Ισραηλινό δικαστήριο απαγγέλει 12 κατηγορίες εναντίον της κρατούμενης βουλευτού Χαλιντα Τζαράρ

Ισραηλινό δικαστήριο απήγγειλε 12 κατηγορίες εναντίον της Παλαιστίνιας βουλευτού Χάλιντα Τζαράρ σχετικά με τη συμμετοχή της στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), δήλωσε μια διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχοντας κρατηθεί και ανακριθεί από τις 2 Απριλίου, η Τζαράρ κατηγορήθηκε από την ισραηλινή στρατιωτική εισαγγελία την Τετάρτη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις, και υποκίνηση σε απαγωγή ισραηλινών στρατιωτών.

Μια επανεξέταση των κατηγοριών εναντίον της θα λάβει χώρα στις 29 Απριλίου, ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Αμνηστίας, η ομάδα υπεράσπισης της Τζαράρ υποστήριξε πως η κατηγορία περί υποκίνησης στερείται βάσης και ότι είναι εκδικητική.

Η πλειονότητα των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων θεωρούνται παράνομες από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συναποτελούν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), και η σύνδεση με αυτά τα κόμματα χρησιμοποιείται συχνά ως λόγος για φυλάκιση, σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer.

Η Τζαράρ εκλέχτηκε στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο το 2006 ως μέλος του PFLP.

Η Τζαράρ συνελήφθη στις 2 Απριλίου στο σπίτι της στη γειτονιά Αλ Μπιρέχ της Ραμάλας, και στη συνέχεια κρατήθηκε και ανακρίθηκε στο κέντρο κράτησης Οφέρ. Κατόπιν μεταφέρθηκε στη φυλακή Χασαρόν στο Ισραήλ.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο Μαάν ότι η Τζαράρ κρατείται ως ηγέτιδα μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» που έχει ενθαρρύνει «τρομοκρατικές δραστηριότητες» τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η σύλληψη ήρθε επίσης αφότου η Τζαράρ αρνήθηκε μια διαταγή απέλασης των ισραηλινών αρχών τον Αύγουστο, που απαιτούσε να φύγει από το διαμέρισμα της Ραμάλας προς την Ιεριχώ.

«Σύμβολο αντίστασης»

Η Τζαράρ έχει στοχοποιηθεί από τις ισραηλινές αρχές σε όλη της τη ζωή, παρόλο που την Τετάρτη ήταν η πρώτη φορά που η βουλευτής κατηγορήθηκε επισήμως από ισραηλινά στρατοδικεία.

Οι παλαιστινιακές παρατάξεις έχουν στηλιτεύσει τη σύλληψή της, με μια επιτροπή της PLO να λέει ότι ήταν «μια εξωφρενική παραβίαση της βουλευτικής της ασυλίας».

Ο βουλευτής του Νομοθετικού Συμβουλίου Τζαμίλ Αλ Μαζνταλάουι είπε: «Το Ισραήλ δε χάνει ευκαιρία να προσπαθήσει να σπάσει τη θέληση της αντίστασης, την αντίσταση του λαού και τα σύμβολα της ηγεσίας του, και η Χαλιντα Τζαράρ είναι ένα από αυτά τα σύμβολα της αντίστασης».

Το Φεβρουάριο η Τζαράρ εντάχθηκε στην παλαιστινιακή επιτροπή που έχει αναλάβει την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διερεύνηση ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Είναι επίσης αντιπρόεδρος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των κρατουμένων Addameer.

Μέχρι την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της την Τετάρτη, η Τζαράρ κρατείτο στις ισραηλινές φυλακές υπό διοικητική κράτηση.

Οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται υπό διοικητική κράτηση συχνά κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη για μήνες και χωρίς πρόσβαση στα στοιχεία που οδηγούν στην κράτησή τους, παρόλο που το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι αυτή η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

 

Πηγή: Maan

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: