρόνια, θα παρέχει περισσότερη νομιμοποίηση στον ισραηλινό έλεγχο στην παλαιστινιακή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του BDS επεσήμανε πως έχουν ξεκινήσει καμπάνιες μποϊκοτάζ στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία για να πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών να αναστείλουν τις συμφωνίες αερίου με το Ισραήλ.

Στην ίδια γραμμή, ο επικεφαλής του Συνασπισμού για Λογοδοσία και Ακεραιότητα, Δρ. Άζμι Σουάιμπι, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής αρνήθηκε να του δώσει αντίγραφο της προκαταρτικής συμφωνίας.

Αποκάλυψε πως η παλαιστινιακή κυβέρνηση είναι εταίρος-κλειδί σε αυτήν τη συμφωνία μέσω του Παλαιστινιακού Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο είναι ένας σχεδόν κυβερνητικός οικονομικός φορέας.

Κάλεσε σε αναζήτηση άλλων εναλλακτικών για προμήθειες καυσίμων και αερίου, στο Κατάρ, την Τουρκία και τη Βενεζουέλα.

Πηγή: PIC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: