Εμπρός, γκρεμίστε το Ανώτατο Δικαστήριο – και δείτε την κατοχή να καταρρέει

Οι ισραηλινές αρχές κατεδαφίζουν δύο κτίρια με διαμερίσματα στον εποικισμό Μπέιτ Ελ, κοντά στη Ραμάλα, 29 Ιουλίου 2015. (Oren Ziv/Activestills.org) Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις εκ μέρους του Κράτους για να διασωθούν τα δύο κτίρια που έχουν χτιστεί παράνομα σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη.

  Ως απάντηση στην κατεδάφιση δύο γνωστών κτιρίων σε εποικισμούς, ένα μέλος της Κνεσέτ, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καλεί σε κατεδάφιση του ίδιου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ίσως να μην το έχει πολυσκεφτεί.

Του Noam Sheizaf

Την περασμένη Δευτέρα [ΣτΜ. πριν τη δολοφονική επίθεση εποίκων που στοίχισε τη ζωή σε ένα βρέφος], το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε το κράτος να γκρεμίσει δύο κτίρια διαμερισμάτων στον εποικισμό Μπέι Ελ. Η ισραηλινή αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις εκτέλεσαν τη διαταγή μέσα σε λίγες ώρες, οδηγώντας σε συγκρούσεις σώμα με σώμα με τους εποίκους και σκληρές επιθέσεις προς το δικαστήριο από δεξιά μέλη της κυβέρνησης. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την απόφαση ως νίκη.

Έποικοι διαδηλώνουν καθώς οι ισραηλινές αρχές εκτελούν μια διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου για κατεδάφιση δύο κτιρίων με διαμερίσματα στον εποικισμό Μπέιτ Ελ, κοντά στη Ραμάλα, 29 Ιουλίου 2015. (Oren Ziv/Activestills.org) Όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι κατά το διεθνές δίκαιο.

Αλλά ειδικά σήμερα είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ένας από τους σημαντικότερους ακρογωνιαίους λίθους που στηρίζει την κατοχή. Το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ούτε μια απόφαση (ούτε μια!) που να τείνει να βάλει φρένο στην κατοχή. Ακριβώς το αντίθετο. Οι δικαστές του έχουν εγκρίνει κάθε ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το Κράτος του Ισραήλ για να επιβάλει το καθεστώς απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Το επιχείρημα ότι οι εποικισμοί δεν είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου υιοθετήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών ως συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται σε αθώους συγγενείς – εγκρίθηκε από το δικαστήριο. Η φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη, ακόμα και ανηλίκων – εγκρίθηκε από το δικαστήριο. Οι απελάσεις – εγκρίθηκαν. Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις – εγκρίθηκαν Τα βασανιστήρια – εγκρίθηκαν. Ο φράχτης διαχωρισμού και η διαδρομή του που προσαρτά κατεχόμενα εδάφη – εγκρίθηκε. Η εκμετάλλευση παλαιστινιακών φυσικών πόρων στη Δυτική Όχθη προς όφελος του Ισραήλ και των Ισραηλινών – εγκρίθηκε.

Ο πρωταρχικός ρόλος του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι να οικοδομήσει ένα νομικό πλαίσιο στο οποίο όλα αυτά τα πράγματα θα μπορούν να διαπράττονται: πώς και πού θα εγκαθιδρύονται εποικισμοί. Πώς θα απαλλοτριώνεται γη. Πώς θα απελαύνονται Παλαιστίνιοι. Πώς θα δολοφονούνται. Πώς θα προσαρτάται γη. Πώς και πότε θα γίνονται βασανιστήρια. Κάποιος πρέπει να το κάνει. Γι’ αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο είναι σημαντικό. Έτσι, σε περιπτώσεις όπως των δύο κτιρίων με διαμερίσματα στο Μπέιτ Έλ, το δικαστήριο σκηνοθετεί ένα δράμα. Θέτει τα όρια με περιπτώσεις εξαίρεσης όπως αυτή. Και αυτό, επίσης, είναι σημαντικό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει βγάλει κάποιες σημαντικές αποφάσεις και έχει θέσει μια σειρά από θετικές νομολογίες για τους πολίτες του Ισραήλ. Αλλά οι Παλαιστίνιοι στα [κατεχόμενα] εδάφη δεν είναι πολίτες, και σχεδόν αποκλειστικά έχουν πληγεί από τα δικαστήριο και τις αποφάσεις του.

Ως απάντηση στη διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου να κατεδαφιστούν τα δύο κτίρια του εποικισμού, την Τετάρτη το πρωί, ο βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κνεσέτ, Μότι Γιογκέβ, του κόμματος Εβραϊκή Εστία, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει μια στρατιωτική μπουλντόζα να κατεδαφίσει το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Ευχαρίστως κ. Γιογκέβ. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κατοχής και κάθε τούβλο που αφαιρείται από τους τοίχους του μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής επί των Παλαιστινίων.

Άρθρο μεταφρασμένο από το +972

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: