Μαρτυρία αυστραλής δημοσιογράφου: Oι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βάζουν στο στόχαστρο δημοσιογράφους στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός διοικητής που εμπόδισε την είσοδο της συντάκτριας στο χωριό Καφρ Καντούμ – καθώς λάμβαναν χώρα συγκρούσεις – για πάνω από δύο ώρες. (Mel Frykberg/IPS)

 

Καθίσταται όλο και πιο επικίνδυνη η κάλυψη διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και παλαιστινίων διαδηλωτών στη Δυτική Όχθη, καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων που τραυματίζονται, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια εσκεμμένη στοχοποίηση εναντίον τους από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, συνεχίζει να αυξάνεται.

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Ισραήλ [στο εξής ΕΑΞΤ-Ι] έχει εκδώσει πολλές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την κακομεταχείριση, την παρενόχληση και τους πυροβολισμούς σε βάρος τόσο ξένων όσο και παλαιστινίων δημοσιογράφων.

«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ζητά από την ισραηλινή συνοριακή αστυνομία (μία παραστρατιωτική μονάδα) να θέσει άμεσα τέλος σε αυτό το κύμα επιθέσεων κατά δημοσιογράφων. Μέσα σε μία μόλις βδομάδα, συνοριακοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν τουλάχιστον 4 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που εργάζονται για διεθνή μέσα ενημέρωσης, τραυματίζοντάς τους και προκαλώντας φθορές σε ακριβό εξοπλισμό. Όλες αυτές οι επιθέσεις δείχνουν να ήταν απρόκλητες», σύμφωνα με μία από τις πολυάριθμες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από την ΕΑΞΤ-Ι.

Η αυξανόμενη τάση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά κατά παλαιστινίων διαδηλωτών έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει και τους δημοσιογράφους.

«Μια αλλαγή στην τακτική φαίνεται να είναι ο λόγος για την άνευ προηγουμένου επιθετική συμπεριφορά των αρχών κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ», όπως αναφέρεται σε μια άλλη ανακοίνωση της ΕΑΞΤ-Ι.

Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν σε τακτική βάση απευθείας πυροβολισμούς εναντίον δημοσιογράφων με μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη.

Δακρυγόνα, που σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο πρέπει να εκτοξεύονται από ασφαλή απόσταση και σε ανοδική κατεύθυνση ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφων από κοντινή απόσταση, ακόμα και όταν οι τελευταίοι βρίσκονταν έξω από τη γραμμή του πυρός.

Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και εικονολήπτες που εργάζονται για ξένα πρακτορεία και τοπικά μέσα ενημέρωσης πληρώνουν το κύριο τίμημα αυτών των επιθέσεων αφού η κακομεταχείριση και η άσκηση βίας σε βάρος των παλαιστινίων, κυρίως των ανδρών, συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της κατοχής της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ.

Ένας συνάδελφος από το IPS (Inter Press Service), εικονολήπτης στην παλαιστινιακή τηλεόραση, πριν από αρκετούς μήνες δέχτηκε στο πόδι σφαίρα διαμετρήματος 0.22 ιντσών από τουφέκι Ruger ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή, ενώ κάλυπτε συγκρούσεις στο χωριό Καφρ Καντούμ στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Σε μια προηγούμενη περίπτωση και ενώ έφευγε από το ίδιο χωριό, ισραηλινοί στρατιώτες τράβηξαν στην άκρη το όχημά του, τον έσυραν έξω και τον κακοποίησαν.

Άλλος ένας συνάδελφος από το IPS, εικονολήπτης του Reuters, πυροβολήθηκε δύο φορές και στα δύο πόδια με μεταλλική σφαίρα με λαστιχένια επικάλυψη 0.5 χλστ. σε μια από τις διαδηλώσεις που γίνονται κάθε Παρασκευή. Την προηγούμενη βδομάδα ο ίδιος δέχτηκε απευθείας επίθεση με δακρυγόνο.

«Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η αισθητή αύξηση του αριθμού των παλαιστινίων δημοσιογράφων που δέχονται σκόπιμη επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα σχετικά με την αύξηση της βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον Παλαιστινίων δημοσιογράφων που εκδόθηκε το προηγούμενο έτος.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ισραηλινές αρχές, ειδικά τις στρατιωτικές, να σεβαστούν τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις και τους υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε στις 28 Μαρτίου ψήφισμα που αναγνωρίζει τη σημασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κάλυψη των διαδηλώσεων και καταδικάζει οποιαδήποτε βίαιη επίθεση κατά των δημοσιογράφων που τις καλύπτουν.»

Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρυσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν 17 παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ακόμη και σε περιπτώσεις που βρίσκονταν μακριά από το πεδίο των μαχών.

Οι δημοσιογράφοι του IPS δέχτηκαν πολλές επιθέσεις εναντίον τους όλα αυτά τα χρόνια και έχουν επίσης υποστεί παρενόχληση από ισραηλινούς στρατιώτες ενώ προσπαθούσαν να καλύψουν συγκρούσεις.

Την περασμένη Παρασκευή, ισραηλινοί στρατιώτες με κράτησαν για πάνω από δύο ώρες κάτω από τον ήλιο όταν επιχείρησα να μπω στο Καφρ Καντούμ όπου είχαν ξεσπάσει μεγάλων διαστάσεων συγκρούσεις.

Αυτή τη φορά απαγορεύτηκε η είσοδος και σε άλλους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, όπως επίσης σε ασθενοφόρα και σε πολλούς διαδηλωτές.

Με διαπίστευση τύπου από την ισραηλινή κυβέρνηση, αυτήν την ίδια που αρνούνται σε παλαιστίνιους δημοσιογράφους, μπόρεσα να έρθω σε επαφή με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού που τελικά συντόνισε την είσοδό μου, αλλά μόνο μετά από αρκετές ώρες ορθοστασίας κάτω από τον ήλιο.

Ούτε δέχτηκα επίθεση, ούτε κατέσχεσαν οτιδήποτε από τον εξοπλισμό μου…άλλο ένα προνόμιο του να είναι κανείς λευκός και Δυτικός!

Ένα παλαιστίνιος συνάδελφος και εικονολήπτης είχε πολύ διαφορετική αντιμετώπιση ένα μήνα πριν, όταν ένας ισραηλινός στρατιώτης κατέσχεσε την κάμερά του έξω από το προσφυγικό στρατόπεδο Τζαλαζούν κοντά στη Ραμάλα.

Όταν προσπάθησε να πάρει πίσω τον ακριβό εξοπλισμό του τον προειδοποίησαν να υποχωρήσει και ήξερε ότι ήταν καλύτερα να μη δώσει συνέχεια στο θέμα.

Ωστόσο, όταν προώθησα η ίδια το ζήτημα στον διοικητή, η κάμερα επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη της αφού πρώτα ο αξιωματικός με πήρε κατά μέρος για μια “επίθεση γοητείας”, διατάζοντας ταυτόχρονα τον παλαιστίνιο συνάδελφο να σταθεί πιο πίσω.

Σε μια άλλη περίπτωση συνόδευα ένα παλαιστινιακό ασθενοφόρο που προσπαθούσε να προσεγγίσει το προσφυγικό στρατόπεδο Τζαλαζούν για να βοηθήσει νεαρούς Παλαιστίνιους που είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό.

Αρκετά στρατιωτικά τζιπ είχαν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο στρατόπεδο και αρνήθηκαν να μετακινηθούν όταν τους το ζήτησε ο οδηγός του ασθενοφόρου.

Αφού βγήκα και μίλησα στους στρατιώτες, δείχνοντάς τους τα διαπιστευτήριά μου για άλλη μια φορά, το τζιπ έκανε στην άκρη και επέτρεψε στο ασθενοφόρο να συνεχίσει.

Οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται σε ένα βαθμό για το πώς απεικονίζονται στα δυτικά μέσα.

Αυτό έγινε προφανές σε μένα κατά τη διάρκεια της κάλυψης βίαιων συγκρούσεων. Μόλις διαπιστώθηκε ότι είμαι Αυστραλή, λευκή και γυναίκα, μειώθηκε η επιθετικότητα των ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούσαν μάλιστα να με πάρουν με το μέρος τους ρωτώντας με αν είμαι καλά και συμβουλεύοντάς με να προσέχω.

Ωστόσο, ξέρω πολύ καλά ότι θα μπορούσα εύκολα να πέσω θύμα των ισραηλινών πυρών αν δεν είμαι εξαιρετικά προσεκτική ώστε, με βάση αυτό, επιλέγω να μείνω μακριά από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Άρθρο μεταφρασμένο από το Middle East Eye

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: