Παραμένει στη φυλακή 15χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη τα Χριστούγεννα

σκίτσο του Mohammad Saba’aneh για την Electronic Intifada

 

 

του Patrick O. Strickland

 

O Χουσάμ Αλ Σέιχ κρατά μια φωτογραφία του 15χρονου γιου του Χάλεντ και εξηγεί πώς τον συνέλαβαν ισραηλινοί στρατιώτες ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ο Χάλεντ συνελήφθη ενώ έπαιζε με τους φίλους του κοντά στο τείχος που έχτισε το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στα νότια του Μπέιτ Ανάν, του χωριού λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ όπου ζει η οικογένεια Αλ Σέιχ. Οι ισραηλινοί στρατιώτες τον κατηγόρησαν ότι πετούσε πέτρες, αν και o Χουσάμ υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κανείς στην περιοχή που θα μπορούσε να τραυματιστεί.

«Πώς το να πετάς πέτρες σε έναν τοίχο από μπετόν μπορεί να βλάψει κάποιον;», αναρωτιέται. «Πραγματικά πρέπει να πιστέψουμε ότι ένα παιδί 15 χρονών συνιστά απειλή για το Ισραήλ;»

Θυμάται ότι ο Χάλεντ συνελήφθη περίπου στις 3 το μεσημέρι, αλλά στον Χουσάμ δεν επετράπη να δει το γιο του μέχρι τα μεσάνυχτα. «Έφτασα στον εποικισμό Μπινγιαμίνα όπου τον κρατούσαν. Μου επέτρεψαν να τον δω μέσα από μια τζαμαρία», δήλωσε στην Electronic Intifada, εξηγώντας ότι το πρόσωπο του παιδιού ήταν μελανιασμένο και γεμάτο αίμα.

Ο Χάλεντ είναι ένα μόνο από τα πάνω από 1.200 παλαιστίνια παιδιά που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής το 2014, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της PLO.

H PLO υπολoγίζει ότι το Ισραήλ έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 10.000 παιδιά από το 2000 και μετά.

Περίπου 500 με 700 παιδιά διώκονται στα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ηλικίας μόλις 12 ετών, όπως αναφέρει η οργάνωση Defence for Children International-Palestine (DCI-P).

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις του ισραηλινού στρατοδικείου, ένας δικαστής τελικά καταδίκασε τον Χάλεντ σε φυλάκιση 4 μηνών και χρηματικό πρόστιμο στην οικογένειά του ύψους 2.000 σέκελ (περίπου 500 δολάρια).

Αν και το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι παρέχει στους Παλαιστίνιους ευθυδικία, ένα στρατιωτικό έγγραφο του 2011, που αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αποδεικνύει ότι πάνω από το 99% των Παλαιστινίων που δικάστηκαν από στρατιωτικά δικαστήρια της Δυτικής Όχθης το προηγούμενο έτος κρίθηκαν ένοχοι.

Περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι – μεταξύ των οποίων 163 παιδιά – κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer που εδρεύει στη Ραμάλα.

 

«Ακούμε συνέχεια τρομακτικές ιστορίες»

Ο Χουσάμ ανησυχεί για την υγεία του γιου του. Επειδή ο Χάλεντ πάσχει από αναιμία, πρέπει να επισκέπτεται γιατρό για εξετάσεις τακτικά και να παίρνει φάρμακα τρεις φορές τη μέρα.

«Οι [ισραηλινές] αρχές δεν μου επέτρεψαν να μιλήσω με τον ίδιο, έτσι δεν είμαι σίγουρος αν έχει την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη», λέει ο Χουσάμ.

Αν και ο Χουσάμ και η σύζυγός του έχουν υποβάλει αρκετές αιτήσεις για να επισκεφθούν τον Χάλεντ στη φυλακή, οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν απαντήσει σε καμία. «Ακόμα περιμένουμε μια απάντηση».

Ο Χουσάμ μπόρεσε να δει τον γιο του κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων στην Οφέρ, μια ισραηλινή στρατιωτική φυλακή κοντά στη Ραμάλα. Ωστόσο, τον υποχρέωσαν να κάθεται στην πίσω σειρά και προειδοποιήθηκε ότι θα αποβληθεί από την αίθουσα αν προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Χάλεντ.

«Φαινόταν πολύ άρρωστος», θυμάται ο Χουσάμ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανησυχώ ότι δεν του δίνουν τα φάρμακά του ή ίσως όχι τη σωστή δοσολογία. Η ασθένειά του πρέπει να παρακολουθείται στενά από γιατρό. Ακούμε συνέχεια ιστορίες τρόμου σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στις φυλακές [του Ισραήλ]».

Μετά από μία από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, ισραηλινοί αξιωματικοί σταμάτησαν τον Χουσά, καθώς έφευγε με τη σύζυγό του. «Τους άφησαν όλους να βγουν έξω εκτός από μένα», θυμάται. «Στη συνέχεια απείλησαν να με συλλάβουν επειδή έχω μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση του γιου μου».

Τελικά τον άφησαν να επιστρέψει στο σπίτι του.

 

Η συνήθης κακοποίηση

Ο Χουσάμ πιστεύει ότι οι μώλωπες και το αίμα στο πρόσωπό του γιου του ήταν το αποτέλεσμα ξυλοδαρμού που υπέστη από τους στρατιώτες καθοδόν προς το κέντρο ανάκρισης στον εποικισμό Μπινγιαμίνα.

Ο Χάλεντ δεν είναι το μόνο παιδί του Χουσάμ που έχει συλληφθεί από το Ισραήλ. Τρεις ακόμα από τους γιους του είχαν επίσης συλληφθεί κατά καιρούς στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Κάθε ένας από αυτούς, μας πληροφορεί ο Χουσάμ, είχε υποστεί σωματική βία στα χέρια των ισραηλινών στρατιωτών.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Έρευνα της DCI-P αποκαλύπτει ότι τα τρία τέταρτα των παλαιστίνιων παιδιών που κρατούνταν από το Ισραήλ το 2014 υπήρξαν θύματα κάποιας μορφής σωματικής βίας κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ της σύλληψης και της ανάκρισής τους. Τα μισά από αυτά επίσης τα διέταξαν να γδυθούν και τα υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο.

Μεταξύ 2012 και 2014, το Ισραήλ έθεσε επίσης 54 παιδιά σε απομόνωση πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες για οποιοδήποτε αδίκημα.

Οι ισραηλινοί ανακριτές συχνά δένουν τα μάτια και τα χέρια των παιδιών και τα απειλούν, σύμφωνα με διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2013 από την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem δίνει μια φρικιαστική εικόνα της συστηματικής κακοποίησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από το Ισραήλ.

Από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2013, η B’Tselem διερεύνησε δεκάδες περιπτώσεις κακοποίησης σε ένα αστυνομικό τμήμα στον ισραηλινό εποικισμό Ετσιόν στη Δυτική Όχθη. Από τα 56 κρατούμενα παιδιά, τουλάχιστον 12 ανέφεραν ότι οι ανακριτές απείλησαν τα ίδια ή θηλυκά μέλη της οικογένειάς τους με βιασμό, τραυματισμό των γεννητικών οργάνων ή άλλες μορφές σεξουαλικής βίας.

Μια πρόσφατη έκθεση της UNICEF, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα. Από 208 ένορκες καταθέσεις που η UNICEF συγκέντρωσε το 2013, τουλάχιστον 163 παιδιά ανέφεραν ότι δεν ενημερώθηκαν επαρκώς σχετικά με τα νομικά δικαιώματά τους, ιδίως το δικαίωμα σε συνήγορο και το δικαίωμα να παραμείνουν σιωπηλά.

Πίσω στο Μπέιτ Ανάν, o Χουσάμ και η οικογένειά του περιμένουν την ημερομηνία απελευθέρωσης του Χάλεντ στις 24 Απριλίου.

«Είμαστε πολύ φοβισμένοι για τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκαν πίσω από τα κάγκελα», λέει ο Χουσάμ. «Δεν έχουμε ιδέα τι έχει περάσει δεδομένου ότι δεν μας επέτρεψαν να του μιλήσουμε. Θέλουμε απλώς να έρθει πίσω στο σπίτι».

 

Άρθρο μεταφρασμένο από την Electronic Intifada

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: