Δύο ψηφίσματα για την Παλαιστίνη εγκρίθηκαν από το ιταλικό κοινοβούλιο – καταψηφίστηκε αυτό του κινήματος 5 αστέρων για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Στις 27 Φεβρουαρίου το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε δύο ψηφίσματα σχετικά με την Παλαιστίνη: το ένα που παρουσιάστηκε από το Δημοκρατικό κόμμα και ένα από ομάδες της Λαϊκής Περιοχής.

Και τα δύο ψηφίσματα εγκρίθηκαν, αλλά τα κείμενα είναι διαφορετικά. Η κυβέρνηση υποστήριξε και τις δύο προτάσεις. Τριακόσια μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ μόνο 45 το καταψήφισαν. Το ψήφισμα του Κινήματος των 5 αστέρων, που καλούσε σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους καταψηφίστηκε με 317 ψήφους έναντι 56 υπέρ.

Τα ψηφίσματα δεν είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση, δηλαδή δεν περιέχουν νομικές υποχρεώσεις, παρά μόνο πολιτικές υποδείξεις που το κοινοβούλιο απευθύνει στην κυβέρνηση.

Το ψήφισμα του Δημοκρατικού Κόμματος, του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, υποστηρίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Το κείμενο καλεί την κυβέρνηση «να συνεχίσει την άνευ όρων υποστήριξη στο σκοπό της εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους που θα υφίσταται με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης και της καθολικής ανάληψης της κοινής δέσμευσης να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα ζουν με ασφάλεια και προστατευμένοι από κάθε βία και πράξεις τρομοκρατίας». Οπότε καλεί την κυβέρνηση να «προωθήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και τα θεμιτά συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ.»

Το ψήφισμα της Λαϊκής Περιοχής δεν αναγνωρίζει ρητά την Παλαιστίνη και καλεί την κυβέρνηση «να προωθήσει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και του κοσμικού της αντιπάλου, της Φατάχ, η οποία μέσα από την αναγνώριση του Ισραήλ και την εγκατάλειψη της βίας θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, Δρ. Χανάν Ασράουι εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τα μέλη της Κάτω Βουλής της Ιταλίας για την υπερψήφιση του ψηφίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, που υποστηρίζει «το σκοπό … της εγκαθίδρυσης παλαιστινιακού κράτους». Εντούτοις δήλωσε ότι «παρόλα αυτά δυστυχώς το ψήφισμα δεν δέσμευσε σε άνευ όρων και επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης».

«Είμαστε επίσης απογοητευμένοι από το δεύτερο ψήφισμα, από τη Νέα Κεντροδεξιά που όχι μόνο δεν αναφέρει την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αλλά αντίθετα καλεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς», πρόσθεσε η Ασράουι σε δήλωσή της.

«Η ανεξαρτησία μας δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, την αμοιβαία αναγνώριση ή άλλες προϋποθέσεις. Έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην άσκηση κυριαρχίας στη γη μας χωρίς άδεια από τη δύναμη κατοχής».

«Καλούμε την ιταλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος χωρίς προϋποθέσεις, να αναλάβει σοβαρά και συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή και να εργαστεί προς μια δίκαιη ειρήνη

Καλούμε επίσης τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να αναγνωρίσουν επίσημα το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και να καταστήσουν το Ισραήλ υπόλογο με τιμωρητικά μέτρα για τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των εγκλημάτων πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Η ισραηλινή στρατιωτική κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών διαρκεί πάνω από 47 χρόνια. Ολόκληρες γενιές δεν έχουν βιώσει ούτε μια στιγμή ελευθερίας και έχουν μεγαλώσει εν μέσω αποικιοποίησης της γης τους.

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σέβεται και εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο.

Η Ιταλία είχε ήδη ψηφίσει υπέρ της έμμεσης αναγνώρισης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Νοεμβρίου 2012. Στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Σουηδία και άλλες χώρες επίσης είχαν υπερψηφίσει.

Η σουηδική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης από πέρυσι.

Πρόκειται για μια πράξη μεγάλου συμβολισμού αλλά και πρακτική: μια ψήφιση που θα κάνει τη διαφορά σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, μια πράξη που απαντά θετικά όχι μόνο στο παλαιστινιακό αίτημα αλλά και στους πάνω από χίλιους Ισραηλινούς (ανάμεσά τους συγγραφείς, διπλωμάτες, πολιτικοί, επαγγελματίες, αξιωματικοί και στρατηγοί), που απέστειλαν επιστολή στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ζητώντας μια ψήφο που θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης άνευ όρων.

Στο μεταξύ η ισραηλινή πρεσβεία στη Ρώμη εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι «αναγνωρίζει θετικά την επιλογή του ιταλικού κοινοβουλίου να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και να προτιμήσει να υποστηρίξει απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Το ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, Ναμπίλ Σάαθ, είπε στο πρακτορείο Μαάν, ότι η Παλαιστίνη ακολούθως θα επιδιώξει αναγνώριση από τα κοινοβούλια της Δανίας και της Ελλάδας.

Βασικές πηγές: PNN, IMEMC, Jerusalem Post

Δευτερεύουσες πηγές: I24NEWS, Maan,

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: