Το Τμήμα Προδικασίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητά να επανεξεταστεί η σφαγή στο Στολίσκο της Ελευθερίας

Israeli_assault_on_Mavi_Marmara_1

Στις 16 Ιουλίου 2015 το Τμήμα Προδικασίας 1 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), αποτελούμενο από τους δικαστές Joyce Aluoch, Cuno Tarfusser και Péter Kovàcs, κατά πλειοψηφία, με τον δικαστή Péter Kovàcs να διαφωνεί, ικανοποίησε το αίτημα της Ένωσης των [νήσων] Κομόρες να εξετάσει την απόφαση της Εισαγγελέως του ΔΠΔ να μη διερευνήσει την υπόθεση της επίθεσης εναντίον ενός Στολίσκου Ανθρωπιστικής Βοήθειας από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στις 31 Μαΐου 2010 και ζήτησε από την Εισαγγελέα να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση.

Στις 13 Μαΐου 2013 μια προσφυγή παρελήφθη από το Γραφείο της Εισαγγελέως, από τις αρχές της Ένωσης των [νήσων] Κομόρες, κράτους-μέλους του Καταστατικού της Ρώμης, σχετικά με το συμβάν του Στολίσκου Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Στις 6 Νοεμβρίου 2014, το Γραφείο της Εισαγγελέως ανακοίνωσε ότι έκλεισε την προκαταρτική εξέταση της κατάστασης που παραπέμφθηκε από την Ένωση των [νήσων] Κομόρες επειδή τα νομικά προαπαιτούμενα του Καταστατικού της Ρώμης για να προχωρήσει σε διερεύνηση δεν πληρούνταν, καθώς η εν δυνάμει υπόθεση(εις) που πιθανώς να εγείρονταν από μια διερεύνηση του συμβάντος αυτού, δεν θα ήταν «επαρκούς βαρύτητας» ώστε να δικαιολογήσουν περαιτέρω δράση του ΔΠΔ.

 

Στις 29 Ιανουαρίου 2015, οι Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Ένωσης των Κομόρες υπέβαλαν Αίτημα Επανεξέτασης της Απόφασης της Εισαγγελέως να μην ξεκινήσει διερεύνηση της υπόθεσης. Το Τμήμα παρέλαβε περαιτέρω υπομνήματα από την Εισαγγελέα, τις Κομόρες και τα θύματα που είχαν επικοινωνήσει με το Δικαστήριο σχετικά με την υπόθεση.

 

Στην απόφασή του, της 16ης Ιουλίου 2015, το Τμήμα Προδικασίας 1 ανέφερε ότι η Εισαγγελέας διέπραξε σφάλματα στην απόφασή της για τη βαρύτητα της πιθανής υπόθεσης(ων). Συγκεκριμένα, το Τμήμα αναγνώρισε σφάλματα στην εκτίμηση της Εισαγγελέως για τη δυνατότητα να διωχθούν εκείνα τα άτομα που φέρουν την ανώτερη ευθύνη για τα αναγνωρισμένα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την κατάληψη του Μαβί Μαρμαρά, όπως και της κλίμακας, φύσης, τρόπου διάπραξης και αντίκτυπου των πιθανών εγκλημάτων. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Τμήμα ζήτησε από την Εισαγγελέα να επανεξετάσει την απόφασή της να μην ξεκινήσει έρευνα. Η Εισαγγελέας θα πρέπει να το κάνει αυτό, όσο το δυνατόν συντομότερα, και θα πρέπει να ενημερώσει το Τμήμα, τις Κομόρες και τα θύματα που παρείχαν παρατηρήσεις, για το συμπέρασμά της και για τους λόγους γι’ αυτό.

 

Πηγή: ΔΠΔ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: