Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών για εταιρίες των παράνομων ισραηλινών εποικισμών

intifada_logo Αθήνα, 11 Μαΐου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: το Υπουργείο Οικονομικών Κοινοποίηση: κκ. Θ. Δρίτσας, Α. Κουράκης, Σ. Σακοράφα Θέμα: «Έλεγχος ισραηλινών εταιριών που λειτουργούν σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα, ζημίες ελληνικού κράτους από παράνομη αποφυγή δασμών ισραηλινών επιχειρήσεων και αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος Ελλήνων αγροτών και ελληνικών επιχειρήσεων» Σε συνέχεια της με αριθμό πρωτοκόλλου 5025/26.1.2012 ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές κκ Δρίτσας, Κουράκης και Σακοράφα, και στο πλαίσιο της τάσης για ολοένα και αυστηρότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα από παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία από την ισραηλινή οργάνωση Who profits, η οποία διερευνά τις ισραηλινές και ξένες εταιρίες που επωφελούνται από την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών:

  1. Η εταιρία αγροτικών προϊόντων Gilad Desert Produce φέρεται να λειτουργεί και να συσκευάζει τα προϊόντα της στον εποικισμό Τομέρ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Παράλληλα φέρεται να έχει παρουσία στην Ελλάδα. [βλ. «Made in Israel. Agricultural Exports from Occupied Territories», έκδοση της οργάνωσης Who Profits, Απρίλιος 2014, σελ. 48]
  1. Η ισραηλινή εταιρία αγροτικών προϊόντων Hishtil φέρεται να εμπορεύεται βότανα και λουλούδια από φυτώριο στον εποικισμό Susya κοντά στη Χεβρώνα. Επίσης φέρεται να λειτουργεί στους εποικισμούς Mehola και Almog. Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή οργάνωση Who Profits, η εταιρία έχει παρουσία στην Ελλάδα [βλ. «Made in Israel. Agricultural Exports from Occupied Territories», έκδοση της οργάνωσης Who Profits, Απρίλιος 2014, σελ. 49] Η εταιρία διαφημίζει στον ιστότοπό της πως έχει μακροχρόνια συνεργασία με τα φυτώρια Agriplant στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το site της εταιρίας υπάρχει υπεύθυνη ειδικά για τις εξαγωγές στην Ελλάδα.
  1. Η ισραηλινή εταιρία AHAVA παράγει καλλυντικά με τη χρήση αλατιού, μεταλλικών στοιχείων και αργίλου από τη Νεκρά Θάλασσα, που εξορύσσονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τα προϊόντα της παράγονται στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Mitzpe Shalem. Επίσης μεγάλο μέρος των μετοχών της κατέχουν τα κιμπούτς των εποικισμών Mitzpe Shalem και Kalia. Για αυτούς τους λόγους η AHAVA είναι μια από τις εταιρίες, το μποϊκοτάζ των οποίων έχει ήδη ζητήσει από το 2012 και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Ρίτσαρντ Φολκ. Σύμφωνα με διαφήμιση της εταιρίας στο site του ελληνο-ισραηλινού επιμελητηρίου, τα προϊόντα Ahava υπάρχουν σε ελληνικά καταστήματα. Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα εμφανίζεται η BALU A.E. Φάρμακα – Καλλυντικά (μέλος του Ελληνο-ισραηλινού Επιμελητηρίου)
  1. Μια σειρά από άλλες ισραηλινές εταιρίες, (μεταξύ των οποίων η εταιρία πλαστικών Keter, η εταιρία χαλιών Carmel Carpets, η εταιρία Twitoplast που κατασκευάζει πλαστικά μέρη για συστήματα κλιματισμού, η εταιρία παραγωγής υφασμάτινων προϊόντων Ofertex, κ.α.) φέρονται να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στη βιομηχανική ζώνη του εποικισμού Barkan, ή σε άλλους παράνομους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εποικισμούς και να κάνουν εξαγωγές στην Ελλάδα.

Ερωτάται το Υπουργείο:

  • Γνωρίζει αν οι προαναφερθείσες εταιρίες πράγματι παράγουν προϊόντα σε παράνομους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εποικισμούς και αν εξάγουν τέτοια προϊόντα στην Ελλάδα;
  • Σε περίπτωση που τα παραπάνω ισχύουν, έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου διερευνήσει εάν οι προαναφερθείσες εταιρίες καταβάλουν τους δασμούς που οφείλουν ή εάν παρανομούν;
  • Όπως έχουν ήδη αναφέρει και οι βουλευτές κκ. Δρίτσας, Κουράκης και Σακοράφα, στην προαναφερθείσα ερώτηση στη Βουλή: «Με δεδομένη και τη δυσκολία ανίχνευσης των συγκεκριμένων προϊόντων που προέρχονται από τους παράνομους, κατά το διεθνές δίκαιο, ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προτίθεσθε να σταματήσετε την εισαγωγή προϊόντων από τις συγκεκριμένες ισραηλινές εταιρίες των οποίων το σύνολο ή μέρος της παραγωγής προέρχεται από αυτούς, ώστε να μην στηρίζει η Ελλάδα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την ισραηλινή κατοχή και καταπίεση του παλαιστινιακού λαού;»

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ» —- Διαβάστε ακόμα;

Εκτός από φονιάδες και φοροφυγάδες;

Πώς οι Ισραηλινοί έποικοι κλέβουν το ελληνικό Δημόσιο

Κλέβουν και το ελληνικό δημόσιο, οι επιχειρήσεις των παράνομων ισραηλινών εποικισμών; (ερώτηση στη Βουλή)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: