Πύλη προς τα Ιεροσόλυμα (+ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

13_sboarini_196-338

Η ισραηλινή συνοροφυλακή κάνει επιδρομή με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα

Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

Δημοσίευση: Φύλλο 255 – 21/3/2015

Τις ημέρες των ισραηλινών εκλογών συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή οι πρακτικές της έξωσης των Παλαιστίνιων από τη γη τους, όπως και η αντίσταση.

Την Τετάρτη ένοπλοι έποικοι κατέλαβαν σπίτι παλαιστινιακής οικογένειας στο Σιλουάν στη Νότια Χεβρώνα, συνελήφθησαν αγρότες που φύτευαν κηπευτικά, ενώ στην Κοιλάδα του Ιορδάνη κατεδαφίστηκαν σπίτια που είχαν μάλιστα απόφαση δικαστηρίου ότι είναι νόμιμα.

Λίγες μέρες πριν, η αστυνομία της κατοχής κατεδάφισε την κατασκήνωση διαμαρτυρίας με το όνομα «Πύλη προς τα Ιεροσόλυμα». Η διαμαρτυρία εναντιώνεται στην κατάληψη από το Ισραήλ της περιοχής ανάμεσα στα Ιεροσόλυμα και τον εποικισμό Μάλε Αντουμίν. Η περιοχή αυτή, η ονομαζόμενη Ε1, είναι κομβικής σημασίας ως περίμετρος των Ιεροσολύμων. Μέχρι σήμερα λόγω κυρίως της διεθνούς πίεσης αλλά και των οικονομικών προβλημάτων έχουν σταματήσει τα σχέδια που θα εδραιώσουν τον έλεγχο της περιοχής, την αποκοπή της Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Όχθη, αλλά και τον διαμελισμό της ήδη κατακερματισμένης Δυτικής Όχθης στα δύο.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, άνθρωποι από την κοινότητα των Βεδουίνων αλλά και κάτοικοι της περιοχής Άμπου Ντις. Το Άμπου Ντις είναι ένα προάστιο των Ιεροσολύμων που σήμερα έχει αποκοπεί από το Τείχος.

Μάλιστα στα σχέδια της κατοχής είναι να καταλάβει την περιοχή και να μεταφέρει εκεί Βεδουίνους που θα εκδιώξει από τη Νέγκεβ.

Ο δήμαρχος του Άμπου Ντις λέει ότι είχαν ξεκινήσει την κατασκήνωση από τις αρχές Φλεβάρη γνωρίζοντας τα σχέδια της κατάληψης της περιοχής. «Συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται μέσα στο Ισραήλ» προσθέτει.

Ενώ οι αστυνομία περικύκλωνε την κατασκήνωση οι διαδηλωτές την ενίσχυαν στήνοντας περισσότερες κατασκευές. Μιλούσαν για την αναγκαία ενότητα μπροστά στη διαρκή κλοπή γης. Πόσο μάλλον όταν η κλοπή συνδυάζεται με προσπάθειες να στραφεί η μια παλαιστινιακή κοινότητα εναντίον της άλλης.

Η αστυνομία διέλυσε την κατασκήνωση με χτυπήματα και δακρυγόνα αλλά οι κάτοικοι λένε ότι θα επιστρέψουν. «Όσες φορές χρειαστεί…»

(Πηγή: electronic intifada)

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com

Παρατίθεται και φωτορεπορτάζ:

22_sboarini_196-671

Παραπήγματα Βεδουίνων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την κατασκήνωση. Οι κάτοικοι δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα το πρωινό της εκκένωσης.

23_sboarini_196-674

Ο Μαχμούντ, 25 ετών, ανήκει στη βεδουίνικη κοινότητα Τζαχαλίν. «Συμμετείχα στη διαμαρτυρία, είμαστε όλοι μαζί, δε θέλουμε να μεταφερθούμε στη γη κάποιου άλλου.»

04_sboarini_196-127

Ο Ναμπίλ Αμπντάλα, 67 ετών, είναι από το Αμπού Ντις. Ήρθα [στην κατασκήνωση διαμαρτυρίας] επειδή το Ισραήλ παίρνει τη γη μας. Πρέπει όλοι να κατέβουμε εδώ κάτω, και να σταθούμε όλοι μαζί και να την υπερασπιστούμε.»

05_sboarini_196-131

Ακτιβιστές στήνουν περισσότερες ξύλινες κατασκευες, καθώς η ισραηλινή συνοροφυλακή ετοιμάζεται να διαλύσει την κατασκήνωση για έκτη φορά.

07_sboarini_196-072

Ο Νταούντ είναι Βεδουίνος από την φυλή Τζαχαλίν. Ζει στο κοντινό Τζαμπάλ Αλ Μπάμπα και το σχέδιο για την Ε1 θα εκτοπίσει την κοινότητά του στο Αμπού Ντις. «Είμαστε από τη Μπιρ Αλ Σάμπα. Αν είναι να μετακινηθούμε, τότε θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί», λέει αναφερόμενος στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων από την πόλη που βρίσκεται στην έρημο Νάκαμπ (Νεγκέβ).

08_sboarini_196-309

Ο Θάερ Ανίς είναι συντονιστής του κλάδου της Ιερουσαλήμ, της Επιτροπής Λαϊκής Αντίστασης. “Το σχέδιο Ε1 θα εκτοπίσει τις παλαιστινιακές κοινότητες γύρω από την Ιερουσαλήμ και θα καταστρέψει τον τρόπο ζωής των Βεδουίνων. Θα πρέπει να αντισταθούμε σ’ αυτό», λέει.

10_sboarini_196-224

Διαδηλωτές γύρω από μια από τις φωτιές που άναψαν για να ζεσταθεί η κατασκήνωση.

11_sboarini_196-305

Η Αφάφ Φαρούν, 31 ετών, είναι δασκάλα και πολιτική ακτιβίστρια. «Αυτό είναι το σπίτι μας και πρέπει να το υπερασπιστούμε.», λέει.

12_sboarini_196-301

O χατζής Άττα, 70 ετών, είναι από το Αμπού Ντις και έχει στην ιδιοκτησία του ένα κομμάτι της γης που το Ισραήλ έχει ορίσει για την εξαναγκαστική μεταφορά των Βεδουίνων από την Ε1.

Bawwabet Al Quds (Gateway to Jerusalem) was set up in early February  to protest Israel's construction plans for the E1 area. It brings together Palestinian activists from the popular resistance committee, Jahalin Bedouins and inhabitants of Abu Dis.  Abu Dis, West Bank. 16 February 2015

Η ισραηλινή συνοροφυλακή περικυκλώνει την κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο Αμπού Ντις προετοιμάζοντας την εκκένωσή της από τους ακτιβιστές. Η κατασκήνωση είχε στηθεί στις αρχές Φλεβάρη.

14_sboarini_196-345

Οι ισραηλινοί συνοροφύλακες επιτίθενται στον Σουλτάν Αμπού Αλ Εϊνίν.Ο Αμπού Αλ Εϊνίν έχει ρόλο συντονιστεί μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

15_sboarini_196-378

Ο Σουλτάν Αμπού Αλ Εϊνίν υποφέρει από τα δακρυγόνα.

16_sboarini_196-466

Οι ισραηλινοί συνοροφύλακες απομακρύνουν έναν από τους τέσσερις διαδηλωτές που συνέλαβαν εκείνη τη μέρα.

18_sboarini_196-575

Ο Παλαιστίνιος βουλευτής Δρ. Μούσταφα Μπαργούτι, ελέγχει το σφυγμό του χατζή Άττα μετά την πτώση του κατά τη διάρκεια μιας αψιμαχίας με ισραηλινούς συνοροφύλακες.

19_sboarini_196-422

Αφότου η ισραηλινή συνοροφυλακή διέλυσε τους διαδηλωτές προς τους κοντινούς λόφους, ήρθαν εργάτες για να διαλύσουν την κατασκήνωση.

21_sboarini_196-596

Γερανός σηκώνει μια από τις τσίγγινες παράγκες από τις οποίες αποτελείτο η κατασκήνωση της Πύλης προς τα Ιεροσόλυμα. Οι ακτιβιστές υποσχέθηκαν ότι θα την ξαναστήσουν.

/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: