Ισραηλινό δικαστήριο ακυρώνει τον αποκλεισμό της Χανίν Ζοάμπι από τις εκλογές

Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την Τετάρτη την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του επόμενου μήνα, ενός μέλους της Κνεσέτ από την κοινότητα των Παλαιστινίων του Ισραήλ, όπως και εκείνη ενός ακροδεξιού ισραηλινού ακτιβιστή.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε απαγορεύσει τη συμμετοχή στο μέλος της Κνεσέτ Χανίν Ζοάμπι, μια τακτική επικρίτρια της δεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική προς το εβραϊκό κράτος».

Επίσης είχε αποκλείσει τον Μπαρούχ Μάρζελ, για φερόμενο ρατσισμό.

«Μπορεί να είναι υποψήφια» δήλωσε για τη Ζοάμπι ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου. «Το ίδιο μπορεί κι αυτός» (ο Μάρζελ).

Οι διαταγές αποκλεισμού απαιτούν την επικύρωση του Ανώτατου Δικαστηρίου για να ισχύσουν, και η απόρριψή τους από το δικαστήριο αναμενόταν ευρέως.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε αποκλείσει τη Ζοάμπι και από τις εκλογές του 2013 αλλά ο αποκλεισμός είχε πάλι ακυρωθεί.

Η Ζοάμπι απορρίπτει την ιδέα του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος και υποστηρίζει μια ενιαία χώρα όπου εβραίοι και Άραβες θα έχουν ίσα δικαιώματα.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των Αράβων του Ισραήλ, Αντάλαχ, δήλωσε πως η ακύρωση του αποκλεισμού της Ζοάμπι από το δικαστήριο, με μεγάλη πλειοψηφία, αποδεικνύει τα «ανάρμοστα κίνητρα» της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία «παρουσιάζει τους Άραβες (βουλευτές) ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας».

Οι αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής «δεν βλάπτουν μόνο τα αραβικά πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, αλλά επίσης παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματα των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, συγκεκριμένα τα δικαιώματά τους σε πολιτική συμμετοχή, στην ελευθερία της έκφρασης, στην ισότητα και την αξιοπρέπεια», προσθέτει η δήλωση.

Όσο για τον Μάρζελ, οπαδό του δολοφονηθέντα ρατσιστή ραβίνου Μέιρ Καχάνε, ο δικηγόρος του είπε ότι δυσφημιστικά σχόλια εναντίον μεταναστών και Αράβων που του αποδόθηκαν, είτε δεν έγιναν ποτέ, είτε είχαν παρερμηνευτεί.

Τον περασμένο μήνα, [μετά από την περυσινή αλλαγή της νομοθεσίας που ανέβασε το ποσοστό εισόδου στην Κνεσέτ από το 2% στο 3,25%] τέσσερα αραβικά κόμματα του Ισραήλ, αποφάσισαν να κατέβουν στις εκλογές της 17ης Μάρτη ως ενιαίο μπλοκ. Η Ζοάμπι είναι έβδομη στην ενιαία λίστα, για την οποία οι δημοσκοπήσεις λένε ότι μπορεί να κερδίσει 10 έως 13 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Το Ισραήλ έχει 1,3 εκατομμύριο Παλαιστίνιους πολίτες, που μερικές φορές αποκαλούνται Άραβες-Ισραηλινοί, οι οποίοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού.

Είναι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους κατά τη διάρκεια του μαζικού εκτοπισμού [Νάκμπα] του υπόλοιπου παλαιστινιακού πληθυσμού κατά τον πόλεμο του 1948, από τον οποίο προέκυψε το Κράτος του Ισραήλ.

Βασική πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: