Η ιστορία δύο μαραθωνίων και ο μικρόκοσμος του ισραηλινού απαρτχάιντ

Στιγμιότυπο από τον παλαιστινιακό μαραθώνιο δίπλα σε στρατιωτικό πύργο ελέγχου του ισραηλινού Τείχους.

 

 

του Ben White

 

Η Δυτική Όχθη κόπηκε στα δύο την Πέμπτη 9 Απριλίου προκειμένου οι ισραηλινοί έποικοι να μπορέσουν να τρέξουν σε έναν μαραθώνιο. Για επτά ώρες, από τις 6 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έκλεισαν τον βασικό οδικό άξονα Βορρά-Νότου των Παλαιστινίων προκειμένου να διευκολυνθεί ο “Μαραθώνιος της Βίβλου”, ένας αγώνας δρόμου που διασχίζει προς τα ανατολικά τη Δυτική Όχθη και καταλήγει στον ισραηλινό εποικισμό Shilo.

Εκτός από την αρχή, σχεδόν το σύνολο της διαδρομής βρίσκεται μέσα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που συνιστά μία ακόμη ένδειξη της de facto προσάρτησης από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης και της ανάδυσης της πραγματικότητας του “ενός κράτους” και μάλιστα τύπου απαρτχάιντ.

Ο αγώνας δρόμου συμπεριέλαβε το πανεπιστήμιο Ariel, ένα ισραηλινό ακαδημαϊκό ίδρυμα που εδρεύει στον παράνομο ομώνυμο εποικισμό. Ο εποικισμός Shilo, όπου φιλοξενήθηκαν ο τερματισμός του μαραθωνίου και διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις μετά τη λήξη του, έχει πληθυσμό σχεδόν 3.000 εποίκων και περιβάλλεται από παλαιστινιακά χωριά στην καρδιά της Δυτικής Όχθης.

Ο μαραθώνιος των εποίκων πραγματοποιήθηκε δύο βδομάδες μετά τον τρίτο Μαραθώνιο της Παλαιστίνης που έγινε στη Βηθλεέμ. Περίπου 3.000 παλαιστίνιοι και διεθνείς δρομείς συμμετείχαν στον αγώνα αυτό, συμπεριλαμβανομένων 46 Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, που πήραν άδεια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από το Ισραήλ για να μεταβούν στη Δυτική Όχθη.

 

 

 

 

 

Οι διοργανωτές, ωστόσο, αυτού του αγώνα δρόμου δεν μπόρεσαν να βρουν μια ενιαία διαδρομή 42 χλμ. που να μην συναντά κάποιο ισραηλινό σημείο ελέγχου ή οδόφραγμα. Η Βηθλεέμ είναι περικυκλωμένη από το τείχος διαχωρισμού, ισραηλινούς εποικισμούς και εκτάσεις υπό ισραηλινό έλεγχο. Οι μαραθωνοδρόμοι υποχρεώθηκαν έτσι να ολοκληρώσουν δύο γύρους της ίδιας διαδρομής.

 

 

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2014 τεκμηριώνονται 490 διαφορετικά εμπόδια της ελεύθερης κυκλοφορίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων σημεία ελέγχου, αναχώματα και οδικές πύλες. Δεν περιλαμβάνεται σε αυτά το τείχος του απαρτχάιντ που αποκλείει τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους και τις γειτονικές κοινότητες.

Όπως επίσης δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, «σε αυτούς τους περιορισμούς της ελεύθερης μετακίνησης των Παλαιστινίων» περιλαμβάνεται «ο αποκλεισμός τους από τη χρήση παρακαμπτήριων οδών που κατασκευάστηκαν για τους ισραηλινούς εποίκους.»

Αυτό το ισραηλινό σύστημα σημαίνει ότι περίπου 350.000 εβραίοι ισραηλινοί (χωρίς να υπολογίζονται άλλοι 300.000 στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ) ζουν σε ένα δίκτυο αποικιών μεταξύ των Παλαιστινίων στους οποίους έχει επιβληθεί ένα στρατιωτικό καθεστώς που διευκολύνει τον εποικισμό της γης και την αρπαγή των φυσικών πόρων.

Το 2012, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) κατήγγειλε μια σειρά από ισραηλινές παραβιάσεις των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Το Ισραήλ, σύμφωνα με την επιτροπή, ήταν υπεύθυνο για «την εφαρμογή… δύο εντελώς ξεχωριστών νομικών συστημάτων και συνόλων θεσμικών οργάνων, από τη μία για τις εβραϊκές κοινότητες που συγκεντρώνονται σε παράνομους εποικισμούς και από την άλλη για τους παλαιστινιακούς πληθυσμούς που ζουν σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πολιτικές του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «ισοδυναμούν με de facto διαχωρισμό», ενώ ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη προχώρησε περαιτέρω προτρέποντας το Ισραήλ «να εξαλείψει» τις πολιτικές που παραβιάζουν την απαγόρευση «του φυλετικού διαχωρισμού και του απαρτχάιντ.»

Αυτή η ιστορία των δύο μαραθωνίων μας υπενθυμίζει ότι το ισραηλινό απαρτχάιντ είναι ζωντανό, εύρωστο και δεν απειλείται λόγω της στήριξης και της συνενοχής των διεθνών συμμάχων της χώρας.

Άρθρο μεταφρασμένο από το MEMO

Οι φωτογραφίες από τον παλαιστινιακό μαραθώνιο είναι του Alex Shams από το Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: