Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης καλούν σε απόσυρση επενδύσεων από εταιρείες που προμηθεύουν τον ισραηλινό στρατό

21.-New-York-University-–-New-York-City-New-York-USA

του Alex Kane

 

Περίπου 120 καθηγητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) καλούν το ακαδημαϊκό ίδρυμα να αποσύρει επενδύσεις από εταιρείες που συνδέονται με την ισραηλινή κατοχή.

Δεν είναι σαφές σε ποιες εταιρείες έχει επενδύσει το NYU. Οι φοιτητές και οι καθηγητές που πιέζουν για απόσυρση επενδύσεων υπό το σύνθημα «Το ΝYU έξω από την κατεχόμενη Παλαιστίνη» διατείνονται ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στο θέμα των επενδύσεων του πανεπιστημίου. Υποψιάζονται, ωστόσο, ότι όπως και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ το NYU έχει επενδύσει σε αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύουν τον ισραηλινό στρατό με όπλα που χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις στη Γάζα και για την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Η έκκληση αυτή των καθηγητών αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου κινήματος για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) κατά του Ισραήλ που έχει γνωρίσει αρκετή επιτυχία σε φοιτητικούς συλλόγους, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια. Το κίνημα του BDS στα πανεπιστήμια πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ενώ οδήγησε και σε εντάσεις μεταξύ των φοιτητών που υπεραμύνονται του Ισραήλ και εκείνων που παλεύουν για την απόσυρση επενδύσεων. Τον Μάρτιο, οι Φοιτητές για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη του NYU παρουσίασαν μια μακέτα του τείχους διαχωρισμού κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας του Ισραηλινού Απαρτχάιντ την ίδια στιγμή που από την άλλη πλευρά του δρόμου φοιτητές υπέρ του Ισραήλ διαδήλωναν κρατώντας ισραηλινές σημαίες.

Στο NYU οι φοιτητές και οι καθηγητές δεν ζητούν από την ένωση των φοιτητών να υιοθετήσει ψήφισμα υπέρ της απόσυρσης επενδύσεων. Ακολουθούν ένα διαφορετικό μονοπάτι, με μια σειρά εξεχόντων καθηγητών να κάνουν έκκληση για διαφάνεια στις επενδύσεις του πανεπιστημίου και για απόσυρση επενδύσεων. Πρόκειται για κάτι παρόμοιο με την περσινή έκκληση των καθηγητών του Πανεπιστημίου του Princeton για απόσυρση επενδύσεων.

Το μόνο πανεπιστήμιο που τελικά αποχώρησε από εταιρείες που συνδέονται με την ισραηλινή κατοχή είναι το Πανεπιστήμιο του Hampshire.

«Υποστηρίζω την κίνηση “το NYU έξω από την κατεχόμενη Παλαιστίνη” καθώς αντιτίθεμαι στο απαρτχάιντ και το διεθνές μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την πτώση του», δήλωσε η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Elaine Freedgood σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Μεταξύ άλλων καθηγητών που έχουν υπογράψει το κάλεσμα περιλαμβάνονται ο ιρακινός συγγραφέας Sinan Antoon, οι ιστορικοί Greg Grandin και Zachary Lockman και η πολύ γνωστή ερευνήτρια του τομέα πολιτισμικών σπουδών Ella Shohat.

Στην έκκληση αναγράφεται: «Οι φοιτητές, οι καθηγητές και το προσωπικό του NYU έχουν μια μακρά και ένδοξη παράδοση στην απαίτηση να ανταποκρίνεται το Πανεπιστήμιο στις εκπεφρασμένες αξίες του, από τον αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ μέχρι την τρέχουσα εκστρατεία για την αποχώρηση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Έφτασε η στιγμή για το NYU να αναλάβει δράση ώστε, ασκώντας οικονομική και ηθική πίεση, να μπορέσει να συμβάλλει στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και να στηρίξει τις προσδοκίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών για δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση.»

Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού διοργάνωσαν στις 8 Απριλίου μια εκδήλωση για να επιστήσουν την προσοχή στην έκκλησή τους. Ο συνασπισμός φοιτητών και καθηγητών συνδέει επίσης το κίνημα για απόσυρση επενδύσεων με άλλα θέματα όπως η αποχώρηση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι επενδύσεις του NYU γενικά αλλά και οι εργασιακές πρακτικές στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ραβίνος Yehuda Sarna, επικεφαλής του Κέντρου Bronfman για την Εβραϊκή Φοιτητική Ζωή του NYU, επέκρινε αυτή τη συσχέτιση. Όπως δήλωσε στο περιοδικό Tablet «η σύνδεση μιας ριζοσπαστικής πρότασης για απόσυρση επενδύσεων από το Ισραήλ με τις εκτεταμένες και κοινές ανησυχίες γύρω από τα εργατικά δικαιώματα και τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι εξωφρενική.»

Την προηγούμενη βδομάδα, οι φοιτητές του NYU πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία για τον τρόπο κατασκευής μιας υπερπόντιας πανεπιστημιούπολης στο Άμπου Ντάμπι. Τον περασμένο Μάιο, μεγάλη έρευνα των New York Times διαπίστωνε ότι εργάτες στην ανοικοδόμηση αυτής της πανεπιστημιούπολης του NYU υπέστησαν σωματική βία όταν διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες εργασίας τους, δούλευαν 11-12 ώρες τη μέρα ενώ επίσης δεν αποζημιώθηκαν για εισφορές που είχαν πληρώσει στους εργοδότες. Τα ΗΑΕ βασίζονται σε μια μεγάλη δεξαμενή κακοπληρωμένων και εκμεταλλευόμενων μεταναστών εργατών που απασχολούνται σε τεράστιας κλίμακας έργα όπως το υπερπόντιο Μουσείο Guggenheim και η πανεπιστημιούπολη του NYU στο Άμπου Ντάμπι.

Η διοίκηση του NYU έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για αποχώρηση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Τον Μάρτιο, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι η απόσυρση επενδύσεων από αυτές τις εταιρείες θα έχει μικρό αντίκτυπο και ότι θα σκεφτεί την αποχώρηση μόνο σε περιπτώσεις «ξεκάθαρου και πειστικού ηθικού ή ανθρωπιστικού στόχου και έλλειψης εναλλακτικών επιλογών για το NYU.»

Άρθρο μεταφρασμένο από το Mondoweiss

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: