Σε κώμα Παλαιστίνιος κρατούμενος απεργός πείνας – πληροφορίες για επίσκεψη από Παλαιστίνιο γιατρό

Επικαιροποίηση: Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Ισραήλ εμποδίζει τον Παλαιστίνιο γιατρό να επισκεφθεί τον απεργό πείνας. Ο Επικεφαλής της Επιτροπής για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους, της Παλαιστινιακής Αρχής, Ίσα Καράκε, κατηγόρησε ευθέως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι παρενέβη προσωπικά, για να απαγορευτεί η επίσκεψη. πηγή: Maan

Ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Μουχάμαντ Αλάν, ο οποίος κάνει απεργία πείνας εδώ και δύο μήνες, έχασε τις αισθήσεις του την Παρασκευή το πρωί, ανέφερε ο Σύλλογος για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους.

Ο Σύλλογος ανέφερε ότι η υγεία του Αλάν επιδεινώθηκε επικίνδυνα τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και ότι ο απεργός πείνας έπεσε σε κώμα μετά από σοβαρό ρίγος.

Ο Αλάν, δικηγόρος από τη νότια Νάμπλους, κρατείται χωρίς δίκη η απαγγελία κατηγοριών από τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Αλάν κάνει απεργία πείνας εδώ και πάνω από 60 μέρες, διαμαρτυρόμενος για τη διοικητική κράτησή του.

Ο Οσάμα Αλ Σαάντι, Παλαιστίνιος βουλευτής στην ισραηλινή Κνεσέτ, είπε στο Μαάν: «ο Αλάν μπορεί να γίνει μάρτυρας στις επόμενες ώρες, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ κρίσιμη».

Το Ιατρικό Κέντρο Μπαρζιλάι, ανέφερε ότι η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί και ότι συνδέεται με μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και έστειλε ένα γιατρό να επισκεφθεί τον Αλάν, στον οποίο παρέχονται υγρά και νάτριο, ενδοφλέβια.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν πριν κάποιες μέρες πει ότι θα έκαναν χρήση ενός νέου, αμφιλεγόμενου νόμου για εξαναγκαστική σίτιση, εάν η υγεία του παρέμενε κρίσιμη.

Την Πέμπτη, ο πατέρας του, Νάσερ Αλ Ντιν Αλάν, είπε στο Μαάν ότι το Ισραήλ περιμένει να πέσει σε κώμα ο γιος του, για να προχωρήσει σε εξαναγκαστική σίτιση.

Η ισραηλινή Κνεσέτ, ψήφισε τον περασμένο μήνα ένα νόμο, που επιτρέπει την εξαναγκαστική σίτιση των κρατουμένων απεργών πείνας, αν η κατάστασή τους φτάσει σε σημείο όπου κινδυνεύει η ζωή τους, προκαλώντας κατακραυγή από οργανώσεις δικαιωμάτων και γιατρούς. Μια εβδομάδα μετά την ψήφιση του νόμου, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι μπορεί να προχωρούσαν σε εξαναγκαστική σίτιση του Αλάν εάν η κατάστασή του συνέχιζε να επιδεινώνεται σε βαθμό που να απειλείται η ζωή του.

Ο Ισραηλινός Ιατρικός Σύλλογος είπε ότι ο νόμος «κάνει κακό και δεν είναι αναγκαίος», υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί του «θα συνεχίσουν να ενεργούν σύμφωνα με την ιατρική ηθική, η οποία απαγορεύει στους γιατρούς να συμμετέχουν σε βασανιστήρια κρατουμένων».

Συναγερμός στις ισραηλινές φυλακές

Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο Αλάν έπεσε σε κώμα, η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις ισραηλινές φυλακές, κλείνοντας όλες τις πτέρυγες και απαγορεύοντας τις προσευχές.

Ο Ίσα Καράκε, επικεφαλής της Επιτροπής για τους Κρατούμενους, της Παλαιστινιακής Αρχής, είπε στο πρακτορείο Μαάν, ότι η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών είχε επιβάλει ολοκληρωτική απαγόρευση κυκλοφορίας στις φυλακές Ραμόν, Νάφχα, Νεγκέβ και Εσέλ.

Πληροφορίες για επίσκεψη από Παλαιστίνιο γιατρό

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Ρέι, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ένας Παλαιστίνιος γιατρός θα εξετάσει τον απεργό πείνας Μουχάμαντ Αλάν, στο Ιατρικό Κέντρο Μπαρζιλάι.

Το Αλ Ρέι σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Μαάν, ανέφερε ότι θα επιτραπεί στον Δρ. Χάνι Αμπντίν να εξετάσει τον 31 ετών Αλάν, που βρίσκεται σε κώμα από την Παρασκευή και συνδέεται με μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής, ενώ του παρέχονται υγρά ενδοφλεβίως.

Ο δικηγόρος του Αλάν, Τζαμίλ Αλ Χατίμπ, αρχικά είχε ανακοινώσει ότι οι ισραηλινές αρχές θα επέτρεπαν στον Παλαιστίνιο γιατρό να επισκεφθεί τον Αλάν την Παρασκευή.

Η Επιτροπή για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους, ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι οι Παλαιστίνιοι βουλευτές της Κνεσέτ Άχμαντ Αλ Τίμπι, Οσάμα Αλ Σαάντι, Μπάσελ Γάτας, Ταλίμπ Αμπού Αράρ και Τζαμάλ Ζαχάλκα είχαν ζητήσει να επιτραπεί σε Παλαιστίνιο γιατρό να έχει πρόσβαση στον Αλάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής του προσωπικού του νοσοκομείου.

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή για τους Κρατούμενους, είχαν συμφωνήσει να σταλεί ο Δρ. Αμπντίν μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση, την Παρασκευή.

Πηγή: Maan [1, 2]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: