Ο ισραηλινός στρατός εγκλωβίζει 7.000 Παλαιστίνιους σε χωριό της Δυτικής Όχθης

Στρατιώτες σε περιπολία σε μία από τις εισόδους του χωριού Χίζμα της Δ. Όχθης (φωτό απόTamar Fleishman)

 

Ο ισραηλινός στρατός λέει ανοιχτά στους 7.000 κατοίκους της Χίζμα ότι τους επιβάλλεται συλλογική τιμωρία για τον πετροπόλεμο από λίγους Παλαιστίνιους

της Natasha Roth

Ο ισραηλινός στρατός και η συνοριακή αστυνομία απέκλεισαν και τις δύο εισόδους του παλαιστινιακού χωριού Χίζμα στη Δυτική Όχθη το απόγευμα της Δευτέρας 13 Απριλίου λόγω, όπως ισχυρίστηκε ο στρατός, ορισμένων περιστατικών στην περιοχή με ρίψεις πετρών. Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem αναφέρει ότι στους 7.000 κατοίκους της Χίζμα απαγορεύτηκε και η έξοδος από το χωριό. Μια πινακίδα στα αραβικά τοποθετήθηκε δίπλα σε ένα από τα εμπόδια που στήθηκαν και έγραφε:

«Προς τους κατοίκους της περιοχής: αρκετοί από εσάς είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα εξεγέρσεων και τη διατάραξη της ειρήνης, που οδήγησαν στην τοποθέτηση αυτών των εμποδίων. Μη συνεργάζεστε μαζί τους! Σταματήστε αυτές τις ενέργειες που βλάπτουν την καθημερινότητά σας. Για την ευημερία σας και την αποκατάσταση της ηρεμίας και της ασφάλειας στην περιοχή σας, στείλτε μας οποιαδήποτε πληροφορία έχετε σχετικά με αυτούς τους ταραχοποιούς και τη δραστηριότητά τους στην περιοχή σας σε αυτόν τον αριθμό: 072-2587990 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Makeitstop2015@gmail.com. Κεντρική διοίκηση του ισραηλινού στρατού»

Πινακίδα που τοποθέτησε ο ισραηλινός στρατός στο χωριό Χίζμα της Δ. Όχθης καλεί τους κατοίκους να μη συνεργάζονται με αυτούς “που είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα εξεγέρσεων και τη διατάραξη της ειρήνης” και τους προτρέπει να γίνουν πληροφοριοδότες (φωτό από Tamar Fleishman)

 

Τα εμπόδια αφαιρέθηκαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αλλά αντικαταστάθηκαν από καρφιά στο οδόστρωμα το επόμενο πρωί. Οι είσοδοι του χωριού άνοιξαν τελικά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την B’Tselem, η Χίζμα – κοντά στον εποικισμό Πίσγκατ Ζέεβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ – έχει αποκλειστεί ξανά μετά από ρίψεις πετρών. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι ενημερώνονται ότι τους επιβάλλεται συλλογική τιμωρία.

Η συλλογική τιμωρία, παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αποτελεί σταθερό χαρακτηριστικό της ζωής για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η πινακίδα που καλεί τους κατοίκους της Χίζμα να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τους γείτονές τους είναι επίσης ενδεικτική της πολιτικής ασφαλείας που εξαναγκάζει τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης να στραφούν στη συνεργασία [με το Ισραήλ]. Μια τέτοια κίνηση έχει ως στόχο να σπείρει τη διχόνοια επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον αποκλεισμό σε λίγους από τους κατοίκους.

Ισραηλινοί συνοριακοί αστυνομικοί αντιμέτωποι με οδηγό λεωφορείου στο χωρίο Χίζμα της Δ. Όχθης (φωτό από Tamar Fleishman)

 

Αλλά ίσως η πιο αποκαλυπτική στιγμή να είναι ο διάλογος μεταξύ ενός οδηγού λεωφορείου από τη Χίζμα και ενός ισραηλινού συνοριακού αστυνομικού στη διάρκεια του διήμερου αποκλεισμού. Βλέποντας δύο εβραίους ισραηλινούς να μπαίνουν στο χωριό, να κάνουν τα ψώνια τους και να φεύγουν, ο οδηγός ρώτησε τον αστυνομικό γιατί δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο κι εκείνος. Η απάντηση ήταν: «Επειδή είναι εβραίοι. Εσύ δεν είσαι. Αυτός είναι ο λόγος.»

 

Άρθρο μεταφρασμένο από το +972

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: